O kentimizde dünyanın en pahalı baharatıyla yapılıyor! Avrupa ve Amerika ülkeleri kapış kapış alıyor

Batı Karadeniz Bölgesi ile özdeşleşen lezzetlerinden olan ve coğrafi işaret tescili olan atıştırmalık, geçen yıl 5 ton olarak gerçekleşti ve dünyada çeşitli ülkelere ihraç edildi. İşte detaylar...

Türkiye'nin yöresel ürünleri arasında coğrafi işaret tescili alan Safranbolu kıtırı 2021 yılında coğrafi işaret tesciliyle koruma altına da alınmıştı.

İçeriğinde buğday kepeği, fındık, ceviz gibi ürünlerin yanı sıra dünyanın en pahalı baharatı ve Avrupa tescili alan safranın da yer aldığı Safranbolu kıtırı her geçen yıl üretimini artırmaya devam ediyor.

safranbolu-kitiri-nasil-yapilir-tarifi-safranbolu-kitiri-fiyati-ne-kadar-1.jpg

Uzun süre saklanabilmesi ve doğal lezzeti ile yerli ve yabancı misafirlerin tercihi olan ürünün 2023 yılında 5 ton üretimi yapıldı.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, coğrafi işaretli Safranbolu kıtırına son yıllarda ilginin arttığını belirtti.

2021 yılında 800 kilo ile başlanan kıtır üretiminin geçen yıl itibariyle 5 tona yükseldiğini ifade eden Köse, İspanya ve Amerika gibi ülkelere de satış yaptıklarını söyledi.

safranbolu-kitiri-nasil-yapilir-tarifi-safranbolu-kitiri-fiyati-ne-kadar-2.jpg

SAFRANBOLU KITIRI

Safranbolu kıtırı, safran, buğday unu, şeker, buğday kepeği, bitkisel yağ (ayçiçek), yumurta, fındık, ceviz, tarçın ve kabartıcılardan (sodyum prifosfat, sodyum bikarbonat) yapılan bir kurabiye. Safranbolu kıtırının kendine özgü bir lezzeti ve aroması vardır. Safran, kurabiyeye hafif bir acı tat verirken, fındık, ceviz ve tarçın tatlı ve baharatlı bir tat verir. Kıtır, hafif ve gevrek bir dokuya sahip. Safranbolu Kıtırı genellikle çay veya kahve ile birlikte atıştırmalık olarak servis edilir. Ayrıca tatlı olarak da servis edilebilir veya dondurma ile birlikte.

safranbolu-kitiri-nasil-yapilir-tarifi-safranbolu-kitiri-fiyati-ne-kadar-3.jpg

SAFRANBOLU KITIRININ FAYDALARI NELER?

Lif bakımından yüksek: Buğday kepeği, sindirime yardımcı olan ve kabızlığı önleyen iyi bir lif kaynağı.

Antioksidanlar açısından zengin: Safran, antioksidanlar açısından zengin bir baharat. Antioksidanlar, hücreleri hasardan korumaya yardımcı olur.

Doğal bir tatlandırıcı: Şeker yerine pekmez veya bal kullanılarak daha sağlıklı bir hale getirilebilir.

safranbolu-kitiri-nasil-yapilir-tarifi-safranbolu-kitiri-fiyati-ne-kadar-4.jpg

SAFRANBOLU KITIRI TARİFİ

Safranbolu kıtırının yapımı oldukça kolay. Malzemeleri bir araya getirip hamur haline getirmeniz, ardından hamuru küçük parçalara ayırıp fırında pişirmeniz yeterli.

Malzemeler:

  • 1 su bardağı safranlı su
  • 1 su bardağı buğday unu
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı buğday kepeği
  • 1/4 su bardağı bitkisel yağ (ayçiçek)
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı fındık, kıyılmış
  • 1/2 su bardağı ceviz, kıyılmış
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı kabartıcı toz

safranbolu-kitiri-nasil-yapilir-tarifi-safranbolu-kitiri-fiyati-ne-kadar-6.jpg

SAFRANBOLU KITIRI NASIL YAPILIR?

Fırını 180 dereceye ısıtın. Bir kapta safranlı su, buğday unu, şeker, buğday kepeği, bitkisel yağ, yumurta, fındık, ceviz, tarçın ve kabartıcı tozu karıştırın. Hamurdan küçük parçalar koparın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Kurabiyeleri 15-20 dakika fırında pişirin. Kurabiyeleri fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.

safranbolu-kitiri-nasil-yapilir-tarifi-safranbolu-kitiri-fiyati-ne-kadar-5.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN