OHAL bölgesi için kararname! Bakanlığa 'denetimsiz betonlaşma' yetkisi

OHAL bölgesi için kararname! Bakanlığa 'denetimsiz betonlaşma' yetkisi

OHAL ilan edilen 10 ilde, depremdeki yıkımın sorumluları arasında gösterile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkileri artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni karar.com’a değerlendiren enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, “Şimdi daha denetimsiz bir betonlaşmaya geçiyoruz. Bu düzenleme hem iklimi hem yaşam güvenliğini iyileştirmeyecek” dedi.

EDA NARİN | KARAR

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili yıkan depremler sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararname ile depremlerdeki büyük yıkımın sorumlusu olarak gösterilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yetkileri artırılmış oldu.

KARARNAME NELERİN ÖNÜNÜ AÇACAK?

Kararnameye göre, ormana ve mera alanlarına inşaat yapılabilmesinin önü açılacak. Kamuoyunun ve ilgili kurumların görüşleri olmadan Hazine adına tescil yapılabilecek. İskan alanlarında plan ve imar uygulamaları olmaksızın harekete geçilebilecek ve itiraz edilemeyecek. Taşınmaz mülkiyeti ya da imar hakları kısmen veya tamamen başka bir alana aktarılabilecek. Acele kamulaştırmanın önü açılıyor. Bakanlık, TOKİ’ye yetki devrini belirleyebilecek.

‘DENETİMSİZ BETONLAŞMA’

Kararnameyi karar.com’a değerlendiren enerji ve iklim uzmanı Önder Algedik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilen yetkileri ‘inanılmaz’ olarak nitelendirerek, “Bakanlık; yapı denetimini özelleştirmesindeki rolü, imara aykırı binaları barıştırması ile bu sürecin bir numaralı sorumlusu. 5 maddelik bu kararname ile verilen bu yetkilerle imar planlarını, mülkiyet değişikliklerini, ormana veya merayı inşaata açmayı kafasına göre yapabilecek, bunların planlarını paylaşmayacak ve itiraz da edilemeyecek” ifadelerini kullandı.

Algedik, depremde denetimsiz politikanın felaket getirdiğini vurgulayarak, “Şimdi daha denetimsiz bir betonlaşmaya geçiyoruz. Bu düzenleme hem iklimi hem yaşam güvenliğini iyileştirmeyecek” dedi.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ünal Akkemik de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Deprem bölgesindeki yapılaşma sürecinde yine ilk akla orman alanların orman dışına çıkarılması geldi. Üstelik bu süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkili olacak. Bilimsel alt yapısı oluşturulmadan alınan bu kararlar yine yanlış sonuçlar doğuracak."

İşte Yerleşme ve Yapılaşmaya İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi:

1-kopya.png2-kopya.png3-kopya.png4-kopya.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN