Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşçılar köyünde, son dönemde artan ayı saldırıları nedeniyle köy sakinleri büyük bir korku ve endişe yaşıyor. Köye kadar inen ayıların, bahçelerdeki sebze ve meyveleri talan ettiği, arı kovanlarını parçaladığı belirtiliyor. Kendi can güvenliklerinden ve mahsullerinden endişe duyan köylüler, korkudan bahçelerine dahi giremez hale geldi.
"TARLAMDAKİ AYÇİÇEKLERİNİ İNSAN GİBİ TOPLAMIŞ"
Ayıların verdiği zararın boyutunu anlatan köy sakini Muhsin Öztürk, hem mallarının hem de canlarının tehlikede olduğunu ifade etti. Ayıların artık insanlardan korkmadığını belirten Öztürk, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:
"Ayılardan çok endişeliyiz. Benim ayçiçeği tarlam vardı, tarlamdaki ayçiçeklerini insan gibi toplamış, yemiş. Taşkesti’de de bir vatandaşı parçalamış. Benim 50 kovan arım var, korkumdan arıların yanına dahi gidemiyorum. Geceleri yanması için ışık koydum. Bu konuda yetkililerden bir yardım bekliyoruz."
"AYIYI VURSAK CEZASI VAR, BUNUN ÇARESİ NE?"
Köylüler, bir yandan ürünlerini korumaya çalışırken bir yandan da yasalara karşı sorumlu oldukları için çaresiz kaldıklarını belirtiyor. Ayıları korkutmak için kendi yöntemlerini geliştirdiklerini söyleyen Celal Taşçı, yaşadıkları ikilemi ve aldıkları önlemleri şöyle dile getirdi:
"Ayılar üzüm ve bağlarımızı yedi. Komşularımızın ballarını da yedi. Elektrikli tel aldım, bahçeye tel çekeceğim. Bahçeye gidemiyoruz. Ayıyı vursak cezası var, bunun çaresi ne? Buraya korkutmak amacıyla düzenekler kurduk. Bunlar da olmasa işimiz daha da kötü."
YETKİLİLERDEN KALICI ÇÖZÜM BEKLİYORLAR
Köy sakinleri, kendi kurdukları elektrikli teller ve ses çıkaran düzenekler gibi geçici çözümlerin yetersiz kaldığını vurguluyor. Ayı sorununun her geçen gün daha da büyüdüğünü ifade eden köylüler, can ve mal güvenlikleri için yetkili kurumlardan kalıcı ve etkili bir çözüm bulmalarını talep ediyor.
