Karadeniz’in yüksek kesimlerinde yetişen ve sağlığa sayısız faydasıyla bilinen ot, Giresun’da toplanmaya başlandı. Yalnızca yerel halkın değil, şehir dışındaki gurbetçilerin de sofralarını süsleyen bu şifalı bitki, turşusu ve kızartmasıyla büyük ilgi görüyor.
Doğal yapısı, lila renkli çiçekleri ve sağlığa olan katkılarıyla bilinen Kaldirik otu, Giresun’un yüksek kesimlerinde baharın gelişiyle birlikte toplanmaya başlandı. Boğaz ve bademcik iltihabına iyi gelmesi, balgam söktürücü etkisi ve sindirimi kolaylaştırıcı yapısıyla halk arasında “şifa kaynağı” olarak tanımlanan Kaldirik otu, yöre mutfağında önemli bir yere sahip.
KIZARTMASI, TURŞUSU, KAVURMASI YAPILIYOR
Kavurması, turşusu, diblesi ve yumurtalı kızartması gibi farklı şekillerde tüketilen bu doğal ürün, Nisan ortasından Haziran başına kadar toplanıyor. Özellikle sağlıklı beslenmeye özen gösterenler ve diyet yapanlar tarafından da sıkça tercih ediliyor.
Giresunlu Ayşe Karaçam, her yıl bu dönemde Kaldirik otu toplayarak sofralarını şenlendirdiğini belirtti: "Bu çok sağlıklı bir şey. Özellikle sağlıklı yaşamak isteyenler ve diyet yapanlar tarafından da sevilerek tüketiliyor. Genellikle nisan ortasından haziran başına kadar toplanır. Taze olarak yemeklerde kullanıldığı gibi turşusu da yapılarak yıl boyunca tüketiliyor. Hatta Giresun dışındaki gurbetçilere bile gönderiyoruz"
Bitkinin hazırlanışına dair bilgi veren Sevim Koçoğlu Bıçakçı ise şöyle konuştu: "Bitki önce yapraklarından ayrılarak, sapları temizlenip haşlanıyor. Daha sonra küçük küçük doğranıyor. Doğranan saplardan diple, kavurma turşu gibi birçok yemek yapılıyor. Bugün yumurtalı kızartmasını yaptık. En çok bu hali tercih ediliyor ama kavurması, diblesi ve özellikle turşusu da çok seviliyor"
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Doğal beslenmenin önemine vurgu yapan Giresunlu Durmuş Karakaya ise, "Bağırsaklara, mideye, şeker hastalığına çok iyi geliyor. İdrar yollarını temizliyor. Her yıl bu zamanlarda toplarız. Kavururuz, haşlayıp tavasını yaparız. Giresun’un en uzun yaşayan iller arasında olması boşuna değil, doğadan besleniyoruz. Kaldirik de bu şifalı doğanın bir parçası" ifadelerini kullandı.
Giresun’un doğal zenginliklerinden biri olan Kaldirik otu, yalnızca yerel halkın değil, memleket hasreti çeken gurbetçilerin de sofralarını lezzetlendirmeye devam ediyor.