Özel okullarda artık zorunlu oluyor! Binlerce veliye güzel haber: Artık parayla almak zorunda değilsiniz

Özel okullarda artık zorunlu oluyor! Binlerce veliye güzel haber: Artık parayla almak zorunda değilsiniz

Çocuğunu özel okulda okutan binlerce veliyi yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. Artık özel okullarda da zorunlu olacak. Parayla almak zorunda kalmaktan kurtulacaksınız. İşte konuya ilişkin detaylar…

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan yeni mevzuat hükmü kapsamında önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren bütün okullarda bakanlık onaylı ücretsiz ders kitaplarının okutulması zorunlu hale getirilecek. Bu doğrultuda genellikle MEB onaylı ücretsiz kitapları okutmayı tercih etmeyen özel okullarda söz konusu bu kitapları okutmak durumunda kalacak.

yeni-proje-60.jpg

DERS KİTAPLARI ZORUNLU OLACAK

16 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanan "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında özel okul ve kurumlara ilişkin birçok yeni hüküm getirildi. Söz konusu değişiklikler arasında “derslerde, bakanlık tarafından onaylanan ders kitaplarının okutulmasını sağlamak” şeklindeki düzenleme de yer aldı. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığından alınan bilgilere göre, Bakanlık onaylı ders kitapları, eğitimin tüm kademelerinde devlet tarafından ücretsiz dağıtılıyor. Bu kitaplar, öğretim programlarına ve çağın gereklerine göre sürekli güncelleniyor.

Bakanlık, eğitim için dağıtılan kitapların özel okullarda okuyan öğrencilere de ulaştırılması adına çalışmalarına hız verirken, öğrencilerin kazanım çalışmalarının merkezine yardımcı kitaplar ya da başka kaynaklar değil direkt ders kitapları konuluyor. Dolayısıyla mevzuata da devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da geçerli olacak şekilde bakanlık tarafından onaylanmış ders kitaplarının okutulması esasında ilişkin hüküm getirildi.

yeni-proje-44-001.jpg

MERKEZİ SINAVLAR İÇİN KAYNAK

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilen bu hüküm ile hem ortak sınavlar hem ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) gibi merkezi sınavlara katılacak olan öğrenciler için önemli bir kaynak niteliği taşıyan bu kitaplar sınavlara yönelik olacak. Bu zorunluluğun özel okullara da geliştirilmesindeki esas neden ise çocuğunu özel okula gönderen lakin farklı kaynakları almak istemeyen ve ekonomik yönden zorlanmak istemeyen kişilerin daha rahat olmaları için yapılıyor.

KİTAPLARA YÖNELİK DENETLEME YAPILACAK

Bakanlık tarafından verilen bu kararın uygulanıp uygulanmadığı ise yakından takip edilecek. Bu kapsamda yeni düzenlemeler ile 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren özel okullar okuttukları ders kitapları ile alakalı denetimlere tabi tutulacak.

yeni-proje-43-001.jpg

KURALLARA UYMAYANLARA CEZAİ YAPTIRIM

Yapılan düzenlemelere ayak uyduramayan, bakanlık tarafından verilen kararları görmezden gelen kurumlara Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 7. maddesindeki cezai müeyyideler uygulanabilecek.

Bu madde, söz konusu fiilin tekrarı halinde brüt asgari ücretin 20 katına kadar idari para cezasına ve kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar gidebilecek kademeli bir cezai müeyyideyi öngörüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN