Meteoroloji'den 12 ile felakete hazır olun uyarısı! İstanbul, Gaziantep, Adana, Antalya, Kastamonu, Gümüşhane, Karaman...

Meteoroloji'den 12 ile felakete hazır olun uyarısı! İstanbul, Gaziantep, Adana, Antalya, Kastamonu, Gümüşhane, Karaman...

Son dakika haberi... Sonbaharın gelmesiyle birlikte tüm yurtta yağışlar beklenmeye başladı ancak henüz beklenen bölgesel yağışlar etkisini gösterebilmiş değil. Yağışların gecikmesi ile birlikte barajlarda kırmızı alarm verilmeye başlandı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden 12 il için korkutan uyarı. İstanbul, Gaziantep, Adana, Antalya, Kastamonu, Gümüşhane, Karaman dikkat! Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, beklene felaketi açıkladı. İşte detaylar haberimizde...

Ekim ayı ile birlikte soğuk hava dalgasını etkisini artırmış durumda. İstanbul ve Çanakkale başta olmak üzere hava sıcaklıklar 5-6 derece birden düştü ancak beklenen yağışlar henüz etkisini gösterebilmiş değil. Yağışların gecikmesi ile birlikte kuraklık zilleri çalmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 12 il için 'Olağan üstü' kuraklık alarmında bulundu. İstanbul, Gaziantep, Adana, Antalya, Kastamonu, Gümüşhane, Karaman dikkat! Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen 'Şu anda kritik seviyedeyiz' dedi ve açıkladı. Felakete hazır olun! İşte son dakika haberinin detayları...

"BU KRİTİK SEVİYE DEMEK"

İklim krizi Türkiye'yi de etkilemiş durumda. Yağışların azalmasıyla birlikte Mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nın doluluk oranı yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 8,5'lere kadar hızla düşerken yeni önlemlerin alınması gerektiğini belirten Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, barajın bir hafta içerisinde tarımsal sulamaya kapatılacağını belirterek şunları söyledi:

"Bu kritik seviye demek. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajımız bu yıl en yüksek yüzde 86 civarında kaldı. Buna istinaden ekimin fazla olması ve Bayramiç Barajı'nın sulama alanının çok geniş olmasından dolayı suyun yetersiz kalacağını daha önceden tespit ettik. Bununla ilgili Sulama Birliği'nden talepte bulunmuştuk. Sulama Birliği'nin çalışanları ve yöneticileri bizim talebimizi yerinde buldular ve sulamaya müdahale edildi."

jhjhj-26.jpg

"BARAJ SEVİYELERİ ÇOK DÜŞÜK! ACİLEN ÖNLEM ALINMALI"

Barajların su seviyelerinin çok düşük olduğunu ifade eden Şen, acilen önlem alınması gerektiğini belirterek şözlerine şöyle devam etti:

"Normalde hafta 2 gün olan sulama yasağını, haftada 3, kademeli bir şekilde 4 güne kadar çıkardık. Alınan bu önemlerle su seviyesine bu zamana kadar getirebildik. Hiçbir üreticimizi mağdur etmeden ekim ayının 15'ini gördük. Önümüzdeki dönemlerde güz yağmurlarının yağmasıyla sulama sezonunu kapatmış olacağız. Ancak şu anda barajın su seviyesi çok düşük. Bayramiç Barajı sadece sulama barajı değil. Bayramiç merkezin içme suyunu da karşılıyor. Çok düşük su seviyesi olduğu zaman sularımız balık ve balçık kokuyor. Ayrıca insan sağlığına zararlı hale geliyor. Bununla ilgili önümüzdeki sezon için de barajın doluluk oranına göre ekim planlaması yapılmalı.

Bütün üreticilerimizin de bu planlamaya uyması gerekiyor. Kaçak ekimlere izin verilmemeli. Bayramiç halkının bu içme suyundan en üstün şekilde faydalanması için sulama sezonunu yüzde 15 seviyelerinde bitirmemiz lazım."

METEOROLOJİDEN 12 İLE FELAKET UYARISI: KORKUNÇ SONA HAZIR OLUN

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Standart Yağış Endeksi uygulamasına göre yeni bir kuraklık haritası hazırladı. Bazı bölgeler 'Olağnüstü kuraklık' ilanı edildi. Bu iller ise İstanbul, Gaziantep, Adana, Antalya, Kastamonu, Gümüşhane, Karaman olarak kaydedildi.

gfgffg-89.jpg

Marmara Bölgesi'nin tamamı, Karadeniz Bölümünü'nün orta kesmi, Doğu Analadolu ve Çukurova Bölgesi için şiddetli kuraklık uyarısı yapıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN