Fon soruşturması Takasbank'a uzandı: Genel Müdür Yunus Arıncı'ya adli kontrol

Fon soruşturması Takasbank'a uzandı: Genel Müdür Yunus Arıncı'ya adli kontrol

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen fon soruşturmasında bu kez Türkiye'nin sermaye piyasalarının takas ve saklama altyapısının başındaki isim hakkında adli işlem yapıldı. Takasbank Genel Müdürü Yunus Arıncı'nın soruşturma kapsamında ifadesinin alındığı, ardından yurt dışına çıkış yasağı ve belirli aralıklarla imza verme yükümlülüğü şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldığı öğrenildi.

Sermaye piyasalarındaki olağan dışı fon ve hisse işlemlerine yönelik soruşturma, finansal sistemin en önemli altyapı kuruluşlarından Takasbank'ın üst yönetimine de uzandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Takasbank Genel Müdürü Yunus Arıncı'nın ifadesine başvurulduğu öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre ifade işlemlerinin ardından Arıncı hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve imza yükümlülüğünden oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılması kararlaştırıldı.

MECLİS'TE TERA'NIN MİLYARLIK İŞLEMLERİ SORULMUŞTU

Yunus Arıncı, 14 Ekim'de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler sırasında fon soruşturmasının merkezindeki şirketlerden Tera'nın Takasbank üzerinden gerçekleştirdiği işlemler hakkında açıklamalarda bulunmuştu.

Komisyon toplantısında Tera Menkul Değerler'in Takasbank Para Piyasası üzerinden gerçekleştirdiği borçlanmalar, sağlanan teminatlar ve bu işlemlerin denetimi gündeme gelmişti.

Arıncı, şirketin yaklaşık 21 milyar liralık teminatının ve 9 milyar liralık risk tutarının bulunduğunu açıklamış, daha sonra 9 milyar liralık rakamın kümülatif bir tutar olduğunu belirtmişti.

Milletvekilleri, fon soruşturmasındaki olağan dışı işlemler devam ederken Takasbank'ın bu faaliyetlere ilişkin nasıl bir denetim gerçekleştirdiğini sorgulamıştı.

"BİZ KAP'I BAZ ALIYORUZ" DEMİŞTİ

Arıncı'nın TBMM'deki açıklamalarında en dikkat çekici başlıklardan biri, Tera Portföy'e ait TLY fonunun Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformunda (TEFAS) işleme açılma süreci olmuştu.

Arıncı'nın verdiği bilgilere göre Tera Portföy, 7 Temmuz 2025'te fonun statüsünün değiştirilmesi için Takasbank'a başvurmuştu.

Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformunda (KAP) yayımladığı bildirimde SPK kararına atıfta bulunulmuş, Takasbank da bu bildirimi esas alarak fonu işleme açmıştı.

Ancak SPK, 1 Ağustos 2025'te söz konusu izahname değişikliğinin geçerli olmadığını Takasbank'a bildirmişti. Bunun üzerine fonun yeni alımları durdurulmuş, 6 Ağustos'ta SPK onayıyla yeniden başlatılmıştı.

Yeni Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, komisyon toplantısında Arıncı'ya SPK kararının neden ayrıca teyit edilmediğini sormuştu. Arıncı, bu soruya "Biz KAP'ı baz alıyoruz açıkçası" cevabını vermişti.

Bu açıklama, sermaye piyasalarındaki işlemlerin denetiminde SPK ile Takasbank arasındaki yetki ve sorumlulukların nasıl kullanıldığı tartışmasını gündeme getirmişti.

BORSA İSTANBUL GENEL MÜDÜRÜ DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Takasbank Genel Müdürü Yunus Arıncı'nın ifade vermesi, fon soruşturmasının Borsa İstanbul yönetimine uzanmasının hemen ardından geldi. 31 Ekim'de Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Enes Ergun, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "rüşvet" suçlamaları kapsamında gözaltına alınmıştı.

Ergun'un gözaltına alınmasının ardından 1 Kasım'da Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Atila Türeli, Genel Müdürlük görevine vekâleten getirilmişti.

Aynı dönemde Sermaye Piyasası Kurulunun yönetimi de değişmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararla SPK Başkanlığına Muhsin Atcı atanmıştı.

TAKASBANK FON SORUŞTURMASINDA NEDEN ÖNEMLİ?

Takasbank, sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlerin takas ve saklama altyapısında görev üstlenen, aynı zamanda çeşitli piyasa ve platformların işletilmesinde sorumluluk sahibi olan bir kuruluş. Takasbank Para Piyasası, aracı kurumların ve ilgili finansal kuruluşların fon temin edebildiği önemli mekanizmalardan biri.

Fon soruşturmasında Tera bağlantılı işlemlerin hangi kaynaklarla finanse edildiği ve para piyasasındaki borçlanmaların nasıl gerçekleştirildiği tartışmaları, Takasbank'ın rolünü de gündeme taşımıştı.

Arıncı ise TBMM'deki açıklamasında Takasbank'ın kendi kaynaklarından aracı kurumlara kredi kullandırmadığını, piyasa işleticisi olarak tarafların emirlerini eşleştirdiğini belirtmişti.

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN