Kürem-Der (Küresel Rekabet ve Ekonomi Merkezi) Genel Başkanı Faruk Çebi, her yaz ülkenin dört bir yanında yaşanan büyük orman yangınları ve her sağanak sonrası meydana gelen sel ve su baskınlarının, yalnızca çevresel değil, aynı zamanda ulusal güvenliği tehdit eden bir boyuta ulaştığını vurgulayarak kapsamlı yapısal reform önerilerinde bulundu.
"ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ARTIK ERTELENEMEZ"
Orman Yüksek Mühendisi Faruk Çebi, kamuoyuna yaptığı açıklamada, mevcut ormancılık anlayışının çağın gereklerine yanıt vermediğini belirterek, “Yangın söndürmeyi orman yangınlarıyla mücadele, çizme giyip temizlik yapmayı da selle mücadele sanan zihniyetleri ve sistemleri geride bırakmak zorundayız. Önleyici tedbirleri önceleyen yeni bir sistemin hızla inşa edilmesi kaçınılmaz olmuştur” ifadelerini kullandı.
YENİ BİR BAKANLIK ÖNERİSİ: DOĞA VE ORMAN BAKANLIĞI
Çebi, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde yürütülen ormancılık faaliyetlerinin "Doğa ve Orman Bakanlığı" çatısı altında toplanması gerektiğini savundu. Yeni kurulacak bu bakanlığın, sadece yangın ve sel anında değil, bu felaketleri doğmadan engelleyecek bir yapıda örgütlenmesini önerdi.
Söz konusu yapılanma içerisinde, “Orman Yangınlarıyla Mücadele Başkanlığı” ve “Kırsal Dönüşüm Başkanlığı” gibi özel ihtisas birimlerinin kurulması gerektiğini belirten Çebi, bu birimlerin başına ormancılık eğitimi almış, sahada deneyim kazanmış uzman kişilerin getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“TEYAKKUZ FELAKETTEN ÖNCE BAŞLAR”
Çebi, afetlere karşı yalnızca kriz anında harekete geçmenin günü kurtarmaktan öteye geçemeyeceğini vurgulayarak şu uyarıda bulundu:
“Felaketlerle mücadelede tüm kamu gücüyle teyakkuza, felaketleri yaşarken değil, felaketlerin hiç yaşanmaması için, yani felaketlerden önce geçmeliyiz. Unutulmamalıdır ki felaketlerdeki teyakkuz en fazla günü kurtarır; felaketlerden önceki teyakkuz ise yalnızca günü değil, geleceği de kurtarır.”
Açıklamasını “Saygılarımla” notuyla sonlandıran Faruk Çebi, yaşanılan her afetin ardından aynı döngülerin tekrarlandığını, ancak artık bu döngüyü kıracak cesur yapısal adımların atılması gerektiğini dile getirdi.
