'O ilimiz 7.2'ye hazır olsun' diyerek uyardı! Herkesin güvenli bildiği ilin altından 6 fay geçiyormuş

'O ilimiz 7.2'ye hazır olsun' diyerek uyardı! Herkesin güvenli bildiği ilin altından 6 fay geçiyormuş

Türkiye yaşadığı depremlerin acı tecrübelerinden ders çıkarmaya çalışırken uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler binlerce canı alırken vatandaşlar yeni deprem uyarılarını pür dikkat dinlemeye devam ediyor. Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Süleyman Pampal'dan korkutan uyarı geldi. 'O ilimiz 7.2'ye hazır olsun' diyerek uyardı! Herkesin güvenli bildiği ilin altından 6 fay geçiyormuş! İşte detaylar...

Deprem haberleri vatandaşlar tarafından ilgiyle takip ediliyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından uzmanlardan yeni uyarılar peş peşe geliyor. Vatandaşlar 'Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Hangi kentler deprem riskinde?' sorularını araştırırken deprem uzmanından korkutan uyarı geldi. Depremlerin önceden tahmin edilmesiyle birçok canın kurtulabileceğini ifade eden Prof. Dr. Süleyman Pampal, 'O ilimiz 7.2'ye hazır olsun' diyerek uyardı! Herkesin güvenli bildiği ilin altından 6 fay geçiyormuş. Hemen önleminizi alın!

DEPREM UZMANINDAN KORKUTAN UYARI

Deprem çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Süleyman Pampal, kabuk deformasyonlarının izlenmesi ile depremlerin önceden tahmini konusunda çok sayıda çalışma olduğunu ve Japonların bu konuda çok ileride olduğunu kaydetti. Deprem bilinci hakkında konuşan Pampal, "Depremlerden sonra yaptıkları çalışmaların; yükselmeler, alçalmalar, deniz seviyesinde, karada, fay zonundaki gerilme artışları, birikimleri ya da kabuktaki deformasyonun hızı ve bu deformasyonda bazen anomaliler belirlenirse, bu da depremin gelmekte olduğunu gösteren bir ipucu olabilir. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda hep deprem olduktan sonra tespitler yapılıyor. Bu, önemli bir veri. Ama önceden bunun kullanıldığı ve depremin tahmin edildiği bugüne kadar söz konusu olmamış. ‘Bu deformasyonlarda hızlanma var, anomali var, pik yaptı, deprem olacak, 2 saat sonra, 3 saat sonra olacak kaçın’ diyen başarılı bir tahmin olmamış." dedi.

fggfgf-2023-08-05t091435-913.jpg

Çin'de yaşanan Haicheng depremini örnek gösteren Prof. Dr. Pampal, "Depremden 4-5 saat önce pek çok ipucunu değerlendiren bilim insanları, depremin olacağını tahmin etmişler, kesin konuşmuşlar. Otoriter rejimin avantajını kullanarak zorla insanları evlerinden çıkarmışlar. Gerçekten de 4 saat sonra deprem olmuş ve insanların canı kurtulmuş. Ama aynı bölgede 8 ay sonra daha büyük bir deprem, aynı çalışan bilim insanları tarafından tahmin edilemediği için yüz binlerce insan ölmüş. Bunun dışında önceden tahmin edilmiş yıkıcı bir deprem yok. Çalışmalar var, çok önemli ipuçları var. Depremlerin önceden tahmini konusunda çok sayıda yöntem dünyanın her yerinde yoğunlukla kullanılıyor ve çalışılıyor. Çok sayıda bilim çevresi, merkezler bu konuya zaman, kaynak ayırıyorlar. Önümüzdeki dönemlerde depremlerin önceden tahmin edileceğini, can kayıplarının minimuma ineceğini düşünüyorum, biliyorum" dedi.

O İLİMİZ 7.2'YE HAZIR OLSUN! ALTINDAN 6 FAY GEÇİYOR!

Konya Ovası'nı kuzeyden sınırlayan Tuzgölü Fay Zonu'nun 200 kilometreye varan bir uzunluğa sahip olduğunu ifade DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, birbirinden bağımsız 6 fay segmenti içeren bu fay zonu içindeki Acıpınar segmentinin 7.2'ye varan büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu açıkladı. Bu fayın da kayma hızının düşük olmasına bağlı olarak deprem üretme aralığının birkaç bin yılı bulduğunu kaydeden Prof. Dr. Sözbilir, şunları söyledi:

gfgfgf-2023-08-05t091415-932.jpg

"Bu kapsamda Konya Ovası'nda önemli tehlike kaynaklarından biri de obruklardır. Bölgede binlerce obruk olduğu bilinmektedir. Acaba bu depremde obruklar ne derecede etkilenmiştir? Kritik dengede bulunan obruklarda deprem sırasındaki sarsıntı nedeniyle göçme tehlikesi artmış mıdır? Bunun yerel üniversiteler tarafından incelenmesinde fayda vardır. Bununla birlikte Konya yerleşim yerlerine yakın fayların da deprem tehlike boyutu ve riski açısından incelenmesi ve bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması hayati derecede önem taşımaktadır."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN