O kentte yaşayanlara acil uyarı: Dışarıya çıkmayın! Şehrin rengi bir anda değişti, göz gözü görmüyor!

O kentte yaşayanlara acil uyarı: Dışarıya çıkmayın! Şehrin rengi bir anda değişti, göz gözü görmüyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güney Doğu Anadolu kentlerinde yaşanan toz taşınımı ile ilgili kritik uyarıda bulundu. Özellikle bir kenti uyaran yetkililer, zorunda olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini paylaştı. İşte detaylar...

Mardin'de toz taşınımı hayatı olumsuz etkiledi. Kentte tarihi yapılar ve araçlar ile evlerin pencere ve balkonları tozla kaplandı. "Evlerden çıkmayın" uyarıları peş peşe yapıldı.

Kentte öğle saatlerinde başlayan, merkez Artuklu ile Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerinde etkisini artıran toz bulutu nedeniyle görüş mesafesinde azalma ve hava kalitesinde düşme oldu.

mardin-toz-tasinimi-4.jpg

Kentte tarihi yapılar ve araçlar ile evlerin pencere ve balkonları tozla kaplandı.

Meteoroloji yetkilileri, vatandaşlara kentin özellikle güney kesimlerinde meydana gelebilecek hava kalitesinde düşüş ve görüş mesafesinde azalma, çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları uyarısında bulundu.

mardin-toz-tasinimi-2.jpg

TOZ TAŞINIMI NEDİR?

Toz taşınımı, kısaca yerdeki tozun rüzgarın etkisiyle havaya taşınması olarak tanımlanabilir. Atmosferdeki en baskın aerosol çeşitlerinden bir tanesi olan Mineral Toz Partikülleri (Çöl Tozları), Dünya ekosistemi için büyük önem taşır.

Dünyadaki başlıca toz kaynak alanları Afrika (Sahra çölü), Arabistan Yarımadası, Asya (Gobi ve Taklamakan), Güney Amerika ile Avustralya'da bulunan çöllerdir.

mardin-toz-tasinimi-1.jpg

TOZ TAŞINIMI SAĞLIĞA ZARARLI MI?

Toz taşınımının, hava kirliliğini artırması sonucu artış gösteren solunum yolu hastalıkları, enfeksiyonlar ve alerjiler nedeniyle insan sağlığını olumsuz yönde etkilediği de bilinmektedir.

Ayrıca Afrika’da yapılan çalışmalarda, özellikle çocuklarda görülen menenjit hastalığı ile toz fırtınaları arasında önemli bir ilişki olduğu görülmüştür.

Bu nedenle, kum ve toz fırtınaları oluşmadan önce tahmin edilerek, yetkililerin önlem almaları, halk sağlığı başta olmak üzere, bu olayların olumsuz etkileriyle mücadele etmek için büyük önem taşımaktadır.

mardin-toz-tasinimi-3.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN