Tahliye edilen okullarda deprem çıkmazı: 1999 sonrası yapılanlar da var!

Tahliye edilen okullarda deprem çıkmazı: 1999 sonrası yapılanlar da var!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 10 ili etkileyen depremde yıkılan binaların yüzde 98’inin 1999 öncesine ait olduğu tartışma yaratırken İstanbul Valiliği’nin tahliye kararı verdiği 93 okuldan bazılarının 1999 sonrası yapıldığı ortaya çıktı.

EDA NARİN | KARAR

Kahramanmaraş merkezli iki ayrı depremin 10 ili enkaza çevirmesinin hemen ardından gözler yine depremi bekleyen İstanbul’a döndü. İstanbul Valiliği, okulların açılmasına iki gün kala riskli olan 93 okul hakkında tahliye kararı verdi.

Valiliğin tahliye kararı sonrası riskli ilan edilen okulların 1999 İstanbul depreminden önce mi sonra mı yapıldığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremlerde yıkılan binaların yüzde 98'inin 1999 yılı öncesi yapıldığı açıklamaları üzerine merak konusu oldu. Erdoğan’ın açıklamaları sonrası “İktidar sorumluluğu üstünden atmak istiyor” eleştirileri devam ederken İstanbul’da tahliye kararı verilen 93 okulun aralarında 1999 sonrası yapılmış olanların olduğu ortaya çıktı. Bazı okullarda ise 1999 sonrası deprem nedeniyle güçlendirme çalışmaları yapıldığı bilgilerine ulaşıldı.

karar.com’un ulaştığı İstanbul Valiliği ve ilçe milli eğitim müdürlükleri kaynakları, tahliye kararı verilen 93 okulun 1999 öncesi yapıldığını iddia etti. Fakat okulların kendi tarihçelerine yer alan bilgiler 1999 sonrası yapılan okulların olduğunu ortaya koydu. Bazı okulların tarihçe bilgilerinin ise kaldırıldığı görüldü.

1999 sonrasında yapılmasına rağmen İstanbul Valiliği’nin riskli kabul ettiği okullar ve bu okullara ilişkin bilgiler şöyle:

  • Prof. Dr. Gazi Yaşargil İmam Hatip Ortaokulu (Gaziosmanpaşa)

“Okulumuzun yapımına Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2001 yılında yapımına başlanmış olup, aynı yıl içerisinde bitirilmiştir. Okulumuza dünyaca ünlü beyin cerrahı uzman Prof. Dr. Gazi YAŞARGİL'in adı verilmiştir.

2001-2002 Eğitim-Öğretim Yılında MLO kapsamında Eğitim-Öğretime başlanmıştır. Okulumuz Kazım Karabekir Mah. Hekimsuyu Caddesi üzerinde 15.015 metrekare arazi üzerine kurulmuş 2 binadan ibarettir.

Binanın biri Çok Amaçlı Salon olarak kullanılmaktadır. Okulumuz 2017-2018 Eğitim Öğretim yılından itibaren İmam Hatip Ortaokulu olarak hizmet vermektedir.”

  • Avcılar Mesleki Eğitim Merkezi (Avcılar)

“2011 yılında kurulmuş olmasına rağmen tahsis edilen binanın yüksek risk hasarı olduğundan eğitim öğretime geçilmesi mümkün olmamıştır. Uzun süreler yer arayışı neticesinde 2013 yılında deprem güçlendirmesi yapılan ve daha önce avcılar kaymakamlığı hizmet binası olarak kullanılan binanın birinci katı tahsis edilmiş olup, 2014-2015 eğitim öğretim yılında 100 öğrenci ile eğitim faaliyetleri devam etmektedir.”

  • Çavuşbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi (Beykoz)

“Doğa ile iç içe olan Çavuşbaşı Anadolu İmam Hatip Lisesi her katı 3900 m² olmak üzere iki katlı metruk bir bina iken, İl Özel İdaresi tarafından üç katlı olarak yeniden yapılmış olup 1500 m² okul bahçemiz mevcuttur. İnşaatına 2011 yılında başlanan bina 2012-2013 Eğitim Öğretim yılında İmam-Hatip Lisesi ve İmam-Hatip Ortaokulu olarak eğitime başlamıştır. Okulda Fizik Laboratuarı, Kimya Laboratuarı, Biyoloji Laboratuarı, Görsel Sanatlar Sınıfı, Kız Öğrenci Mescidi, Erkek Öğrenci Mescidi, Yüz Elli Kişilik Konferans Salonu, Güreş Salonu ve Kütüphane bölümleri mevcuttur. 2017-2018 Eğitim Öğretim yılında okul ikiye ayrılmış ve ortaokul müstakil müdürlük olarak eğitime devam etmektedir.”

  • Kumburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Uygulama Oteli (Büyükçekmece)

“Okulumuz 2005-2006 Eğitim ve Öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı Ticaret ve Turizm Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyete başlamıştır. Eğitim ve Öğretimimizi sürdürdüğümüz okulumuz 18.309 dönüm alan içinde uygulama oteli, okul binası tamamlanarak faaliyete başlamasının hemen ardından; 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılında spor salonunun yapılması ile birlikte 3 blok halinde normal öğretim şeklinde 15 şubesi ile eğitim ve öğretime devam etmektedir.

Okulumuzun açıldığı 2005-2006 Eğitim ve Öğretim yılında Kurucu Müdür olarak atanan Kenan İLHAN, daha sonra asaleten Okul Müdürlüğüne atanmıştır.”

  • Esenyurt Mesleki Eğitim Merkezi (Esenyurt)

“Esenyurt Mesleki Eğitimi Merkezi 2012 yılında açılmıştır.
2012 Haziran ayında Eğitim ve öğretime Esenyurt Sanayi Mahallesinde yapılan yeni binada eğitim başlamış olup, Eğitimlerimiz 7 alan üzerinde yoğunlaşmıştır.”

  • Gültepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atölyeleri (Kağıthane)

“2016 yılında okulumuzun yıkılıp yeniden yapılması için süreç başlatıldı. 2016 yılı ekim ayında ihale sonuçlanarak inşaatı yapacak firma belirlendi. Okulumuzun bölümleri müstakil olarak ayrı binalarda eğitim vermekteydi. Derslik binası yapımı için bilişim, metal, bilgisayar destekli makine ressamlığı ve elektronik atölyelerinin binaları yıkıldı. Yerine kırk derslikli içinde kütüphanesi, laboratuvarları ve konferans salonu bulunan çok güzel bir okul yapıldı.

2019 yılı Mart ayında yeni okulumuzun teslimi yapıldı ve Nisan 2019 itibariyle proje okulu kapsamına alınan okulumuz İSO ve İTO paydaşlarımızla 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılında yeni binasında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.”

  • Sarıgazi İmam Hatip Ortaokulu (Sancaktepe)

“Sarıgazi İmam Hatip Ortaokulu binası 2000 yılında 5000 m² arsa üzerine bodrum, zemin ve üç kat olarak inşa edilmiş olup taban alanı 490 m²dir. Okul binası inşası Eylül 2000 tarihinde tamamlanmış olup eğitim öğretime ilk kez 2000 yılında Sarıgazi Ticaret Meslek Lisesi olarak açılmıştır. On yılı aşkın bir süre Sarıgazi Ticaret Meslek Lisesi olarak eğitim öğretime devam edilmiş, daha sonra Sarıgazi Anadolu Lisesi olarak hizmet vermiştir. Sarıgazi Anadolu Lisesinin 15 Aralık 2020 tarihinde yeni binasına taşınması ile binamız tadilat ihtiyacı nedeniyle dokuz ay kullanım dışı kalmıştır.

2021 yazı okul binamız tadilata girmiş olup 06.09.2021 tarihinde Sarıgazi İmam Hatip Ortaokulu olarak eğitim öğretime başlamıştır.”

  • Şile İMKB 50. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi (Şile)

“Mart 2002-Şubat 2003 tarihleri arasında okul binamızın güçlendirilmesi, tadil ve tefrişi İMKB tarafından, pansiyon binamızın güçlendirilmesi, tadil ve tefrişi ise Işık Üniversitesi Fevziye Mektepleri Vakfı tarafından yaptırılmıştır. 14 Nisan 2003 tarihinden itibaren Şile İMKB 50. Yıl Çok Programlı Lisesi adını almıştır.”

GÜÇLENDİRME YAPILAN DA VAR

1999 sonrasında güçlendirme yapılan okullar ve bu okullara ilişkin bilgiler ise şöyle:

  • Şükrü Nailpaşa İlkokulu (Sarıyer)

“Okulumuzda 1999 depreminden sonra 2000-2001 Eğitim Öğretim yılında zemin güçlendirmesi çalışması yapılmış, bu dönemde taşımalı eğitim uygulaması olmuştur. Okulumuzda şu anda 5 derslik, 2 idareci odası,1 öğretmenler odası, 1 Anasınıfı Sınıfı, 1 mutfak, 1 araç-gereç odası mevcuttur. 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 6 öğretmen, 156 ilkokul ve 40 anasınıfı öğrencisi ile eğitim-öğretime devam etmektedir. Okulumuz kalorifer (doğalgaz) sistemi ile ısıtılmaktadır. Okulumuzun tapusu mevcuttur ve okul binaları ile birlikte 2710 m2 olup Maliye Hazinesi'ne aittir.”

Öte yandan T24’ten Hazar Dost'un haberine göre, Korkmaz Yiğit’in yıkım ve inşa süreçlerine ilişkin bilgi almak için Beşiktaş Kaymakamı Önder Bakan ile iletişimde olduğu, kaymakamın yıkımın ve yeniden yapımın kamu kaynaklarıyla yapılacağını belirttiği ve “Bu saatten sonra orada okul da olmaz” dediği öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN