Madeni 1 TL artık bu şekilde üretilecek! Hayat pahalılığı Darphane'yi de vurdu

Madeni 1 TL artık bu şekilde üretilecek! Hayat pahalılığı Darphane'yi de vurdu

2021 Kasım ayında başlayan yüksek enflasyona bağlı olarak artan hammadde maliyetleri nedeniyle birçok ürünün gramajında düşüş yapıldı. Yüksek maliyetler nedeniyle Darphane de madeni 1 TL üretiminde çarpıcı değişikliğe gitti. İşte, yeni madeni 1 TL...

Gıda ürünlerinde son dönemde gördüğümüz gramaj düşüşü, Darphane'ye de örnek oldu.

Üretim maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle Darphane yeni 1 TL'lerin gramajını azaltmaya karar verdi. 2016 ve 2023 basımı 1 TL'ler arasındaki hafiflik farkı göze çarpıyor. Bu değişiklik sokaktaki vatandaşların da dikkatini çekmiş durumda.

Bir röportajda vatandaşlara eski ve yeni 1 TL'nin ağırlıklarının fark edilip edilmediği sorulduğunda, her iki parayı da eline alanlar eski paraların daha ağır, yeni paraların ise daha hafif olduğunu dile getiriyor.

1-liralar-degisti-mi.jpg

1 TL'NİN GRAMAJI AZALTILDI

Madeni 1 TL'nin alım gücü azalırken, artan maliyet nedeniyle Merkez Bankası yeni 1 TL'lerin gramajını düşürme kararı aldı.

1 TL üretiminde kullanılan bakır, nikel ve çinko gibi madenlerin fiyatlarının artması, döviz kuru ve ham madde fiyatlarındaki yükseliş, madeni 1 TL'nin maliyetinin kendi değerini geçmesine neden oldu.

Madeni 1 TL'nin gramajının azaltılması hakkında konuşan bir vatandaş, "Daha da azaltılsa hiçbir sakıncası yok bence. Biraz daha hafif olsa... Veyahut metal parayı tamamen kaldırsak..." diye konuştu.

yeni-1-lira-agirligi-kac-gram.jpg

ESKİSİ 8.21 GRAM, YENİSİ 6.63 GRAM

2023 Mart ayından itibaren, 2016 basımı ve 2023 basımı olan iki 1 TL tartıldığında, eski 1 TL 8.21 gram gelirken, yeni 1 TL 6.63 gram çıktı. İki 1 TL arasında yaklaşık 1,5 gram fark bulunuyor.

Yıllar boyunca 8 gram olan 1 TL madeni paralar, 2023 Mart ayından itibaren darphanede 6 grama düşürüldü. Bu değişiklik, artan maliyetlere karşı bir çözüm olarak yapıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN