Ümit Yardım: Biden yönetimi ağır ve ciddi davranacak | Semra Alkan'la 40 Dakika

Semra Alkan'la 40 Dakika'ya konuk olan Gelecek Partili Ümit Yardım, Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi. Halkbank davasını hatırlatan Yardım "Biden yönetiminin sadece Halkbank'a değil, diğer konulara da çok ağır ve ciddi şekilde yaklaşacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Semra Alkan'la 40 Dakika'ya Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Yardım konuk oldu. Yardım, Türkiye-ABD ilişkilerini değerlendirdi.

 Halkbank davasını hatırlatan Yardım "Biden yönetiminin sadece Halkbank'a değil, diğer konulara da çok ağır ve ciddi şekilde yaklaşacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tavrını da eleştiren Yardım "Karşı tarafın çok büyük haksızlıkları ve yanlışları var ama Doğu Akdeniz'deki hukuk ve deniz yetki alanları mücadelesinde muhalefette olmamıza rağmen, bunun bir beka konusu olduğunu söyleyerek 24 Nisan gibi tavrımızı ortaya koyduk" ifadelerini kullandı. 

Ümit Yardım'ın açıklamaları şöyle:

"Sayın Cumhurbaşkanı ile Sayın Biden'ın telefon görüşmesinin 24 Nisan'dan öncesine gelmesi başlı başına sembolik önem taşıyor. 24 Nisan'da yapılan bu açıklamanın 3 temel kategoride çok ciddi sonuçlar olacağı kanaatindeyim:

İlki siyasi sonuçlar, ikincisi hukuki sonuçlar ve üçüncüsü psikolojik-sosyolojik sonuçlar olacaktır. Karşı taraftan gelebilecek her bir adıma aynı kararlılıkta, sağduyu ile cevap vermek gerekir. Görüşmenin içeriğini her ne kadar bilmesek de verilen ilk tepkilerin ölçülü olduğu kanaatini taşımıyorum.

Benim en büyük endişem; 24 Nisan konusuydu. Biden yönetimi ile ülkemiz yönetimi arasında sağlam, sağduyulu, ciddi bir mantıklı ilişkiler zinciri kurulabilmesi için birbirimizi daha yakın tanıması kanaatindeyim. 

"ÇOK AĞIR VE CİDDİ ŞEKİLDE YAKLAŞACAKLAR"

(Halkbank davası) Amerikan sisteminin de bu konunun üzerine geçmiş dönemlere nazaran çok daha farklı ve ağır şekilde gidebileceği yönünde görüşüm var. Bunun sebebi de şu: Başkan Trump döneminde Türkiye ve Amerika ilişkileri daha şahsiydi. O süreçler içinde her iki tarafta da olmaması gereken konuları erteleyebiliyorlardı.

Biden yönetiminin sadece Halkbank'a değil, diğer konulara da çok ağır ve ciddi şekilde yaklaşacağını düşünüyorum. Hem NATO üyesi olup hem de Amerika'nın yüzyıllık müttefiki olan ülkenin adı nedir? Tek adı var, Türkiye. Türkiye'nin Rusya ve Çin'le ilişkileri... Doğu Türkistan gibi Amerika'nın demokratik anlayışına çok önem verdiği bir konuda Türkiye'nin derin suskunluğu...

"SORU ŞU: HANGİ CEPHEDEYİZ?"

Sadece bazı ülkelere eleştiriler yöneltmekle durumu açıklayabilecek yeterlilikte değiliz. Başımızın önüne şapkamızı koyup düşünmemiz lazım. Hangi cephedeyiz?

Karşı tarafın çok büyük haksızlıkları ve yanlışları var ama Doğu Akdeniz'deki hukuk ve deniz yetki alanları mücadelesinde muhalefette olmamıza rağmen, bunun bir beka konusu olduğunu söyleyerek 24 Nisan gibi tavrımızı ortaya koyduk."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN