Mehmet Azimli'ye 150'ye yakın ölüm tehdidine takipsizlik kararı

Mehmet Azimli'ye 150'ye yakın ölüm tehdidine takipsizlik kararı

İlahiyat profesörü Mehmet Azimli, “Siyeri Farklı Okumak” kitabındaki bazı ifadelerinin çarpıtılmasıyla, sosyal medyada hedef gösterilip çok sayıda ölüm tehdidi almış ve ülkesinden ayrılmak zorunda bırakılmıştı. Azimli, savcılığa bildirdiği ortalama 150 ölüm tehdidi ve hakaretin tamamına gerekçe sunulmadan takipsizlik kararı verildiğini açıklayarak, "Ölüm tehdidi sarsıcı bir şey, böyle bir karar verilmesi bizi çok şaşırttı. Artık karara itiraz etmek dışında yapabileceğimiz bir şey yok" dedi.

BUSE YILMAZ | KARAR

İlahiyat profesörü Mehmet Azimli, geçtiğimiz yılın şubat ayında, 2008 yılında yayımladığı “Siyeri Farklı Okumak” kitabında geçen bazı ifadelerin bağlamından koparılıp tehditkar bir dille servis edilmesinin ardından sosyal medyada bir linç kampanyasıyla karşılaştı. Prof. Dr. Mehmet Azimli, 2011 yılında basılan 5. baskıdan itibaren kitapta yer almayan ifadelerin çarpıtılıp, övmek niyetinde olduğu Hz. Peygamber'e hakaret ettiği gibi bir yöne çekilmek istenmesine inanamadığını söyledi.

Prof. Dr. Azimli, söz konusu eserinde belirttiği kaynaklarda aktarılan, “Onun insanoğulları içinden seçilerek en asil soydan olduğu ve Hz. Peygamber’in beş yüzüncü nenesinin bile tespit edildiği ve hiçbirinde kötü işlerden bir şeye rastlanmadığı” şeklindeki rivayetlerin uydurma olduğunu, bu tür şeylerin İslam açısından önemli olmadığını söylemek istediğini vurguladı. İslam’ın asil nesep ve ırk üstünlüğüne değer vermediğini ifade eden Azimli, Hz. Peygamber’in öz amcası Ebu Leheb’i, Hz. İbrahim’in put yapıcısı babasını, Hz. Nuh’un isyan eden oğlunu örnek verdi.

Hz. Peygamber'e övgüde bulunan, onu İslam'a aykırı şekilde soyu ile öven kişileri ise eleştiren Prof. Dr. Azimli'nin ifadeleri kötü niyetle çarpıtılınca, Azimli çok sayıda ölüm tehdidi aldı. Ardından kendisi hakkında, İlahiyat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yaptığı Hitit Üniversitesi tarafından da soruşturma açıldı. Yaşananların ardından can güvenliğinden giderek endişe duymaya başlayan Azimli, yaşadığı Çorum'u terk ederek, yurt dışına gitmek zorunda kaldı.

KARAR NEYE DAYANARAK VERİLDİ?

Aradan bir yıldan uzun zaman geçmesine rağmen hala ölüm tehditleri aldığını vurgulayan Azimli, savcılığa bildirdiği 150 ölüm tehdidinin tamamına da savcılıktan takipsizlik kararı verildiğini açıkladı.

azimli.jpg

Verilen kararda, savcılığın, Azimli'yi tehdit eden şahısların IP adresleri ve kimlik bilgilerinin tespit edilmesi amacıyla yargıya yazdığı müzekkerenin cevabının gelip gelmediği dahi belirtilmedi. Karara dair hiçbir gerekçe sunulmamasındaki usule aykırılık dikkat çekti.

Sistematik olarak ölüm tehdidi almanın çok sarsıcı olduğunu ifade eden Azimli ise, hakkında verilen bu karara tepki göstererek, hukuki hakları çerçevesinde mücadelesine devam edip, en üst mahkemeye kadar gideceğinin altını çizdi.

'BÖYLE BİR KARAR VERİLMESİ BİZİ ÇOK ŞAŞIRTTI'

Prof. Dr. Azimli, şu anda içinde olduğu süreci şu sözlerle anlattı:

"7 Şubat 2022'de sosyal medyada bir linç kampanyasıyla karşılaştım. Ardından yurt dışına çıktım, o süreçte ölüm tehditleri aldım. Ölüm tehditleri azalsa da hala devam ediyor. Yargıya şu ana kadar tespit ettiğimiz ortalama 150 ölüm tehdidi ve hakareti bildirdik. Onların tamamına savcılıktan takipsizlik kararı verildi.

Bu kararı bozmak için Çorum Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulunduk. Çünkü ölüm tehdidi sarsıcı bir şey, böyle bir karar verilmesi bizi çok şaşırttı. Bizim artık itiraz etmek dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Olmadı onun da üstü Anayasa Mahkemesi ve gittiği yere kadar böyle gidecek. Ancak Çorum Sulh Ceza Hakimliği'nin itirazı kabul edeceğine inancımız tam."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN