SGK Başuzmanı, emekli maaşına yapılacak zam oranını açıkladı! Hükümet, zammın ipucunu zaten vermişti

SGK Başuzmanı, emekli maaşına yapılacak zam oranını açıkladı! Hükümet, zammın ipucunu zaten vermişti

2023 Temmuz emekli maaşı zammı için geri sayım sürüyor. Seçimden önce bütün emeklilere kademeli zam yapılacağını duyuran hükümetin yakında zaman yeni emekli maaşını açıklaması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, "Emeklilere verilecek zammın işaret fişeği atıldı" diyerek emekli maaşlarına yapılacak zam oranını açıkladı. İşte, emekli maaşına zam son dakika haberi...

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde toplandı.

Yaklaşık 30 dakika süren toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücrete yapılacak ara zamma ilişkin açıklama yaptı.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 34 ZAM

Toplantı sonrası ilk konuşan Bakan Işıkhan, "Asgari Ücret brüt 13 bin 414 TL, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 TL olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payı içeren oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz" dedi.

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ BELLİ OLDU

Öte yandan ocak ayına göre brüt asgari ücret 3 bin 406 TL artarak 10 bin 8 TL'den 13 bin 414 TL'ye, net asgari ücret ise 2 bin 895 TL artarak 8 bin 506 TL'den 11 bin 402 TL'ye yükseldi. Brüt asgari ücretten işçi payı olarak bin 878 lira sigorta primi, 134 TL de işsizlik sigortası primi kesilecek. İşveren maliyeti olarak ise 2 bin 79 TL sigorta primi, 268 TL de işsizlik sigortası primi kesintisi yapılacak. Böylece 11 bin 759 TL olan asgari ücretin işverene maliyeti 4 bin 2 TL artarak 15 bin 761 TL'ye yükselecek.

"EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN İŞARET FİŞEĞİ"

1 Temmuz 2023 itibariyle uygulanacak olan yeni asgari ücretin belirlenmesi sonrası sosyal medya hesabından emekli maaşlarına ilişkin paylaşımda bulunan Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, şu ifadelere yer verdi:

"Asgari ücrette yüzde 34'lük artış SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına verilecek zam için bir işaret fişeği olacaktır... Emeklilere zam verilecek refah payı ile yüzde 35'i bulabilir..."

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR?

Son açıklanan enflasyon oranları ile 5 aylık SSK ve BAĞ-KUR emekli zammı yüzde 15,26 oldu. SSK ve BAĞ-KUR emekli zammı Haziran ayı enflasyon oranı açıklaması sonrası kesinlik kazanacak. Emekli maaşları Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere her yıl 2 defa 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor.

Ayrıca Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 20 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN REFAH PAYI GÜNDEMDE

Memurlara verilecek refah payından, emekli maaşlarına yapılacak zamma kadar birçok konu Meclis'in gündeminde. Milyonları ilgilendiren düzenlemeler, Kurban bayramı öncesinde TBMM'de ele alınacak.

Bir diğer düzenleme ise SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin taban maaşına yapılacak iyileştirme. 7 bin 500 TL'nin üzerinde maaş alanlara yönelik seyyanen artış için yasal düzenleme gerekli.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR?

2022 Aralık ayında emeklilere enflasyonun üzerinde refah payı desteği de sağlanarak yüzde 30 zam yapılmıştı. Bu zam sonrası en düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL'ye yükseldi. Ancak enflasyon karşısında değer kaybeden en düşük emekli maaşlarına ara zam yapılarak 7 bin 500 TL'ye çıkarıldı.

ERDOĞAN'DAN EMEKLİ MAAŞI ZAMMI AÇIKLAMASI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Seçimden sonra, yeni Meclisin yasama faaliyetlerine başlamasıyla 7 bin 500 TL'nin üzerinde emekli maaşı alan vatandaşlarımızı da sevindirecek haberi milletimizle paylaşacağız. Temmuzda enflasyon farkı yanında, refah payı artışını da dikkate alan bir düzenleme yapacağız" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN