Mor Çatı'dan kadına şiddet raporu: Kolluk 'Bir şey yapamayız' diyor

Mor Çatı'dan kadına şiddet raporu: Kolluk 'Bir şey yapamayız' diyor

Mor Çatı'nın raporuna göre, şiddete maruz bırakılan kadınların en çok başvurduğu kurum olan kollukta da kadınlar taleplerine karşılık bulamıyor. Raporda, kadınların kolluk tarafından eksik ya da yanlış bilgilendirildiğine yer verilirken, deneyimlerini paylaşan kadınlar kolluk güçlerinin "Bir şey yapamayız" diyerek kendilerini geri çevirdiğini anlatıyor.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından 1 Ocak 2021 ile 31 Ağustos 2021 arasında bin 72 kadınla görüşülerek hazırlanan, "Türkiye'de Erkek Şiddetiyle Mücadelede Koordinasyona İlişkin İzleme Raporu" yayımlandı.

Yapılan görüşmelerde, 604 kadının psikolojik şiddete, 439 kadının fiziksel şiddete, 210 kadının ekonomik şiddete, 124 kadının cinsel şiddete, 39 kadının dijital şiddete, 28 kadının ısrarlı takibe, 4 kadının ise flört şiddetine maruz bırakıldığı ortaya çıktı. Görüşülen kadınların, 169 defa kolluk birimlerine, 114 defa belediyelere, 83 defa ŞÖNİM'e, 63 defa Sosyal Hizmet Merkezleri'ne (SHM) ve 62 defa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na, 10 defa da Alo 183 Sosyal Destek Hattı'na başvurdukları belirlendi.

"SIĞINAKLARIN SAYISI YETERSİZ"

Raporda, bakanlığın verilerine göre 112’si bakanlığa, 33’ü belediyelere, 3’ü göç idaresine, 1’i sivil toplum kurumlarına bağlı olmak üzere toplam 149 kadın sığınağı olduğuna da dikkat çekilerek şöyle denildi:

"Sığınakların sayısı Türkiye nüfusuna kıyaslandığında yetersizdir. Alo 183 mevcut yapısıyla kadına yönelik şiddetle mücadelede yeterli değildir ve uygulamaları kadınların şiddet yaşantısından çıkmalarını zorlaştıracak durumlara da yol açabilmektedir. Hattı yanıtlayan kişilerin telefonla danışmanlık vermek konusunda uzmanlaşmış olmaması buradan verilen hizmeti yönlendirmeden ibaret kılmaktadır."

KADINLARDAN KOLLUK ŞİKAYETİ: ESKİK YA DA YANLIŞ BİLGİLENDİRME

Rapora göre, Ocak-Ağustos 2021 tarihleri arasında Mor Çatı’ya başvuruda bulunan kadınların en sık başvuruda bulunduğu kurum kolluk oldu. Kadınlar kolluk kuvvetlerine şiddet uygulayanın uzaklaştırılması ya da 6284 sayılı kanun kapsamında alınabilecek diğer tedbirleri talep etmek, şiddet uygulayan hakkında şikâyette bulunmak ya da tedbirlerin ihlalini bildirmek, sığınağa gitmek veya bilgi almak gibi nedenlerle başvurdu. Kadınların kollukla ilgili en sık bildirdikleri şikâyet, “kötü uygulama” ve “eksik ya da yanlış bilgilendirme” yapılması oldu. Bazı kadınlar ise kolluğa yaptıkları başvuruda hiçbir bilgilendirme yapılmadığını söyledi.

Raporda, "Mor Çatı’ya başvuran kadınlar, kolluk görevlilerinin caydırıcı, yargılayıcı, suçlayıcı, cinsiyetçi tutum ve davranışlarına ilişkin çok sayıda deneyim paylaşımı yapmıştır" ifadelerine yer verildi.

"'BİR ŞEY YAPAMAYIZ' DEDİLER"

Raporda, kolluğa başvuran bir kadının anlatımı şu şekilde:

“10 kere şikâyet edip, şikâyetimi çektim. Devlet, ‘Bu kadın neden şikâyetini çekti’ diye sormadı”.

Çocuklarıyla sığınağa gitmek isteyen bir kadının anlatımıysa şöyle:

“Sığınağa gitmek istediğimde, kolluk memuru ‘Orada, çocuklarını kuruma vermeye zorluyorlar, sığınağa gitme’ dedi. Eve gelen polisler de şiddet uygulayan eşimi ‘Kendi evi, bir şey yapamayız’ diyerek uzaklaştırmadı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN