Pirinkayalar Tüneli nerede, ne zaman açılacak, ücretli mi? İşte özellikleri

Pirinkayalar Tüneli nerede, ne zaman açılacak, ücretli mi? İşte özellikleri

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu Doğu Karadeniz'e, oradan da Kafkasya coğrafyasına bağlayan Pirinkayalar Tüneli, 29 Aralık 2021 Çarşamba günü kullanıma açıldı. 2,24 km uzunluğundaki tünel sayesinde mevcut yol 680 metre kısaldı ve özellikle ağır tonajlı araçlar, zorlu virajlardan geçmek zorunda kalmayacak. İşte, Pirinkayalar Tüneli teknik özellikleri...

Türkiye'deki tüneller listesine bir yenisi daha eklendi. Ulaşım yatırımları kapsamında 2017 yılında yapımına başlanan Pirinkayalar Tüneli, 2021 yılı bitmeden hizmete girdi. Sürücülerin zorlandığı Pirinkayalar Geçidi'ne inşa edilen tünel sayesinde zamandan ve yakıttan önemli tasarruf sağlanacak. Pirinkayalar Tüneli ücretsiz olarak hizmet verecek.

20211229-2-51508219-72050176.jpg

PİRİNKAYALAR TÜNELİ AÇILDI MI?

Doğu Anadolu Bölgesi'ni Erzurum-Artvin güzergahı üzerinden Doğu Karadeniz Bölgesi'ne bağlarken aynı zamanda Türkiye'yi Gürcistan üzerinden Kafkaslar'a da bağlayan Pirinkayalar Tüneli, 29 Aralık 2021 Çarşamba günü araçların kullanımına açıldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü ve Uzundere Kaymakamlığı'nın desteğiyle yapılan tünel, gidiş geliş olmak üzere tek tüp olarak inşa edildi. Söz konusu yoldaki kazaların ciddi oranda önüne geçecek olan tünel, sürücülere konforlu ulaşım imkanı sağlayacak.

Doğu Anadolu başta olmak üzere Türkiye'nin ticaretine katkı sunacak tünel, aynı zamanda doğa harikalarının bulunduğu Erzurum'daki Tortum ve Uzundere ilçelerinin turizmine katkı sunacak.

20211228-2-51494601-72022750.jpg

PİRİNKAYALAR TÜNELİ NEREDE?

Erzurum ile Artvin sınırında bulunan Pirinkayalar Tüneli, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırlarında yer alıyor. Erzurum-Artvin Yolu'nda Tortum Gölü ile Tortum Şelalesi yakınlarındaki karayolu geçidi yerine sürücüler artık Pirinkayalar Tüneli'ni tercih edebilecek.

Boyuna eğimi yüksek, dar ve keskin virajları nedeniyle fiziki ve geometrik standardı oldukça düşük olan 4 km'lik sathi kaplamalı tek yol standardındaki Pirinkayalar Geçidi, sürücülere zor anlar yaşatıyordu. Pirinkayalar Tüneli sayesinde mevcut yol 680 metre kısaldı.

3qdxlgqvm06qb8ysv-al4g.jpg

PİRİNKAYALAR TÜNELİ UZUNLUĞU KAÇ KM?

2,24 km uzunluğunda, tek tüpten oluşan tünel projesinin toplam uzunluğu 1,07 km bağlantı yolu ile birlikte toplam 3,34 km ulaşıyor.

Proje ile Erzurum ve Artvin illerine ait havalimanları ve Artvin Limanı ile bütünleşerek, ulusal ve uluslararası bağlantıların parçası olacak. Aynı zamanda iç ve dış turizm sirkülasyonunun sağlanmasıyla bölgenin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sunacaktır. Ayrıca mevcut yol 680 metre kısalacak. Projeyle, yıllık toplam 17,6 milyon TL tasarruf edilirken, karbon salınımı 230 ton azalacak.

juxgbcjz-kkurrhcnzj9ww.jpg

PİRİNKAYALAR TÜNELİ ÖZELLİKLERİ

Pirinkayalar Tüneli'nin Erzurum'u sahile bağlayacak ilk tünel olduğunu vurgulayan Erzurum Valisi Okay Memiş şunları söyledi:

"Pirinkayalar Geçidi, Erzurum'u Tortum ve Uzundere ilçeleri üzerinden Artvin'e bağlayacak. Burası, Erzurum'u bir bakıma sahile bağlayan bir güzergah. Erzurum'un mülki hudutlarının 3'te biri çok bilinmiyor ama Doğu Karadeniz sınırlarında Rize'nin, Artvin'in güneyinde kalıyor. Bu iller, Karadeniz'e açılan kapılarımız ve buralarda onlarca tünel, müthiş bir kamu yatırımı var. Yol üzerinde yatırımlar devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en önemli barajı olan Artvin'deki Yusufeli Barajı bitti ve su tutmaya başladı. Gelecek 50 yıl hatta 100 yıl içinde bu bölgede enerji sorunu yaşanmayacak."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN