Merakından başladı, kısa zamanda parayı kırdı! 37 çeşit üretiyor, yılda 700 litreyi buluyor! Evde koyacak yer kalmadı

Merakından başladı, kısa zamanda parayı kırdı! 37 çeşit üretiyor, yılda 700 litreyi buluyor! Evde koyacak yer kalmadı

Küçük yaşlarda merak sardı kısa zamanda parayı kırdı. Evinin bir odasında tam 37 çeşit üretiyor yılda 700 litre ürün elde ediyor. Geleneksel yöntemleri kullanarak sağlık deposu üreten Hatice Köse ürünleri evde koyacak yer bulamıyor. İşte tüm detaylar…

Adana’da yaşayan 46 yaşındaki Hatice Köse, çocukluk yıllarında anneannesinden öğrendiği sirke yapımını önce bir hobiye, ardından üretime dönüştürerek yıllık 700 litreye varan bir kapasiteye ulaştı. 37 farklı çeşit sirke üreten Köse, bu geleneksel lezzeti modern yöntemlerle harmanlayarak doğal ve sağlıklı ürünler sunuyor.

DOĞADAN TOPLUYOR, ŞİFAYA DÖNÜŞTÜRÜYOR

Hurma, gelincik, safran, melisa otu, lavanta, ısırgan otu, gül, nar çiçeği ve portakal çiçeği gibi birçok farklı bitkiden sirke üreten Hatice Köse, çocukluk yıllarında sirkeye olan ilgisini şu sözlerle anlatıyor:

"Anneannem üzüm pekmezi yapımından sonra sirke üretmiş ve kanepe altına koymuştu. O sirkenin üzerinde oluşan ‘ana’yı merakla izlerdim. Yıllar sonra kendim için üretmeye başladım. Ürettiğim sirkeler çevremde ilgi görünce daha fazla yapmaya karar verdim ve şimdi yılda 700 litreye kadar ulaşıyorum."

EŞİNİN HEDİYESİ ŞİFA KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜ

Sirke üretimi konusunda tutkuyla çalışan Köse, eşinin hediye ettiği gelincik çiçeklerini bile sirkeye dönüştürdüğünü söylüyor:

"Eşim bana gelincik çiçeği getirdiğinde ‘nerede’ diye sormuştu. Ona sirke olarak gösterdiğimde çok şaşırmıştı. Sirke, atalarımızdan günümüze gelen en önemli şifa kaynaklarından biri. Bölgedeki bitkileri kullanarak sağlıklı fermentasyon süreçleriyle üretim yapıyorum. 37 çeşit sirke üretmeyi başardım. Ancak her ne kadar şifalı da olsa alternatif tıpta da olsa doktora danışılmadan kullanılmamalı."

SİRKE İLE SINIRLI KALMADI, DOĞAL ÜRÜNLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

2013 yılından bu yana üretim yaptığını belirten Köse, yalnızca sirke ile sınırlı kalmayarak katran kozalaklarından şurup, kantaron yağı, gül yağı ve birçok şifalı bitkinin özünü çıkarmayı başardığını söylüyor.

"Benim için bu sadece bir iş değil, büyük bir tutku. Severek üretiyorum. Doğanın bize sunduğu tüm nimetleri en sağlıklı haliyle sofralara taşımak istiyorum. Özellikle katran kozalaklarından şurup, kantaron yağı ve gül yağı gibi ürünlerle doğal şifa alanında da üretimler yapıyorum."

Geleneksel sirke yapımını modern yöntemlerle harmanlayan Hatice Köse, hem kendi ekonomisine katkı sağlıyor hem de atalardan kalan bu mirası gelecek nesillere aktarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN