Marmarabirlik zeytin alım fiyatları belli oldu! İşte 2023-2024 zeytin taban ve tavan fiyatları

Marmarabirlik zeytin alım fiyatları belli oldu! İşte 2023-2024 zeytin taban ve tavan fiyatları

Marmarabirlik zeytin alım fiyatları belli oldu! 'Üreticimize sahip çıkacağız' diyerek duyurdu! Zeytin yetiştiricilerini yakından ilgilendiriyor! İşte 2023-2024 zeytin taban ve tavan fiyatları...

Marmarabirlik, 2023-2024 iş yılı kampanyası kapsamında açıkladığı ürün alım fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, tavan fiyatın 110 Lira, taban fiyatın 380 dane için 47 Lira, yağlık zeytin fiyatının ise 45 Lira olarak belirlendiğini duyurdu. Asa, “Bu yılı üreticimizin kurumuna sahip çıkacağı bir yıl olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

2023-2024 ZEYTİN ALIM FİYATI NE KADAR OLDU?

zeytin-alim-fiyatlari-ne-kadar.webp

Marmarabirlik'in 2023-2024 iş yılı kampanyasında alım fiyatları netlik kazandı. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlenen fiyatları paylaştı. Buna göre, tavan fiyat 180 dane için 110 lira olarak belirlendi. 190 dane için 105 lira, 200 dane için 100 lira tavan fiyatlarını içeriyor. Taban fiyat ise 380 dane için 47 lira olarak açıklandı. Ayrıca, yağlık zeytin kilogram fiyatı da 45 lira olarak tespit edildi.

Yapılan açıklamada, ürün alım fiyatlarının belirlenmesinde piyasa koşulları, yıllık enflasyon oranı, üretim maliyeti ve arz-talep dengesi gibi faktörlerin göz önünde bulundurulduğu vurgulandı. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, "Marmarabirlik’in ilgili birimlerince yapılan çalışmada 1 kg zeytinin üretim maliyeti ortalama 30,44 liradır. Marmarabirlik'in ortalama alım fiyatının 65-70 Lira olacağı tahmin edilmektedir. Bu sezonu çok temkinli hareket edilmesi gereken bir yıl olarak görüyoruz. Ekonomik koşullar ve faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle piyasada farklı alıcıların çok az olacağını öngörüyoruz. Marmarabirlik piyasada tek alıcı olarak kalacaktır." açıklamasında bulundu.

ÜRÜN ALIMLARINDA YÜZDE 142 ARTIŞ

zeytin-alim-fiyatlari-ne-kadar-2.png

Başkan Asa, geçen yılki ürün alımlarında %150, bu yıl da %142 artış yapıldığını belirterek, "Şimdi kooperatifine sahip çıkma sırası üreticidedir" dedi. Maliyetin üzerine geçen fiyatın üretici için kazanç olduğunu ifade eden Asa, zeytinin tarımsal üretimde her yıl fiyatı artan ve hiç düşmeyen tek ürün olduğuna dikkat çekti.

Zor bir yıl olacağını belirten Hidamet Asa, enflasyonist ortamda üreticisinin yanında olduklarını ve Marmarabirlik'in zarar görmemesi gerektiğini vurguladı. Küçülmeye gitmeyeceklerini, aksine büyümek için adımlar atacaklarını kaydeden Asa, kota uygulanmayacağını ve gelecek senenin düşünülmeye başlandığını dile getirdi.

Marmarabirlik, 2023/2024 iş yılı ürün alım kampanyasında yağlık dahil 2 milyar 500 milyon TL alım bütçesi belirledi. Ödemelerde ise ürün bedellerinin %50'si peşin olarak gerçekleştirilecek, geri kalan ödemeler ise daha sonra belirlenerek ortaklara duyurulacak. Alım süreci, kooperatif yönetim kurulu yetki ve sorumluluğunda 24 Ekim 2023 tarihinden itibaren başlatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN