Prof. Dr. Mehmet Said Hatiboğlu: Avrupa İslami eğitimde bizden üstündü

Prof. Dr. Mehmet Said Hatiboğlu: Avrupa İslami eğitimde bizden üstündü

Ünlü hadis uzmanı Prof. Dr. Mehmed Said Hatiboğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde İlahiyat alanındaki eğitim çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Hatiboğlu, '1930'lu yıllarda Fen Bilimleri alanında yurt dışına öğrenci gönderilirken keşke İlahiyat alanında da gönderilseydi o dönem Avrupa bizden bu alanda üstündü' ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin önde gelen hadis uzmanlarından Prof. Dr. Mehmed Said Hatiboğlu, ilahiyatçı Nuriye Özsoy’un Youtube kanalında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde İlahiyat alanındaki eğitim çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Mehmed Said Hatibooğlu, Cumhuriyet'in ilk yıllarında yaşanan bu eksiklik nedeniyle Türkiye'de İlahiyat alanında eğitim verecek hoca bulmakta çok sıkıntılar çekildiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Mehmed Said Hatiboğlu, "1930 yıllarda Avrupa’ya Fen Bilimleri alanında gönderilmiş öğrenciler vardı benim esas hayıflandığım konu keşke o dönem İlahiyat alanında da Avrupa öğrenciler gönderilseydi iyi olurdu çünkü o dönem Avrupa, İslami İlimler konusunda belli bir yetkinliğe ulaşmıştı. Bizim İslami alanlarda tanınmamış en büyük alimlerin kitaplarını ilk defa basanlar Avrupalılar oldu hatta Taberi’nin meşhur tarihini de Avrupalılar bastı, hatta hatta benim mensubu olduğum kürsünün en temel kaynaklarından olan Sahabe-i Tabakat’ta İbn-i Hacer’in El Hisabesi’ni Hindistan’da basanlar onlardır. İbn Sad’ın Tabakat’ı basanlar yine onlardır.

1902’de üç lisanda İslam Ansiklopedisi Almanca, Fransızca ve İngilizce dilinde bastılar bizim devletimiz o ansiklopedinin tercümesini yaptı. Bizim tercüme bitmeden Avrupa İslam Ansiklopedisi’nin ikinci baskısını yapmışlardı. Avrupa o dönemde ilmi tetkik ve çalışmalarda bizden üstündü. O dönemde gençleri Avrupa’ya göndererek bu imkanları tanımak lazımdı.

1933’de İstanbul Darülfünün İlahiyat Fakültesi’ni kapatanlar o dönem öğrencileri Avrupa’ya Amerika’ya gönderseydi benim zamanımda Ankara’da yaşanan hoca yokluğu kıtlığı çekilmezdi.

Dogmatik İlimler kürsüsü dönem kurulmuş başına ise benim de hocam olan Tayyip Okiç beyi bulabilmişler ki biliyorsunuz Tayyip Okiç Saraybosna’lıdır. Babası Bosna-Hersek Reisu'l-ulema Muavini Yayçalı Mehmet Tevfik Efendi’dir.

Tayyip Okiç hocamız bizim İlahiyat Fakültesi’nde Tefsir ve Hadis kürsülerini kurmak şerefine erişmiştir ve ne garip tecellidir ki Türkiye’den kovulmak durumuna gelen Fuat Sezgin hocamız Tayyip hocanın asistanı olmuştur.

RÖPORTAJIN TAMAMNIN İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN