Ordu, Trabzon, Artvin, Giresun, Rize ve Gümüşhane dikkat! O felaket yeniden geliyor... 644 kişi hayatını kaybetmişti

Ordu, Trabzon, Artvin, Giresun, Rize ve Gümüşhane dikkat! O felaket yeniden geliyor... 644 kişi hayatını kaybetmişti

Karadeniz'in belalısı geri dönüyor. İklim koşullarında yaşanan şartların ardından, Karadeniz için felaket uyarısı geldi. Ordu, Trabzon, Artvin, Giresun ve Gümüşhane halkına şimdiden duyuruldu. Bu felaketin vesilesiyle, 644 kişi hayatını kaybetti. İşte tüm detaylar...

Ordu, Trabzon, Artvin, Giresun, Rize ve Gümüşhane illerinde felaket çanları çalıyor. Paylaşılan uyarıları üzerine, Karadeniz Bölgesi'nin belalısı yeniden bekleniyor. 644 kişinin ölümüne sebep olan felaket için, uzman isimden paylaşım geldi.

DOĞU KARADENİZ'İN BELALISI

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan yağışların ardından yaşanan felaket Artvin, Giresun, Rize, Gümüşhane, Ordu ve Trabzon illerinin yakasını bırakmıyor. Kuvvetli yağışların sel, heyelan ve taşkına dönüşmesiyle birlikte 1929 - 2019 yılları arasında 59 büyük sel meydana geldi. Doğu Karadeniz'in 90 yıllık serüveninde yaşanan felaketler, ardında 644 cansız beden bıraktı.

Bölge halkının korkulu rüyasına dönüşen sel felaketi ve heyelanın ardından, Rize'de yaşanan felakette 27 kişi, Trabzon'da yaşanan felakette 360 kişi hayatını kaybetti. Sel felaketinin aldığı canlarla, Trabzon en çok ölümün yaşandığı il oldu.

f7cnpijweaa1f8u.jpg

DOĞU KARADENİZDE SELLER DAHADA ARTACAK

Prof. Dr. Demirtaş, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile dikkatleri Doğu Karadeniz'e dikti. Sel felaketlerinin yüzlerce can aldığı bölgeye, kötü haberi verdi. İklim değişikliğinden etkilenen Türkiye için, sağanak yağışların artması bekleniyor.

Kış mevsimine doğru yükselecek yağışları işaret ederek, jeolojik özelliğinden dolayı dairesel ve yan kolları geniş olan havzalar nedeniyle sellerin etkili olacağını duyurdu.

KARADENİZ'DE SEL OLUŞUMU

Prof. Dr. Bektaş açıklamaların devamında ise, "Geniş havzalar çok fazla yağış toplarken volkanik kayaçlar nedeniyle yağış, yeraltına inemeden serbest akışa geçerek sellerin oluşmasına neden olacaktır. Dik topigrafya selin etkisini artırırken, yoğun bitki örtüsü selin şiddetinde azalma gösterecek. Yeni büyük seller özellikle eski, yaşanmış, sellerin oluştuğu havzalar da gelişecektir." sözlerini kullandı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN