Sigorta girişi olmayanlara da EYT müjdesi! EYT için detaylar ve şartlar belli oldu: 1999 öncesi çalıştığını ispat edenler yaşadı

Sigorta girişi olmayanlara da EYT müjdesi! EYT için detaylar ve şartlar belli oldu: 1999 öncesi çalıştığını ispat edenler yaşadı

Sgiortasız işçilere kısa bir süre önce müjdeli haber geldi. Çalıştığı firmada girişi yapılmayan, sigorta girişini geç bildirenler için emeklilik kapısı açıldı. Sigorta girişi yapılmayan çalışanlar hizmet davasının yanı sıra kıdem, ihbar, ücret, fazla mesai ve kullanılmayan izin gibi birçok konuda iş mahkemesine başvuruda bulunabiliyor. EYT'li olmak için sigorta girişi yapılmayanlar harekete geçti. Pek, sigortasız EYT'li nasıl olunuyor? İşte tüm detaylar...

Sigortasız bir şekilde çalışan ya da sigortasını geç bildiren çalışanlar tarafından Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından faydalanmak için iş mahkemelerine başvuruda bulunuyorlar.

ERKEN EMEKLİLİKTE YENİ GELİŞME

Sabah'ta yer alan bir habere göre 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi olanlar fakat primi yatırılmayanlar dava açmaya başladı. Kanunlarda yer alan bilgilere göre hem emeklilikten faydalanırken hem de gelir konusunda yükseliş yaşanıyor. İşini yapmasına rağmen sigorta başlangıcı bildirilmeyen ya da geç bildirildiği süreçte dava açma hakkı tanınıyor.

Örnek verilecek olursa 1996 tarihinde Kurum'a bildirerek iş başı yapmasına rağmen prim ödemesi 1998 yılında başlatılması durumunda başlangıç tarihinin düzeltmesi için başvuru yapılabilir. Başvurunun olumsuz bir şekilde yanıtlanması ise dava açma hakkını çalışana veriyor. Çalışma sürecinin ispatlanması halinde zaman aşımı süresi uygulanmıyor.

0x0-emekli-zammi-2023-son-dakika-ek-zam-gundemde-ssk-ve-bagkur-en-dusuk-emekli-maas-zammi-ne-kadar-olacak-1671511976899.jpg

SİGORTASI GEÇ YATANLARA EYT MÜJDESİ

Bir çalışanın sigortasının yatırılmaması ve geç yatırılmaya başlanması durumunda hizmet davasının yanı sıra kıdem, ihbar, ücret, fazla mesai ücret ve kullanılmayan izin ücreti gibi durumlarda iş mahkemesine başvurarak alıcı durumunda olabiliyor.

Hizmet tespiti ve alacaklar için ayrı davaların açılması gerekir. 2018 tarihinden itibaren devam eden bu uygulama kapsamında işçilik alacakları için dava açmadan önce arabulucuya gidilmesi gerekir. EYT'den faydalanabilmek için ise sık sık sorulan sorular ise şu şekilde;

1-) Sigortasız çalıştığı dönemi belgeleyenler için de zaman aşımı süresi uygulanıyor mu?

Yargıya taşınan süreçte çalışan lehine sık sık kararlar veirliyor. Aydan aya sigorta primleri göstergesi 4 aylık sigorta primleri bordrosu ve sigortalı hesap fişi gibi belgeleri bulunan çalışanlara süre aşımı gibi bir durum söz konusu değil. Girişi olmasına rağmen sigortası yatırılmayanlar, giriş bildirgesinin verdiği bilgiler ile süre aşımını iptal ediyor.

2-) Memur olmadan önce çalıştığım süreleri hizmete ekletebilir miyim, derecemi etkiler mi?

Emeklilik süresi dolmadan önce çalışma sürelerini toplayarak prim gün sayıları yükselebilir. Bu durumda ise çalışma süreleri hizmete ekletilebilir. Ek kurumda yapılan çalıştırmaların birleştirilmesi halinde puanınız da yükselir. Başvuruda bulunarak hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri araştırmalar sonucunda SGK ile yapılan yazışmaların sonrasında hizmetler arttırılabilir.

3-) Mart 1997'de işe başlamama karşın sigorta girişim Kasım 1999'dan sonra yapıldı. Bu dönemde çırak olduğum iddia ediliyor, dava açarsam EYT'den yararlanabilir miyim?

Girişiniz 1997 tarihinde yapıldıysa fakat priminiz yatırılmadıysa hakkınızı aramak için iki yol bulunuyor. İlk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuru yapmanız, sigorta başlangıcınızın düzeltilmesi talebinde bulunmanız gerekir. Cevabın olumsuz olması halinde hizmet davası açmanız gerekir. Bir ya da iki şahit göstererek, delillerin incelenmesinin ardından dava sonuçlanır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN