Sanat Tarihçisi Zehra Ergül Kaya'ya büyük ayıp! Kadın olduğu için Kariye Camii'ne alınmadı

Sanat Tarihçisi Zehra Ergül Kaya'ya büyük ayıp! Kadın olduğu için Kariye Camii'ne alınmadı

Beykoz Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Zehra Ergül Kaya, geçtiğimiz günlerde restore edilip ibadete açılan Kariye Camii'ne "kadın" olduğu gerekçesiyle alınmadığını sosyal medya hesabından duyurdu.

Beykoz Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Zehra Ergül Kaya, geçtiğimiz günlerde restore edilip ibadete açılan Kariye Camii’ni ziyaret etmek istediğinde, kadın olduğu gerekçesiyle içeri alınmadığını belirtti. Sanat tarihçisi ve İstanbul uzmanı olmasına rağmen, uzun konuşmalar ve ısrarlarına rağmen “Kadınlara yasak” denilerek girişine izin verilmediğini sosyal medya hesabından paylaştı.

basliksiz-2c.jpg
Zehra Ergül Kaya

"KADINLARA YASAK" GEREKÇESİYLE ENGELLENDİ

Zehra Ergül Kaya, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Sanat Tarihçisi ve İstanbul uzmanıyım, kadın olduğum için cami mekânına alınmadım. Uzun süren rica ve ısrarıma rağmen ‘Sabah saatleri dâhil kesinlikle yasak’ denerek görevli kabalıkla Abdurrahman İnal ve Z. Tarhan tarafından engellendim.”

Kaya, Kariye Camii’nin başarılı restorasyonunu görmek için gittiğini ancak kadın olduğu için hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. “Sebebi kadın olmam. Pekâlâ arka saftaki seki alanına girişe izin verilebilirdi (en azından). Uygulama kadın haklarına, insan haklarına aykırı ve dini ya da hukuki bir gerekçesi yok,” dedi.

'LAİKLİK ADINA ÜNİVERSETEDEN ATILMIŞ BİRİYİM'

Sanat tarihçisi Kaya, sorunun daha derin olduğunu ve erkek egemen bir bakış açısıyla hareket edildiğini ifade etti. “Laiklik adına kamusal alan diye üniversiteden yıllarca uzaklaştırılmış bir tipim. Artı İslam mabetlerinde kadına yasak hiçbir alan yoktur, hiç olmadı,” diye ekledi.

'İNCELEME AMAÇLI GİTMİŞTİM'

Zehra Ergül Kaya, Kariye Camii’ne namaz kılmak için değil, sanat tarihi açısından inceleme yapmak için gittiğini belirtti. “Namaz vakti dışında gezilebilmeli. Görevli dün de Nişantaşı Üniversitesi’nden geldiler almadık diyor. Sabah 10’da geleyim diyorum, mümkün değil diyor. Zinhar yasak durumu düzeltilmeli,” ifadelerini kullandı.

Zehra Ergül Kaya’nın sosyal medyada paylaştığı bu durum, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN