Planlısı buysa gerisini düşünün

Planlısı buysa gerisini düşünün

Sağanağın vurduğu İstanbul’da iki kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti. Planlı bir yerleşim olarak gösterilen Başakşehir’de yolların göle dönmesi, metroyu ve şehir hastanesini su basması tartışma yarattı. Şehirleşme kurallarına göre inşa edildiği düşünülen bir bölgede bile tüm altyapının birkaç saatte çökmesi benzer afetlerde yaşanabilecekler konusunda kaygıları artırdı.

Eylül yağışları Denizli ve Nevşehir’den sonra İstanbul’da da ölümlere yol açtı. Sağanağın etkili olduğu Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece’de yollar göle döndü, araçlar sürüklendi. Yıldız Yurtseven (57) ve Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybederken yeni şehirleşen bir bölge olan Başakşehir’den yansıyan manzaralar endişe yarattı. Altyapısı daha sağlıklı olması gereken ilçede evler ve işyerleri sular altında kaldı.

‘DÜNYADA DERENİN ÜSTÜNE BİR TEK BİZ ŞEHİR KURUYORUZ’

Şam Sakura Şehir Hastanesi ile millet kıraathanesini su bastı, metro istasyonları kapatıldı. İstanbul Valiliği yağışlardan bin 754 ev ve işyerinin etkilendiğini bildirdi. İBB Başkanı da bazı noktalarda metrekareye 150 kilogram yağış düştüğünü vurguladı. Küçükçekmece’de inceleme yapan İmamoğlu “Zamanında Kaynarca Deresi’nin üstüne bir mahalle kuruldu. Derenin üstüne şehir kurmak ne yazık ki bir tek bizde var. Bunlara son vereceğiz” dedi.

0709krt01a-tum.jpg

Türkiye’nin batısında etkili olan sağanak yağış dün gece sele neden oldu. İstanbul Valiliği, Başakşehir ve Küçükçekmece’de iki kişinin hayatını kaybettiğini, 12 kişinin de yaralandığını açıkladı. Hastaneye kaldırılanlardan beşinin tedavisi sürüyor. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yağış nedeniyle baskın ve sel yaşanan evlere, hane başına 15 bin TL yardım ödemesi yapılacağını açıkladı. Yerlikaya’nın paylaştığı verilere göre İstanbul’da; Arnavutköy’de 291 konut, Başakşehir’de 131 konut ve 650 işyeri, Küçükçekmece’de 98 konut ve 13 işyeri, Sultangazi’de 10 konut, Eyüp Sultan’da ise 30 konut selden etkilendi. Bu ilçelerde çok sayıda araç da suya gömüldü.

İstanbul Valisi Davut Gül kentte sel nedeniyle evleri kullanılamayacak durumda olan veya su basma riski bulunan evlerde yaşayanların 112’yi araması durumunda kamu tesislerinde misafir edileceklerini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne göre Arnavutköy ilçesine 128 kilogram yağış düştü. 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 1150, belediyelere ise 2 bin 540 su baskını ihbarı yapıldı. İstanbul Havalimanı uçak park alanına yıldırım düştü, yaralanan 2 personel de hastaneye kaldırıldı. Başakşehir’de sağanak yağışın ardından meydana gelen sel ve su baskınlarında 57 yaşındaki Yıldız Yurtseven, Küçükçekmece’de ise Gine uyruklu İraman Kebe’nin (32) yaşamını yitirdi.

Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde Başakşehir Millet Kıraathanesi’nde çok sayıda insanın da sel suları nedeniyle mahsur kaldığı ve Kayaşehir Metrosu’nu da sel sularının bastığı görüldü. Ayrıca Çam ve Sakura Şehir Hastanesi de sular altında kaldı. Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, kıraathanede mahsur kalan herkesin tahliye edildiğini duyurdu. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki su baskınına dair konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastaneye hasta kabulünün sürdüğünü açıkladı. Koca “Su taşkını olayından 5 kişi etkilenmiş ve ambulanslarımızla hastanelere nakledilmişlerdir. Her birine acil şifalar diliyorum” dedi.

Halkalı Gümrüğü de sular altında kaldı. Gümrükte mahsur kalan 68 kişi, gecenin ilerleyen saatlerinde kurtarıldı. Gümrük çalışanları ve işlemler için gümrükte bulananlar, yükselen sur nedeniyle mahsur kaldı. Gümrük binalarına sığınanlar, çatıya çıkarak yardım bekledi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, önceki gece itibarıyla 1808 ihbar yapıldığını söyledi. İmamoğlu, iki çocuğun kaybolduğu yönündeki ihbarın ardından kayıp çocukların bulunduğunu ifade etti. İklim değişikliği nedeniyle bu tip yoğun yağışların daha sık görüleceğine dikkat çeken İmamoğlu, ülke genelinde buna hazırlık için yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

MAHSUR KALANLARA BOTLA TAHLİYE

İstanbul’un Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde kuvvetli yağış etkili oldu. Küçükçekmece’de dere kenarındaki 6 katlı binanın altındaki bodrumunu su bastı. İtfaiye ekipleri suyu boşaltmak için çalışma yaptı. İş makineleri sel nedeniyle meydana gelen dere yatağındaki enkazı kaldırmaya başlarken, dere kenarındaki bazı binalar da tahliye edildi. Halkalı Gümrük Müdürlüğü yerleşkesinin sahil tarafı da taşkınlar nedeniyle su altında kaldı. Bölgedeki bir kafe ve restoranda çalışanlar ile buradaki müşterilerin ve Halkalı Gümrük Müdürlüğünde farklı noktalarda mahsur kalanlar olduğu öğrenildi. Ardından bölgeye gelen botlar aracılığıyla mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN