Özdağ, 15 Temmuz'da el konulan yurtlara ne olduğunu sordu

Özdağ, 15 Temmuz'da el konulan yurtlara ne olduğunu sordu

Saadet Partisi Grup Başkanı Özdağ, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında öğrencilerin barınma ve yurt sorununa dikkat çekti. Üniversiteye yerleşen gençlerin, barınacak bir yer bulamadığı için kayıt yaptırmaktan vazgeçtiğini öne süren Özdağ iktidara, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından el konulan FETÖ'ye ait yurt ve okullara ne olduğunu sordu.

Saadet Partisi Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, barınma sorununun, üniversite öğrencileri ve aileleri açısından ilk sırada yer aldığını söyledi.

İktidarın iddia ettiği milyonlarca konut ve yurt binasının nerde olduğunu soran Özdağ, "Konut fiyatları gibi kiralarının da tarihimizde görülmemiş bir şekilde arttığını bilmeyen, yaşamayan kalmadı. Buradan soruyorum: İnşa edildiği söylenen konut ve yurtların sayısı milyonları buldu ise, bu konut sıkıntısı, yurt sıkıntısı ve fahiş şekilde artan kiralar neyin nesi" dedi.

'DEVLET YURTLARI YETERSİZ'

Devlet yurtlarının yetersiz olduğuna değinen Özdağ, "Gençlerimiz kalacak yer bulamadığı için kazandığı okulları bırakmak zorunda kalıyor hatta kayıt bile yaptırmaktan vaz geçiyorlar. Bunu sadece ben söylemiyorum. Millî Eğitim Bakanlığı'nın açıkladığı bilgilere göre öğrencilerin, geçmiş yıllarda çoğunlukla tercih ettiği ve kamuoyunda üniversite şehirleri olarak bilinen yerlerde, fahiş şekilde artan kira ve gıda fiyatları yüzünden bu şehirlerdeki okullara yaptırılan kayıtlarda ciddi azalmalar meydana geldi" diye konuştu.

'KALACAK YER BULAMADIĞI İÇİN KAYIT YAPTIRMAYAN ÖĞRENCİLER VAR'

Yaşadıkları yerler dışında üniversiteyi kazandığı halde maddi imkânsızlıklar ve kalacak yer ve imkân bulamadığı için kayıt yaptırmayan öğrenciler olduğunu söyleyen Özdağ, "Düşünsenize bütün bir eğitim hayatınızı iyi bir üniversite kazanma hayaliyle geçiriyorsunuz, çalışıp çabalıyorsunuz ve sonuçta kazanıyorsunuz ama gel gör ki hayat öyle bir pahalı hale gelmiş ki bırak kalacak yerin masrafını karşılamayı o şehre gidecek yol masrafları bile almış başını gitmiş" ifadelerini kullandı.

'FAKİRLİK BELGESİ İSTEMEK, UTANÇ BELGESİ İSTEMEK DEMEKTİR'

Özdağ, kayıt yaptıramayan ancak hakkını kaybetmemek için üniversite kaydını dondurmak isteyen gençlerin, "fakirlik belgesi" alması gerektiğini belirterek, "Fakirlik belgesi istemek, utanç belgesi istemek demektir" dedi.

Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 7 milyon üniversite öğrencisi bulunduğunu, bunların 4,5 milyonunun örgün eğitim aldığını anlatan Özdağ, devlet yurtlarının yatak kapasitesinin ise 800 bin olduğunu kaydetti.

DÖRT KİŞİLİK ODA FİYATLARI 40-50 BİN LİRA

Bugün sıradan özel yurtlarda bile dört kişilik oda fiyatlarının 40-50 bin lira civarında olduğunu belirten Özdağ, şunları söyledi: "Eğer İki ya da tek kişilik odalarda kalmak istenirse bu rakamlar 70-80 bin liraları buluyor. Şaka gibi ama gerçek bu maalesef. Peki bu halde aileler çocuklarını başka şehirlerde okutmak isterse ne yapacak? Devlet yurdu yok, özel yurtlar ateş pahası, ev de kiralayamıyorlar. Onlarda mecburen her şeyi göze alıp ya belli vakıf ve derneklerin ya da ruhsatsız denetimsiz kaçak yerlerin yolunu tutuyor."

15 TEMMUZ'DAN SONRA EL KONULAN YURTLAR NEREDE?

Öte yandan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından el konulan FETÖ'ye ait yurt ve okullara ne olduğunu soran Özdağ, "15 Temmuz'dan sonra el konulan yurt ve okullara ne oldu? Devlet bunları sahiplendi mi? İddialara göre bu yurtlar yine benzeri vakıf ve derneklere mi devredildi? Böyleyse bunun bir amacı var mı? Bu iddialar doğru değilse tüm bu yurt ve barınma yerlerinin tek tek envanterini, kimlere tahsis edildiğini veya devredildiğini kamuoyuna açıklamayı düşünüyor musunuz?" diye konuştu.

YENİ DÖNEMDE HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

İktidara, bu eğitim-öğretim döneminde üniversite öğrencilerinin barınma sorununa yönelik hangi önlemleri aldığını da soran Özdağ, öte yandan yap-işlet-devret yöntemiyle inşa edilen yurtların durumunun açıklanmasını istedi.

Selçuk Özdağ, Anayasa'nın "Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz" hükmünü anımsatarak, iktidarın, bu hak bağlamında eğitim ve barınma sorunlarını bir an evvel çözüme kavuşturması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN