Manisa'da 5,1 büyüklüğünde deprem! İstanbul, İzmir ve Bursa'da da hissedildi

Manisa'da 5,1 büyüklüğünde deprem! İstanbul, İzmir ve Bursa'da da hissedildi

Son dakika haberi... Manisa'da 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul, Bursa, İzmir ve Aydın'da da hissedildi. Kandilli Rasathanesi, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde saat 14.26'da 5,1 büyüklüğünde bir depremin yaşandığını açıkladı. AFAD da söz konusu depremin 4,8 büyüklüğünde olduğunu duyurdu. İçişleri Bakanı Soylu, Manisa'daki 5,1 büyüklüğündeki depremden hemen sonra canlı yayında açıkladı: Herhangi bir hasar söz konusu değil. Deprem 4,8 büyüklüğünde, geçmiş olsun.

Manisa'da 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İstanbul, Bursa, İzmir ve Aydın'dada hissedildi.

Kandilli Rasathanesi, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde saat 14.26'da 5,1 büyüklüğünde bir depremin yaşandığını açıkladı. AFAD da söz konusu depremin 4,8 büyüklüğünde olduğunu duyurdu.

20-01/28/afad.jpgAFAD, Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde 4,8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu

AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Kırkağaç ilçesinde saat 14.26'da 4,8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Deprem, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

ARTÇILAR SÜRÜYOR

Öğlen saatlerinde yaşanan 5,1'lik depremin ardından saat 17.53'te 4,1 şiddetinde artçı sarsıntı yaşandı. AFAD'dan konuyla ilgili olarak, "Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde meydana gelen 4,1 büyüklüğündeki #deprem sonrası, an itibariyle, olumsuz bir ihbarın bulunmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz" mesajı paylaşıldı.

SOYLU: HERHANGİ BİR HASAR SÖZ KONUSU DEĞİL

İçişleri Bakanı Soylu, Manisa'daki 5,1 büyüklüğündeki depremden hemen sonra canlı yayında açıkladı: Herhangi bir hasar söz konusu değil. Deprem 4,8 büyüklüğünde, geçmiş olsun.

Deprem bölgesi Elazığ'da gazetecilerin Kırkağaç ilçesinde saat 14.26'da 5,1 büyüklüğünde meydana gelen depreme ilişkin soruları cevaplayan Soylu "Manisa'da 4,8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Hemen valimizden bilgi aldı arkadaşlar. AFAD merkezinde çalışıyorlar şu anda, yani Ankara'da 24 saat süreyle hem de tüm çevreden bilgi aldılar. Şu anda herhangi bir hasar, herhangi bir kayıp söz konusu değil. 4,8 büyüklüğünde, geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.

MANİSA VALİLİĞİ'NDEN DE AÇIKLAMA

Manisa Valiliği'nden de 5,1 büyüklüğündeki depremle ilgili "Saat 14.26 da merkez üssü Kırkağaç İlçesi olan 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Depremde can kaybı, yaralanma ve herhangi bir hasar meydana gelmemiştir" açıklaması yapıldı.

Manisa Valisi Ahmet Deniz, merkez üssü Kırkağaç olan 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından bölgeyle iletişime geçtiklerini söyledi. 

Başta AFAD olmak üzere ekiplerin sahadan ilk bilgileri aldığını vurgulayan Deniz, "Herhangi bir olumsuzluk yok. Muhtar arkadaşlarla da görüşüyoruz. Arkadaşlarımız da Kırkağaç merkez ve mahallerini kontrol edecekler." diye konuştu. 

20-01/28/ana-manset-2-1580212708.jpgManisa'nın Kırkağaç ilçesinde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İzmir'de de hissedildi. Vatandaşlar çalıştıkları binaların önüne çıkarak yakınlarını aradı.20-01/28/ana-manset-2-1580212725.jpg

"TEHLİKELİ BİR DURUM YOK"

Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, merkez üssü Akhisar olan 22 Ocak'ta meydana gelen 5,4 büyüklüğündeki depremden bu yana, ilçelerinde çok sayıda artçı sarsıntının hissedildiğini dile getirdi.

Bunların hiçbirinin bugün saat 14.26'da meydana gelen deprem kadar kuvvetli hissedilmediğini aktaran Gedüz "Ben de dahil bütün arkadaşlarımız arazide dolaşıyoruz. Şu ana kadar olumsuz bir durum duymadık. Tehlike bir durum iletilmedi." dedi.

"BAZI EVLERDE KÜÇÜK ÇAPTA HASAR OLUŞTU"

Alifakı Köyü Muhtarı Burhanettin Top ise bazı evlerde küçük çapta hasar oluştuğunu söyledi. İlk etapta edindiği bilgiye göre herhangi bir kayıp olmadığına değinen Top, "Bazı evlerimizde hasar var. Metruk olan binalar bunlar. Önceki depremde hasar gören binalardaki çatlaklar biraz açılmış görülüyor" ifadelerini kullandı.

"YENİ DEPREMLER BEKLENEBİLİR"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi canlı yayında şu açıklamayı yaptı:

"Biz bugün Akhisar 5.4 depremiyle ilgili raporumuzu yayınladık. 5.4 büyüklüğündeki deprem Kırkağaç fayında gerçekleşiyor. Yeni depremler beklenebilir, benzer büyüklüklerde. Normal şartlarda Kırkağaç fayı daha büyük ölçekte deprem üretebilecek bir fay. Aslında 6.9 büyüklüğünde deprem üretebilecek bir fay. Kırılmadan sonra bin üzerinde artçı gerçekleşti. Şu anda çok daha yeni oldu. Kırkağaç fayı da birbirine paralel değişik paralel parçalardan oluşuyor. Birbirlerini tetikleyebilir."

"KENDİNİ DENGEYE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR"

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akgün ise şu açıklamalarda bulundu:

"Burada en önemli sorun zemin özellikleri. Ben Buca'dayım, ben hiçbir şey hissetmedim. Ama benden 5-6 kilometre uzaklıkta olan Karşıyaka gibi yerler benden daha fazla hissetmiş. Burada önemli olan zemin özellikleri ve buna uygun yapılaşma. Benim şu an bulunduğum yerde hiçbir şey hissetmedik. Bu bir artçı sarsıntı büyük ihtimal. Enerjinin kendisini boşaltması gerekiyor, demek ki boşaltamamış. Kendini dengeye getirmeye çalışıyor.

Tarihsel veriler büyük bir depremin arkasından daha büyük bir depremin olma olasılığını çok düşürüyor. Ama tabi doğa bir bilinmezlik olduğu için yakın büyüklükte bir deprem olabilir. 4.8 değil de 4.9 olur, 5 olur ama 6-7’ye kadar çıkmaz."

BURSA DA SALLANMIŞTI

Öğle saatlerinde de Bursa sallanmıştı, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde 3 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Kandilli Rasathanesi saat 12.47'de yaşanan depremin 4,6 km derinliğinde olduğunu kaydetmişti. 

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 4 gün önce 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Türkiye'yi sarsan depremde 41 kişi hayatını kaybetmişti, yüzlerce kişi de yaralanmıştı. Depremin ardından başlatılan arama ve kurtarma çalışmalarında ise 45 kişi enkaz altından sağ çıkarılmıştı.

Deprem nedir? Depremin şiddeti nasıl ölçülür?

Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler 'sismograf' ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da Sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yer yüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN