Marmara Denizi'nde müsilaj tehlikesi yeniden baş gösterdi. Uzmanlar, denizin 30 metre derinliğine kadar örümcek ağı gibi yayılan müsilajın, deniz ekosistemini tehdit ettiğini ve bu yıl daha büyük bir tehdit oluşturabileceğini belirtiyor. İşte tüm detaylar...
Marmara Denizi, yıllar sonra yeniden müsilaj tehdidiyle karşı karşıya. 2007 ve 2021 yıllarında deniz ekosistemini ciddi şekilde etkileyen müsilaj, bu yıl da tekrar ortaya çıktı. Uzmanlardan kritik uyarılar geldi. İşte tüm detaylar...
EKOSİSTEM İÇİN BÜYÜK BİR TEHDİT
Marmara Denizi'nde daha önce 2007-2008 ve 2021 yıllarında görülen müsilaj oluşumu, bu yıl da deniz ekosistemine büyük bir tehdit oluşturuyor.
Büyükada sakini ve 71 yaşındaki çevre gönüllüsü Serço Ekşiyan, Marmara Denizi'ndeki ekosistem değişimlerini yıllar içinde gözlemlediğini belirtti. 1973 yılında tüplü dalışa başladığını ve o günden bu yana denizdeki değişimlere tanıklık ettiğini ifade eden Ekşiyan, ilk müsilaj gözlemini 2007 yılının Kasım ayında dalış yaparken yaptığını söyledi. O dönemde müsilajın Kasım ayında başladığını, ancak Nisan ayına kadar kaybolduğunu anlatan Ekşiyan, 2007 ile 2010 yılları arasında bu fenomenin azalarak devam ettiğini aktardı.
MÜSİLAJ 30 METREYE KADAR YAYILDI
Son olarak, geçen yıl Kasım, Aralık ve bu yıl Ocak ayında gerçekleştirdiği dalışlarda da müsilaja rastladığını belirten Ekşiyan, şu anda durumun 2007 ve 2021 yıllarına çok benzediğini ve müsilajın 30 metreye kadar yayıldığını vurguladı. Ayrıca, suyun üst kısmında küçük parçalar halinde görülen müsilajın 1 metre derinlikten itibaren oluşmaya başladığını, büyümeye ise 4 metrede başladığını ifade etti. "Ben bir bilim insanı değilim, sadece gözlemciyim, ancak gözlemlerime bakarak bu yıl da aynı gidişatın devam edeceğini düşünüyorum. Muhtemelen Nisan veya Mayıs aylarında su yüzeyine çıkacak," diye ekledi.
2021'DEN DAHA KÖTÜ SENARYO
Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehdidi, uzmanlar tarafından daha da büyüyen bir problem olarak değerlendiriliyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, deniz yüzeyi sıcaklıklarının ortalamanın üzerinde olduğunu, deniz koşullarının durağanlaştığını ve kirlilik oranının arttığını belirterek, bu üç faktörün müsilaj oluşumunu tetikleyen temel unsurlar olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Sarı, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak deniz yüzey sıcaklıklarının hızla arttığını ve bu durumun müsilajın daha fazla görülmesine yol açacağını belirtti. Ayrıca, 2021 yılında müsilajın 2007-2008 yıllarına göre daha yoğun olduğunu, bu yıl ise 2021'den daha fazla müsilaj beklediklerini ifade etti. Şu anda müsilajın 30 metreye kadar olan derinliklerde geniş bir alanı kapladığını belirten Sarı, yüzeydeki müsilajın toplamın binde birini dahi oluşturmadığını, esas endişelerinin suyun altındaki yoğunluk olduğunu ve bunun devam ettiğini vurguladı.