Nereye meteor düştü? Türkiye'ye göktaşı düşer mi?

İzmir'de gece saatlerinde gökyüzünü aydınlatan ışık huzmesi, vatandaşları korkuttu. Yetkililerden resmi bir açıklama yapılmazken, görüntülerdeki cismin göktaşı olduğu tahmin ediliyor. 'Yıldız kayması' olarak da bilinen meteor düşmesi neticesinde olumsuz bir hadise yaşanmadı. İşte, İzmir'de düşen meteor hakkında bilgiler...

Uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adı olarak bilinen 'meteor' düşmesi, zaman zaman Türkiye'nin çeşitli kentlerinde görülebiliyor. Gökyüzünde ömrünü tamamlayarak gezegenlerin üzerinde düşen ve kısa süre görülen göktaşı, havada bulunduğu süre içerisinde gökyüzünü aydınlatıyor.

METEOR NEREYE DÜŞTÜ?

İzmir'e 31 Temmuz 2021 günü saat 01.54 civarlarında meteor düştüğü iddiaları sosyal medyada kullanıcılar tarafından paylaşıldı. Birçok kullanıcı bu anlara şahit olurken fotoğraflarda parlak bir cismin gökyüzünü delerek düştüğü gözlemlendi.

Orman yangınlarıyla mücadele eden Türkiye'de yaşanan meteor şoku sonrasında yetkililer henüz bu olayı doğrulamadı. İzmir'de yaşayan vatandaşlar meteor düştüğü haberlerini paylaşarak yorumlarda bulundu.

Yorumların bazıları şöyle:

* İzmir ve çevresine büyük bir meteor düştüğü bildiriliyor... yüksek ses ve ışıktan bahsediyor herkes gören var mı?

* İzmir'e meteor düştüğü iddia ediliyor.

* Meteor evde otururken eşim dedi ki deprem mi oldu yoksa bir yer mi patladı, sonra bir duyduk ki meteor düşmüş İzmir'e nasıl duyduk sesi belli değil.

* Bir meteor düşmediği kalmıştı iki gündür o da oldu acaba sırada ne var.

* İyi misiniz, cidden meteor mu düştü.

* İzmir'e meteor düşmüş daha neler olacak.

2021-07-31-094344.jpg

METEOR NEDİR?

Gezegenlerin arasında serbest bir biçimde dolaşan irili ufaklı taş parçaları meteor olarak adlandırılır. Meteorlar genellikle parçalanmış gezegenlerin gök cisimlerinden meydana gelir. Uzay boşluğunda hareket eden meteorlar Dünya'nın çekim alanına girerlerse atmosfere ulaşabilir.

Meteorlar atmosfere girdiklerinde atmosferde bulunan hava direnci ile karşı karşıya gelir. Bu duruma bağlı olarak da sürtünme kuvveti oluşur. Eğer meteorun boyutları ufaksa sürtünme kuvveti sonucu oluşan alev ile yanar ve yeryüzüne ulaşamaz.

GÖK TAŞI NEDİR?

Büyük boyutlara sahip meteorlar ise yanmadıkları için yeryüzüne ulaşabilir. Yeryüzüne ulaşabilen meteor parçaları 'gök taşı' olarak adlandırılır. Meteorun büyüklüğüne göre dünyaya olan etkisi de değişkenlik göstermektedir. Dünyaya çarpan büyük meteorlar büyük hasarlara yol açmıştır.

YILDIZ KAYMASI NASIL OLUR?

Bazı geceler gökyüzünü izlerken, çok kısa bir anlığına gökyüzünde bir iz görülür. Bu, tıpkı bir yıldızın, bir anlığına kayması gibi göründüğünden, dilimizde 'yıldız kayması' olarak yerleşmiştir. Saniyeler içerisinde gerçekleşen bu olay, yılın belirli dönemlerinde daha sıkı yaşanır.

Yıldız kayması, atmosfere çok yüksek hızla girip yanan gök taşlarıdır.

Gök taşı yağmuruna neden olan taşlar çok yüksek hızlarda hareket ettiklerinden, genellikle göz açıp kapayıncaya kadar kaybolur. Nispeten büyük olanları ise birkaç saniye görebilmek mümkündür. Parlamalarının nedeniyse, çok yüksek hızda ilerlemeleri dolayısıyla atmosferdeki sürtünme sonucu yanmalarıdır. Biçimleri de aerodinamik olmadığından bu yanma olayı kaçınılmazdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN