OECD'den Türkiye'ye rüşvet uyarısı: Ankara mücadele için hiçbir net adım atmıyor, bu ciddi endişe yaratıyor

OECD'den Türkiye'ye rüşvet uyarısı: Ankara mücadele için hiçbir net adım atmıyor, bu ciddi endişe yaratıyor

OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye'nin rüşvetle mücadele konusunda net adım atmadığını, bunun da endişe yarattığını bildirdi. Yurt dışı merkezli kişi ve kuruluşlardan gelen rüşvetle mücadele için kilit alanlardaki eksiklikleri giderememesinden endişelendiğini açıklayan OECD, özellikle kamu kuruluşlarında rüşveti engellemek, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığı yolunda marta kadar Türkiye'nin acil gelişim raporu hazırlamasını, bu arada ek önlemleri uygulamaya alabileceğini belirtti.

OECD Rüşvet Çalışma Grubu, Türkiye'nin 2014'teki 3. Aşama değerlendirmesinden bu yana yurt dışı merkezli kişi ve kuruluşlardan gelen rüşvetle mücadele için kilit alanlarda göze çarpan eksiklikleri giderememesinden ciddi şekilde endişe duyduğunu açıkladı. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre Çalışma grubu özellikle kamu kuruluşlarında rüşveti engellemek, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığı yolunda Mart 2023'e kadar Türkiye'nin acil gelişim raporu hazırlamasını, bu arada OECD'nin ek önlemleri uygulamaya alabileceğini de bildirdi.

Açıklamada Türkiye'de rüşvetle mücadelenin hükümetin takviminde yer aldığının belirtilmesinin memnuniyetle karşılandığı ancak bugüne kadar bu hedef doğrultusunda hiçbir net adım atılmamasının ciddi bir endişe yarattığı vurgulandı.

TÜRKİYE YABANCI RÜŞVET YASALARINI UYGULAMIYOR

Açıklamada “Türkiye'nin, tüzel kişilerin yabancı rüşvet, ihbarcıların korunması ve kovuşturma bağımsızlığına ilişkin sorumluluklarına ilişkin uzun süredir devam eden tavsiyelere ilişkin olarak devam eden eylemsizliği ve Türkiye'nin yabancı rüşvet yasalarını uygulamaması, OECD Rüşvet Çalışma Grubu'nun yüksek düzeyli bir heyet göndermesine yol açtı” denildi. Çalışma Grubu son açıklamasında Türkiye'yi rüşvete karşı “acil harekete” geçmeye çağırdı.

TÜRKİYE'DE SORUŞTURMA BAĞIMSIZLIĞI KONUSUNDA SORU İŞARETLERİ VAR

38 OECD Üye ülkesi ve Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Peru, Rusya ve Güney Afrika'dan oluşan Rüşvet Çalışma Grubu, adli ve kolluk kuvvetleri görevlilerinin art arda geniş çaplı bir şekilde görevden uzaklaştırılması ışığında, Türkiye'de soruşturma ve kovuşturmaların bağımsızlığının korunması konusunda soru işaretlerini de sürekli ortaya koyuyor.

2014'TEN BERİ YETERLİ ADIM ATILMIYOR

OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) açıklamasında Türkiye'nin rüşvetle savaş için gerekli adımları atması konusunda sert ifadeler kullandı. Örgüt, 2014 yılındaki 3. Faz aşamasından beri özellikle yurt dışından Türkiye'ye rüşvet akışı konusunda gerekli adımların atılmadığının altını çiziyor.

Türkiye, son olarak yayınlanan Yolsuzluğun İhracı 2022 ilerleme raporunda bu yıl da sözleşmeyle ilgili yasaları “az uygulayan/hiç uygulamayan” kategorisinde yer almıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN