Yıllarca İzmir’de yaşayan Dursun Kurnaz için memurluğun bitişi yeni bir hayatın başlangıcı oldu. Yıllardır kurduğu hayali gerçekleştirmek için işe koyulan Kurnaz, yüksek maliyeti devlet desteğiyle dengeledi, bu işte büyük başarı elde etti…
İzmir’de yıllarca devlet memurluğu yaptıktan sonra emekliye ayrılan Dursun Kurnaz, şehir hayatını geride bırakarak hayvancılıkla uğraşmaya başladı. Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesine bağlı Yenili köyüne ailesiyle taşınan Kurnaz, memleketinde hayvancılık yapma hayalini gerçekleştirdi. İşte Dursun Kurnaz’ın hayvancılıkla ilgili başarı hikayesi ve devletin sağladığı desteklerle geliştirdiği çiftliği.
Dursun Kurnaz, yıllarca devlet memuru olarak görev yaptıktan sonra emekli olduktan sonra memleketine geri dönme kararı aldı. Şehir hayatını geride bırakıp, hayvancılık yapma arzusuyla Kırıkkale’nin Yenili köyüne yerleşti. Burada, küçükbaş hayvancılık yapmak için kamu bankasından düşük faizli kredi kullanarak Halep keçisi satın aldı.
DEVLETTEN ALDIĞI DESTEKLE İŞE BAŞLADI
Kurnaz, hayvancılığa adım atarken, Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden de destek aldı. Kırsal Kalkınma Programı (KOP) kapsamında verilen Portatif Barınak Projesi’ne başvurarak, küçükbaş hayvanlarına uygun bir barınak temin etti. Bu destek sayesinde, Kurnaz’ın hayvancılık faaliyetleri hızla büyümeye başladı. Veteriner hekimler de düzenli olarak hayvanların sağlık kontrollerini gerçekleştirerek, barınak şartlarını denetliyor.
HALEP KEÇİSİ YETİŞTİRİCİLİĞİ İLE YÜKSEK VERİM ALIYOR
Dursun Kurnaz, Halep keçisinin yüksek süt ve et verimi ile dikkat çektiğini belirtiyor. Şu anda 75 Halep keçisi bulunan çiftlikte, keçilerin yarısı yavruladı. Kurnaz, Halep keçisinin et veriminin dünya çapında birinci sınıf olduğunu, süt veriminin ise üçüncü sınıfta yer aldığını ifade etti. Halep keçisinin yüksek yağ oranının da avantaj sağladığını vurgulayan Kurnaz, üretimlerini sürdürülebilir hale getirebilmek için yem ihtiyacını kendi imkanlarıyla karşıladığını belirtti.
HAYVANCILIĞIN ZORLUKLARI VE DEVLET DESTEĞİNİN ÖNEMİ
Hayvancılığın maliyetli bir iş olduğunun altını çizen Dursun Kurnaz, devlet desteği olmasa bu işi yapmanın zor olacağını belirtti. "Devletin desteğiyle bu işi yapabiliyoruz. Halep keçisi talebimizi ilettiğimizde olumlu karşılandık ve kısa sürede işlemler tamamlandı," diyen Kurnaz, devletin sağladığı düşük faizli kredilerin ve projelerin kendilerine büyük kolaylık sağladığını vurguladı.
ÜRETİMİ SÜREKLİ KILMAK İÇİN KENDİ YEMİNİ KENDİSİ KARŞILIYOR
Hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlamak için yem ihtiyacını karşılamak gerektiğini belirten Kurnaz, bu amaçla arpa, saman ve yonca yetiştirerek silaj yapmayı planlıyor. "Hayvancılık için arazinin olması gerekiyor. Yemlerinizi kendiniz karşılamalısınız, yoksa maliyetler artar," diyen Kurnaz, dişi yavruları pazarlamayı düşünmediğini ve üretime devam etmeyi amaçladığını söyledi.
İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN ÖNEMLİ DESTEKLER
Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, küçükbaş hayvancılığı desteklemek amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Veteriner Hekim Mehmet Doğan, Kırıkkale'deki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine sağlanan destekleri anlatırken, Portatif Barınak Projesi'nin önemli bir katkı sunduğunu belirtti. Doğan, ayrıca sürülerin hayvan sağlığına yönelik aşılama çalışmaları, hayvanların tanımlanması için küpeleme işlemleri ve meralarda sulama yapımına dair projelerin sürdüğünü ifade etti.