Rengi kadar kazancı da cezbediyor! Avrupa'da herkes bunun peşinde: Türkiye'de Erzurum’da başladı 81 ile yayılıyor

Rengi kadar kazancı da cezbediyor! Avrupa'da herkes bunun peşinde: Türkiye'de Erzurum’da başladı 81 ile yayılıyor

Avrupa'da sık sık tüketilen o ürün Erzurum'un verimli topraklarında da yetişmeye başladı. Hem renginden hem de şifasından etkilenenler markette döne döne bu ürünü arıyor. İşte herkesin merak ettiği o ürün…

Avrupa ülkelerinde sıklıkla tüketilen mor patates Türkiye'de de merak edilen ürünler arasında yer alıyor. Yeni üretilmeye başlayan mor patates Avrupa'dan Türkiye'ye getirilirken yeniden Avrupa'ya ihraç edilmesi amaçlanıyor.. Hem şifa deposu hem de antioksidan kaynağı olan mor patates Avrupa'da kadınların çok sık tükettiği bir ürün olarak bilinmektedir. İlk olarak Eskişehir'de üretilen bitki daha sonra Amasya ardından da Erzurum'un ekonomisini renklendir.

MOR PATATES YETİŞTİRİLMEYE BAŞLADI

Adana, Hatay ve Sivas'ın ardından Amasya'da da sosyal sorumluluk desteği ile ekimi yapılan mor patates toplamda 450 dekarlık alanda yetiştiriliyor. Erzurumlular tarafından da merak edilen mor patates için kollar sıvandı. Amasya'ya gelen bir heyet hasadı yerinde incelerken Erzurum'da da deneme amaçlı ekim çalışmalarının planlandığı belirtildi.

mor-patates.jpg

Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi Başkanı Hayriye Kuşçu, Avrupa'da kadınların çok sık tükettiği ve Şifa deposu olarak bilinen mor patatesi Türkiye'de de yetiştirildiğini söyledi. Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, deneme amacıyla Erzurum'da da ekim çalışmalarının yapılacağını belirtti. Normal patatesi oranla farklı bir tür olduğunu ifade eden Oral, fiyatının normal patatese göre 3-4 kat daha fazla olabileceğini söyledi. Antioksidan ve kanser hastalıklarına iyi gelen mor patates kozmetik sanayinde de sık sık kullanılmaktadır.

mor-patates-nerede-yetistirilir.jpg

AR-GE ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Mor patates üretimi kapsamında ar-ge çalışmalarının yapıldığını ifade eden Erzurum Nene Hatun Kadın Kooperatifi Başkanı Büşra Topaloğlu,” Rakım ve iklim şartlarının etkilerini göreceğiz. İnşallah verim alabilirsek güzel işler yapabileceğimizi düşünüyorum. Pasinler Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Kübra Kobaza ise çalışmalara hatır olduklarını, “Erzurum’un iklim şartlarını bilmeyen yoktur. Kışın eksi 40 derecede yaşayan kadınlarız. Eksi 40 derecede yaşıyorsak her şeyi yapabiliriz.” sözlerini dile getirdi.

mor-patates-1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN