Nergis Muhammedi açlık grevine başladı: Durumundan endişe ediyoruz

Nergis Muhammedi açlık grevine başladı: Durumundan endişe ediyoruz

Nobel Barış Ödüllü İranlı feminist Nergis Muhammedi, cezaevinde açlık grevine başladı. Kalp ve akciğer sorunları yaşayan Muhammedi'nin başörtüsü örtmemesi nedeniyle hastaneye götürülmemesi hakkında açıklama yapan Norveç Nobel Komitesi Başkanı, uygulamayı "insanlık dışı ve ahlaki açıdan kabul edilemez" olarak nitelendirdi.

İran'da kadınlara uygulanan baskılara yönelik verdiği mücadele nedeniyle 2023'te Nobel Barış Ödülü'ne layık görüşen İranlı feminist Nergis Muhammedi 6 Kasım’da, tutulduğu cezaevinde açlık grevine başladı.

'İNSANLIK DIŞI VE AHLAKİ AÇIDAN KABUL EDİLEMEZ'

Artıgerçek'te yer alan habere göre, cezaevinde kalp ve akciğer sorunları yaşayan ve başörtüsü takmadığı için hastaneye götürülmeyen Muhammedi için açıklamada bulunan Norveç Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss–Andersen Muhammedi’nin durumundan derin endişe duyduklarını söyledi.

Andersen “Kadın mahkumların hastaneye yatırılmak için başörtüsü takma zorunluluğu insanlık dışı ve ahlaki açıdan kabul edilemez” şeklinde konuştu.

NE OLMUŞTU?

Eylül 2022’de 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin baş örtüsü giymediği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar sırasında Nergis Muhammedi bir daha hiçbir koşul altında başörtüsü takmayacağını açıklamıştı.

İran'da 1979'da yaşanan İslam Devrimi'nden sonra tüm ülkede kadınların başörtüsü örtmesi zorunlu hale gelmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN