O bölgede her an 6,5 büyüklüğünde deprem olabilir! Ünlü profesör korkutan tabloyu paylaştı: O illerde...

O bölgede her an 6,5 büyüklüğünde deprem olabilir! Ünlü profesör korkutan tabloyu paylaştı: O illerde...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremler tüm Türkiye'yi ayağa kaldırmış durumda. Bölgede sarsıntılar devam ederken gözler büyük İstanbul depremine çevrilmiş durumda. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorularını araştırırken Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık'tan korkutan açıklama geldi. O illerde yaşayanlar dikkat! O bölgelerde her an 6,5 büyüklüğünde deprem meydana gelebilir.

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma neden oldu. Asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerde 50 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti. Bölgede artçı depremler meydana gelirken en son Bolu'da yaşanan deprem İstanbulluları korkuttu. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorusunu araştırırken Prof. Dr. Fetullah Arık'tan korkutan açıklama geldi. O illerde yaşayanlar dikkat! O bölgede her an 6,5 büyüklüğünde deprem olabilir. Hemen önlemlerinizi alın. İşte deprem riskinin en fazla olduğu iller....

"BAĞIMSIZ FAYLARI TETİKLEDİ"

Kahramanmaraş depremleri ile deprem ülkesi olduğunu bir kez daha hatırlayan Türkiye, sarsılmaya devam ediyor. Kahramanmaraş, Malatya ve Bolu'da depremler meydana gelmeye devam ederken Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık'tan dikkat çeken açıklamalar peş peşe geldi. Arık, Kahramanmaraş depremleri ile Anadolu plakasının yer değiştirdiğini ve bağımsız fayların tetiklendiğini belirterek, "Tuz Gölü Fay Zonu'nun uzunluğuna göre kıyaslama yaptığınız zaman oluşturabileceği depremin 6.5'ten daha büyük olduğunu söyleyebiliriz" çağrısında bulundu.

hghghh-1.jpg

O İLLERDE YAŞAYANLAR DİKKAT! UZMAN İSİMDEN KORKUTAN DEPREM UYARISI

Fayların tetiklenmesi ile birlikte depremlerin sık aralarla meydana gelebileceğini ifade eden Prof. Dr. Fetullah Arık, o illerde yaşayan vatandaşları uyararak şunları söyledi:

"Kahramanmaraş merkezli deprem olmamış olsaydı, Arap levhasının kuzeye hareketi esnasında Anadolu levhası, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca yılda yaklaşık 10-11 milimetre Akdeniz'e doğru hareket ediyordu. Kuzey Anadolu Fay Zonu boyunca da 20-21 milimetre bir hareket söz konusu. Ancak 6 Şubat Kahramanmaraş depremi ve Hatay Samandağ ve Defne depremleri olduktan sonra Anadolu plakası ciddi bir şekilde yer değiştirmiş oldu. Hem güneye doğru hem de batıya doğru hareket etti. Bu hareketlenme sonucunda stres transferi kıta içerisindeki bağımsız fayları tetiklemiş oldu. Böylelikle Orta Anadolu Fay Zonu üzerindeki Kayseri, Erciyes, Niğde gibi bölge içerisinde daha küçük depremleri görmeye başladık. Bu fayların daha önceden ne kadar büyüklükte deprem ürettiğiyle ilgili kesin veriler olmadığı için daha büyük bir deprem üretir mi, tahmininde bulunmak oldukça güç"

hghghhghgghhg.jpg

"6,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELEBİLİR"

Tuz Gölü Fay Zonu'nun üretebileceği depremin büyüklüğünün 6.5'ten yüksek olabileceğini ifade eden Arık, "Tuz Gölü Fay Zonu, Ankara'nın güneyinden başlayıp Niğde'ye kadar devam eden bir fay ve Tuz Gölü'nün kuzeydoğu kenarını oluşturuyor. Tuz Gölü Fay Zonu'nun uzunluğuna göre kıyaslama yaptığınız zaman oluşturabileceği depremin 6.5'ten daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Ancak orada son 3 depremin ne zaman olduğunun belirsiz olduğu için depremin periyoduyla ilgili kesin veriler elimizde yok. Ayrıntılı çalışmalar yapılıp, ona göre de periyodunun söylenebilmesi gerekir." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN