Lavrov'dan dikkat çeken tepki: Ankara pragmatik bir çizgi izliyor

Lavrov'dan dikkat çeken tepki: Ankara pragmatik bir çizgi izliyor

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, Moskova’da bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Lavrov, Türkiye'nin Rusya'ya tek taraflı yaptırımlara katılmadığını söylerken, ''Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor'' dedi. Çavuşoğlu da "Bu gidişata son verilmesi, akan kanın ve gözyaşının artık durması lazım. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz'' dedi.

Rusya'nın Ukrayna işgali 21 gündür sürerken, ara buluculuk yapmak için üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece bakanlarla yaptığı toplantının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun önce Moskova'ya ardından da Kiev'e giderek iki ülkenin dışişleri temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştireceğini açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Moskova'da mevkidaşı Sergey Lavrov ile bugün bir araya geldi. Çavuşoğlu'nun yarın da Ukrayna'ya giderek mevkidaşı Dmtryo Kuleba ile görüşmesi bekleniyor.

Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

''ANKARA, PRAGMATİK BİR ÇİZGİ İZLİYOR''

Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar:

''Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalayabildik.

Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor. Türkiye Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya'daki çalışmaların artmasını diliyoruz.''

''SAVAŞIN KAZANANI, BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ''

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar:

İkili ilişkilerimizin gelişmesi konusunda kendisiyle çalışıyoruz. Antalya'dan sonra burada bir araya gelmekten memnunuz. Türkiye olarak net bir tutum takındık. Tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık. Hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için elimizden geleni yaptık. Ancak maalesef binlerce insan hayatını kaybetti, savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz.

''ERDOĞAN İLE PUTİN'İN GÖRÜŞMESİ MÜMKÜN''

Biz komşuyuz, dostuz ve birbirimize karşı doğru bildiklerimizi söylemek durumundayız. Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz, olumlu sonuçları getirmesini gönülden temenni ediyoruz. Her yapılan görüşme karşılıklı pozisyonların anlaşması için bir fırsattır. Tehlikeli gidişatı durdurmak için çağrılarımızı 24 Şubat'tan bu yana tekrarladık. Önümüzdeki günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in görüşmesi mümkün.

''LAVROV'UN ÇABALARI TAKDİR EDİLESİ''

Tahliye çalışmalarımız devam ediyor, 15 binden fazla vatandaşımızı tahliye ettik. Mariupol'den sivil insanlarımızın güvenli bir şekilde çıkarılması gerekiyor. Bu konuda Lavrov'un çabaları takdir edilesi. Burada yaşayan diğer insanlara hiç ayrım yapılmaksızın yardım ulaştırılması gerekiyor. Önce insani ateşkes sonra da kalıcı ateşkesin sağlanması için düşüncelerimizi dile getirdik.

İkili ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla ele aldık; Suriye, Libya, Güney Kafkasya, Ermenistan konularını görüştük. Ermenistan ile diyaloğu sürdüreceğiz, Azerbaycan'ın da bu konuda desteği var.''

'PUTİN İLE ZELENSKİY GÖRÜŞMESİNE ENGEL YOK'

Sergey Lavrov, Putin ile Zelenskiy'nin görüşmesinin önünde engel görmediğini söyledi.

Lavrov, Türklerin tahliyesi ile ilgili Rusya'nın baştan beri yardımcı olmaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Ukrayna'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini belirten Lavrov, Batı'nın bunu görmediğini ve Donbas'taki sivillerin yaşadıklarının görmezden gelindiğini belirtti.

Çavuşoğlu ise, Putin ile Zelenskiy'nin görüşmesine memnuniyetle ev sahipliği yapacaklarını belirterek, "Umarım iki lider anlaşma yapmak üzere bir araya gelir" dedi. Mariupol'deki sivillerin tahliyesi üzerine konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Çatışmalar devam ettiği için sivillerin tahliyesi zor" dedi.

mo.jpg

‘TÜRKİYE'NİN DENGELİ TUTUMU BİZİM İÇİN ÇOK KIYMETLİ’

Görüşme öncesinde açıklamada bulunan ikiliden Lavrov, "Ukrayna ile ilgili görüş ayrılığımız var" demiş, “Türkiye'nin Ukrayna konusundaki dengeli tutumu çok kıymetli" diye konuşmuştu.

Çavuşoğlu ise, "Türkiye başından beri dengeli ve objektif bir tutum sergiledi" şeklinde konuşmuş, "Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya devam edeceğiz" diyerek diplomasi vurgusu yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN