Sayıştay'ın geçen yıla ait denetim raporları kurumlardaki çürüme emarelerinin geldiği boyutu ortaya koydu

Sayıştay'ın geçen yıla ait denetim raporları kurumlardaki çürüme emarelerinin geldiği boyutu ortaya koydu

Sayıştay, bakanlıklar, devlet kurum ve kuruluşlara ilişkin 2021 denetim raporlarını tamamladı. Kurumlardaki çürüme emareleri, yapılan dev ihalelerin kamudan gizlendiği, ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken ödemelerin özel işler için kullanıldığı teker teker tespit edildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın geçen yıl 8 milyon lira olan günlük harcaması yaklaşık 10 milyon liraya ulaştı. ‘Zirai maddeler’ kalemindeki harcamalar beş kat arttı. Temsil ve tanıtma gideri 41 milyona çıktı.

10 MİLYON LİRAYA KAMUYA AİT 33 EV SATILDI, BELGE SUNULMADI

Çalışma Bakanlığı 33 konutun 10 milyon liraya satışına ilişkin belge sunamadı. TMSF personelinin hastane gideri SGK’nın karşılamasına rağmen özel hastanelerle anlaşma yapılarak 18 milyon TL ödendi.

ENGELLİ BAĞIŞLARIYLA PERSONELE PROMOSYON ÖDENMİŞ

Aile Bakanlığı’na ait birimlere yapılan bağışların bir kısmı makbuz olmadan kabul edildi. Engellilere ödenen yardım paraları için özel bankalarda hesap açıldı. Karşılığında promosyon ödemesi alındı.

MÜTEAHHİTLERİN ALDIĞI İHALELER KAMUOYUNDAN SAKLANDI

Ulaştırma Bakanlığı raporunda, iktidara yakın müteahhitlere özel davetle ihale verildiği tespiti yer aldı. 9 büyük ihalenin sonucunun ise bugüne kadar Kamu İhale Kurumu’na bildirilmediği belirtildi.

BAKANLIĞIN KİRALADIĞI SİT ALANINDA DÜĞÜN, KINA EĞLENCESİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı, kendisine tahsis edilen Orman Çiftliği arazisini bir spor kulübüne verdi. Bu kulüp de 1. Derece SİT alanı üzerindeki arazide düğün, nikâh organizasyonları düzenledi.

SAYIŞTAY'DAN ÇÜRÜME RAPORU

Sayıştay Başkanlığı denetçileri tarafından, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, belediyeler olmak üzere 2021 yılına ilişkin hazırlanan denetim raporları tamamladnı. Raporlarda devlet içindeki çörüme emareleri tek tek tespit edilerek kayda geçirildi. Yapılması gereken ve alınması gerek önlemler sıralandı.

Ulaştırma Bakanlığı raporunda, iktidara yakın müteahhitlere özel davetle ihale verildiği tespiti yer aldı. Dokuz büyük ihalenin ise Kamu İhale Kurumu’na bildirilmediği belirtildi.

Çalışma Bakanlığı 33 konutun 10 milyon liraya satışına ilişkin belge sunamadı. TMSF personelinin hastane giderleri SGK’dan ödenmesine rağmen özel hastanelerle anlaşma yapılarak 18 milyon TL ödendi.

Aile Bakanlığı’na ait birimlere yapılan bağışların bir kısmı makbuz olmadan kabul edildi. Engellilere ödenen yardım paraları için bankalardan alınan promosyon ödemeleri bakanlık yetkilileri tarafından özel harcamaları için kullanıldı.

Sayıştay, Ulaştırma Bakanlığı denetim sonuçlarını açıkladı. Kurumun, kanun gereği TBMM’ye sunduğu bulgular arasında çarpıcı tespitler yer alıyor. Buna göre muhalefet partilerinin ‘beşli çete’ olarak tanımladığı müteahhitlere verilen 9 dev projeyle ilgili usulsüzlük de yer alıyor. Kamu İhale Kanunu’na göre ihale sonuçlarının en geç 15 gün içinde Kamu İhale Kurumu’na bildirilmesi gerekirken özellikle 2019 ve 2020 yıllarında kamuoyundan saklanarak gerçekleştirilen dev ihalelerin sonuçlarının halen kuruma bildirilmediği ortaya çıktı.

30-eylul-2022.jpg

ENGELLİLERİN PARASI HARCANDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2021 yılı mali hesaplarına yönelik Sayıştay denetimlerinde, bakanlığa bağlı müdürlüklerin, engellilere ödenmesi için özel bankalardan alınan promosyonu; yemek, konaklama gibi özel işleri için harcadığı belirlendi.

Öte yandan, engelli evde bakıma destek yardım ödeneğinin, sözleşmede belirlenen süreden daha uzun sürelerde banka hesaplarında bekletildiği tespit edildi. Sayıştay denetçileri, banka şubelerinin engelli evde bakım ödemelerini hesaplarda bekleterek değerlendirdiğini ve menfaat elde ettiğini kaydetti. Bu kapsamda Kayseri Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne 2012 yılından 2021 yılına kadar toplam 1 milyon 788 bin TL tutarında, Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğü’ne ise 2018 yılından 2020 yılına kadar toplam 390 bin TL tutarında promosyon ödemesi yapıldığı belirlendi.

ALINAN BAĞIŞLARA MAKBUZ KESİLMEDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki usulsüz işlemler bunlarla sınırlı kalmadı. Bakanlığa yapılan şartlı bağışların, bağış şartına uygun şekilde kullanılmadığı anlaşıldı. İsmi açıklanmayan bir vakfın, spor salonu yapılması için bağışladığı 100 bin TL’nin, para gönderilirken açıklama kısmında yazan, “Spor salonu için…” ifadesine karşın genel bakiye devri gibi gösterildiği öğrenildi. Bakanlığa bağışlanan paranın spor salonu için kullanılmadığını anlayan vakfın, paranın kendilerine iadesini talep ettiği bildirildi.

KAMUYA AİT 33 EV SATILDI, GEREKLİ BELGE VERİLMEDİ

Sayıştay’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetim Raporu’nda, işverenlere yönelik sigorta primi teşvik ödemelerinin belgeye dayanmaksızın yapıldığı belirtildi. Raporda, Bakanlığın 10 milyon 576 bin lira değerindeki 33 adet kamu konutunu sattığı, ancak satışa ilişkin hiçbir belgeyi denetçilere sunamadığı kaydedildi.

Sayıştay’ın 2021 Yılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetim Raporu yayımlandı. Rapora göre, Bakanlığa ait 10 milyon 576 bin lira değerindeki 33 adet kamu konutu satıldı. Denetçiler, bu konutların satıldığını muhasebatta yapılan hatalı işlem sonucu fark etti. Bakanlık, denetçilere, bu hatanın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ikiye ayrılmasından kaynaklandığını açıkladı. Bu açıklamayı yeterli bulmayan Sayıştay denetçileri, raporlarında şunları belirtti: “Söz konusu farklılığın nedeni, Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından, söz konusu kamu konutlarının iki kurum ayrılmadan önce satılması olarak açıklanmış, ancak satışa ilişkin herhangi bir bilgi/ belge tarafımıza sunulamamıştır.” Sayıştay denetçileri, işverenlere yapılan prim teşvik ödemeleri kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılan transferlerin belgeye dayanmaksızın gerçekleştirildiğini de tespit etti.

TMSF: MEVZUATA AYKIRI 18 MİLYON ÖDEME YAPILDI

Sayıştay’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) 2021 yılı denetim raporuna göre; fon personeli ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tedavi ve ilaç giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim ödenmesine karşın özel hastanelerle anlaşma yapılarak bütçeden ayrıca karşılandı. 2012 yılından beri usulsüzlüğün düzeltilmediğine dikkat çekilen raporda, toplam 18 milyon TL mevzuata aykırı ödeme yapıldığı tespiti yer aldı.

DİYANET SÖZLEŞMEYE BAĞLAMADAN PARA HARCADI

Sayıştay’ın Diyanet İşleri Başkanlığı hesaplarında tespit ettiği bulgular dikkat çekti. Bulgulardan bir bazı mal alımları ve yapım işlerinde Diyanet’in mevzuata göre yapması zorunlu sözleşmeyi yapmadığı ortaya çıktı. Sayıştay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın mevzuata göre zorunlu olmasına rağmen bazı mal alımları ve yapım işlerini sözleşme yapmadan doğrudan temin ettiğini rapor etti. Rapora göre, Diyanet’e 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile toplam 12 milyar 977 milyon 926 bin TL ödenek verildi. 2021 mali yılı sonunda gerçekleşen 13 milyar 39 milyon 381 bin TL’lik harcamanın yüzde 81,27’sini personel giderlerinin oluşturduğu kaydedildi.

MB MALİ KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ KURMADI BÜTÜNCÜL BİR MUHASEBE YÖNETİMİ YOK

Sayıştay’ın 2021 yılına ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası denetim raporunu tamamladı. Sayıştay denetçileri, Merkez Bankası, 1 buçuk yılda Mali Kontrol Müdürlüğü’nü kurmadı. Bütçe ve Finansal Raporlama Genel Müdürlüğü görevlerine ön mali kontrol ve muhasebeli süreçler iç kontrol faaliyetlerinin yürütülmesinin eklenmiş olmasına, bu amaçla Mali Kontrol Müdürlüğü kurulmasına yönelik Bankalar Meclisi’nin kararının olduğunun belirtildiği Sayıştay raporunda, Merkez Bankası’nın bu kararı gereğini yerine getirmediğini belirledi. Sayıştay raporunda asyrıca Merkez Bankası’nın uluslararası standartlara uygun ‘bütüncül bir muhasebe yönetmeliğinin’ olmadığı belirlendi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BELEDİYELERİN 307 MİLYON LİRASINI VERMEDİ

Sayıştay’ın 2021 İçişleri Bakanlığı raporunda kesilen trafik cezaları ile ilgili kısım dikkat çekti. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hesaplarına ilişkin denetimlerde “Karayolları Trafik Kanunu uyarınca, elektronik denetleme sisteminde yapılan tespitlere dayanılarak düzenlenen trafik cezalarının yüzde 30’u oranındaki tutarın Emniyet Genel Müdürlüğü bütçesinden ilgili belediyelere, sistem kullanımı hizmet bedeli olarak ödenmesi gerektiği” belirtildi. Raporda, 31.12.2021 tarihi itibarıyla EDS nedeniyle belediyelere aktarılması gereken 307 milyon 750 liranın kaydının bulunmadığı belirtildi. Rapora göre, bakanlığın aldığı siber güvenlik danışmalığı ‘doğrudan giderleştirilmesi gereken danışmanlık hizmet alımları bilanço hesaplarına kaydedildi.’

SİT ALANINDA DÜĞÜN, KINA EĞLENCESİ

Sayıştay, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kendisine tahsis edilmiş Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisini imzalanan bir protokolle ve ‘gençlik ve spor hizmet ve faaliyetlerinde’ kullanılmak şartıyla bir spor kulübüne tahsis edildiğini tespit etti. Rapora göre söz konusu spor kulübü, 64 bin metrekare büyüklüğünde 1. Derece SİT alanı üzerinde düğün ve nikah gibi organizasyonlar yaptı. Arazi üzerindeki yüzme havuzu da yine kulüp tarafından üçüncü kişiler kiralanarak, tahsis amacının dışında kullanıldı. Raporda “Spor kulübüne yapılan tahsisin iptal edilmesi, birinci derece sit alanı olarak kabul edilen alan üzerinde ticari yapılaşmaya izin verilmesi ile ilgili hukuki süreçlerin başlatılması gerekmektedir.”

BEŞTEPE’NİN GÜNLÜK MASRAFI 8’DEN 10 MİLYON TL’YE ÇIKTI

Sayıştay’ın yayımladığı denetim raporuna göre Cumhurbaşkanlığı’nın, 2020 yılında yaklaşık 8 milyon lira olan günlük harcaması 2 milyon liralık artış ile yaklaşık 10 milyon liraya kadar yükseldi. Sayıştay’ın 2020 denetim raporundaki verilere göre; Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 yılında 2 milyar 896 milyon 174 bin 350 lira 66 kuruş olan toplam harcaması 814 milyon 627 bin 196 lira artışla 3 milyar 710 milyon 801 bin 546 liraya yükseldi. Cumhurbaşkanlığı’nın 2020 yılında 314 milyon 560 bin 579 lira olan personel harcaması, yaklaşık 54 milyon liralık yükselişle 368 milyon 773 bin 241 liraya çıktı. 2020 yılında 1 milyon 872 bin 861 lira olan “içecek” harcaması, 2022 yılında yaklaşık 1 milyon liralık artışla 2 milyon 813 bin 948 lira oldu. 2020 yılında 9 milyon 7 bin 817 lira olan zirai maddeler harcaması, 2021 yılında yaklaşık beş kat artarak 46 milyon 343 bin 992 liraya ulaştı.

AKADEMİSYEN BAŞINA 50 BİLGİSAYAR ATAMA USÜLSÜZ

Sayıştay, Boğaziçi Üniversitesi 2021 yılı denetim raporunu yayımladı. Denetçiler Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yoğun bir şekilde bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlar alındığını etti. Denetçiler bazı akademisyenlerin üzerine 50-55 adede dizüstü ve 40-50 kadar masaüstü bilgisayar zimmetlendiğini belirledi. Ayrıca raporda yeni üniversite yönetiminin sözleşmeli olarak çalışan yabancı uyruklu 12 öğretim elemanına kanuna aykırı bir biçimde yüksekokul ve fakültelerde bölüm başkanlığı gibi idari görevler verildiği belirlendi.

YURTLARDAKİ YÜKSEK KÂR ORANLARI MEVZUATA AYKIRI

Sayıştay’ın 2021 raporları yayımlanmaya başlandı. Sayıştay, yurt sorununu daha da büyüten yurtlardaki fahiş fiyatlara dikkat çeken bir rapor hazırladı. Raporda öğrenci yurtlarındaki işletmelerin bazılarında kantin mallarındaki kâr oranlarının mevzuata aykırı olduğu, bakanlığın ise herhangi bir işlem uygulamadığı belirtildi. Sayıştay raporundaki bazı tespitler şöyle: “Yurtlardaki lokanta işletmelerinin bir kısmında işletme sözleşmesinde taahhüt edildiği halde belgeli aşçı çalıştırılmadığı tespit edildi. Kantinde satılan mallar için fatura bedeline yüzde 15 kâr, sebze ve meyve fiyatlarına ise yüzde 20 kâr ilave edilerek satış fiyatını gösteren etiketlerin yurt yetkilileri tarafından imzalanmış halde ürünlerin satış yerlerinde bulunması gerekiyor.”

OGM’NİN ORMAN YANGIN PLANI YOK YEREL YÖNETİMLE İŞ BİRLİĞİ YAPMALI

Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü’ne (OGM) ait 2021 yılı denetim raporunda; kurumun yerleşim yerlerine bitişik orman alanlarına özel yangın eylem planları hazırlamadığı, yangın söndürme çalışmalarında genel müdürlük ile yerel yönetimler arasında iş birliği ve yetki sorunlarının ortaya çıktığı tespitinde bulunuldu. Raporda, yerel yönetimlerle iş birliğinin önemi vurgulandı. OGM’nin 2021 faaliyet raporuna göre, orman yangınları 2020 yılına oranla 2021 yılında 6 kat artı. 2021 yılında 139 bin 503 hektarlık ormanlık alan yanarken, yüzbinlerce canlı ise yaşamanı yitirdi. Özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerindeki köylerde çok sayıda ev yandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN