Prof. Dr. Özener: Depremden sonra fay 3 metre kaydı

Prof. Dr. Özener: Depremden sonra fay 3 metre kaydı

Büyük deprem felaketinin ardından uzmanlar da çalışmalarını yoğunlaştırdı. Depremden sonra fayın 3 metre kaydığını söyleyen Prof. Dr. Özener, beklenen Marmara Depremi'ne ilişkin de konuştu. Bu depremin Marmara'da yeni bir depreme yol açmasının beklenmediğini ancak Marmara için tehlikenin halen devam ettiğini söyledi.

Kahramanmaraş merkezli iki deprem 10 ili yıktı. Enkaz altında kalan illerde depremin dördüncü gününde halen enkaz altında olanlar var. 14 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği yaklaşık 60 bin kişinin de yaralandığı depreme ilişkin uzmanlar araştırmalarına devam ediyor.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli 7.7 ile 7.6'lık iki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

17 AĞUSTOS DEPREMİ'Nİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Sözcü'den Sevgim Begüm Yavuz'un haberine göre; Haluk Özener depremden sonra fayın 3 metre hareket ettiğini söyledi. Özener, "Bulunduğunuz yerde fayın bir tarafında duruyorsunuz. Karşı taraf ile sizin aranızdaki fay yanal hareket ediyor. Depremden dolayı bir atım oluyor, fay hareket ediyor. Dolayısıyla bu hareketin depremden sonra 3 metre olduğu sahada tespit edilmiş. Bizim de şu anda sahada olan uzman arkadaşlarımız, hocalarımız var. Sahada ölçüyorlar. İki plaka var, atıyor. 17 Ağustos depreminden sonra da yaklaşık 3-3 buçuk metrelik bir atım oldu. Depremlerden sonra olan bir şey ve anormal bir şey değil. Bunu sahada ölçebiliyoruz, çok hassas, milimetrik olarak hesaplayabiliyoruz. Bu doğal bir şey, sürpriz değil" dedi.

MARMARA DEPREMİ'Nİ TETİKLER Mİ?

Bu depremin İstanbul'da beklenen deprem üzerinde bir etkisinin olup olmayacağına dair de konuşan Özener, “Bu deprem Marmara’daki depremi tetikler mi? Tetiklemez. Ama ‘tetiklemez’ demek ‘Marmara’daki deprem tehlikesi geçti’ demek de değil. Şu anda Marmara Denizi içinde bir enerji var. Bu enerji 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyelde” diye konuştu.

BAŞKA DEPREMLERE YOL AÇAR MI?

Depremin başka bir depremi tetikleyip tetiklemeyeceği konusuna ilişkin de konuşan Prof. Dr. Özener, “Bu deprem bir başka depremi tetikleyebilir mi, stres transferi olabilir mi? Olabilir. Ama ‘olacak’ değil, ‘olabilir’. Doğu Anadolu’da başka yerde deprem olabilir mi? Olabilir. Ama tetiklemeyebilir de. Dolayısıyla bir sürü uzmanın kendine göre farklı görüşü var" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN