Sakarya Nehri’nden besleniyor satılmak için 1-2 ay bekletiliyor! Faydası efsanelere bile konu oldu: Lezzeti dünyayı ayaklandır

Sakarya Nehri’nden besleniyor satılmak için 1-2 ay bekletiliyor! Faydası efsanelere bile konu oldu: Lezzeti dünyayı ayaklandır

Sakarya Nehri'nden besleniyor satılmak için tam 1-2 ay bekletiliyor. Faydası ile efsanelere bile konu olmuş bu lezzet dünyayı bile ayağa kaldırıyor. Mide bağırsak problemlerinin yanı sıra sabah bulantısı, hıçkırık, ülser, ishal gibi pek çok farklı problemi iyi geliyor hasat için 10.000 ton rekolte bekleniyor. İşte efsaneleri konu olan o lezzet…

Evliya Çelebi'nin Seyahatname’sinde bile adından bahsettiren Osmaneli Ayvası hasat dönemi başladı. Mide ekşimesi, mide ve bağırsakların şişmesi, sabah bulantısı, hıçkırık, ülser, ishale, öksürük, boğaz ağrısı, astım ve saman nezlesine Karşı son derece faydalı olan Osmaneli Ayvasında bu yıl 10.000 rekolte bekleniyor. Sakarya Nehri'nden beslenerek Bilecik'in Osmaneli ilçesinin verimli topraklarında yetiştirilen coğrafi tescilli Osmaneli Ayvası, birçok farklı lezzeti de beraberinde getiriyor. İşte efsaneleri konu olan o lezzet…

TÜRKİYE'NİN TESCİLLİ LEZZETİ

Hem yurt içinde hem de yurt dışında satışı yapılan Osmaneli Ayvası, Beşevler köyünde kurulan tesiste Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan tescilli ayva lokumunun yanı sıra reçel, pekmez, ayva tatlısı gibi pek çok farklı işlenmiş ürüne dönüştürülüyor. Osmaneli Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucular Kurulu Başkanı Ertuğrul Ünver, AA muhabirine verdiği röportajda 2 ay süren hasat döneminin günde yaklaşık 1500 kişiye istihdam kapısı olduğunu belirtti.

ayva-hasat.jpg

Osmaneli'de üretilen ayvaların iri ve oldukça ağır olduğunun altını çizen Ünver, ayvaların armut elma gibi sulu bir yapıda olduğunu vurguladı. Kumlu ve boğaza takılan bir yapısı ile bilinen ayvaların aksine yerken boğazda hiçbir takılma yapmadığını işaret eden Ünver, hava ve toprak yapısının ayvalara lezzet aroması verdiğini aktardı. Ayvanın geçmişinin Osmanlı dönemine dayandığını ifade eden Ünver Evliya Çelebi'nin Seyahatname’sinde dahi yeri olduğunu belirterek son derece şifalı olduğunu vurguladı. Bilinçli bir yatırım yaptıklarının altını çizen Ünver Bu nedenle ağaçların bakımına Özen gösterdiklerini söyledi.

ÇEKİRDEKLERİ DE SAĞLIK DEPOSU

Üreticilerin emeklerinin karşılığını almak için çalıştığının altını çizen Ünver, "İstihdam sağlıyoruz, birçok insanımıza ekmek kapısı oluyor. Osmaneli'nde günlük 1200-1500 kişi ayva hasadı yapıyor. Ekonomiye böyle bir katkımız da var. Ayvanın çekirdeği sağlık sektöründe de kullanılıyor. Reçel veya pekmez yaparken ayvanın çekirdeklerinden atarsanız, çok güzel lezzet verir. Yani hem sağlık sektöründe hem de kozmetik ürünlerde kullanılıyor." sözlerini dile getirdi.

lokum-ayva.jpg

Bu yıl 10.000 ton civarında bir rekolte beklentisi olduğunun altını çizen Ünver, ayvanın iç piyasada genellikle İstanbul ve Ankara'ya satışının yapıldığını aktardı. Yurt dışında ise özellikle Rusya ve Uzak Doğu ülkelerinde talep gördüğünü söyledi.

ÖNCE BEKLETİLİYOR SONRA SATILIYOR

14 yıldır ayva üretimi yapan Erkan Kaya ise bu yıl rekolteden memnun olduklarını söyledi. 50 dönümlük bahçesindeki ağaçların budama ve diğer işlemlerinin özenle yerine getirildiğini ifade eden Kaya, şu sözleri dile getirdi:

osmaneli-ayvasi.jpg

"Büyük bir heyecan ve umutla hasada başladık. Hasadımızda ürünleri 'orta boy' ve 'dev boy' olarak ayırdıktan sonra buzhaneye kaldırıyoruz. Burada 1-2 ay bekletip satışa sunuyoruz. Bahçemizden 70-80 ton rekolte bekliyoruz. İç piyasanın yanında Rusya, Almanya ve İngiltere'ye gönderiyoruz. Ayvamızın sulu ve lezzetli bir aroması olmasından dolayı yurt içi ve yurt dışından ilgi görüyor."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN