Siyasetin adaleti

Siyasetin adaleti

Kobani davasında eski HDP yöneticilerine ceza yağmasından saatler sonra 28 Şubat hükümlülerinin hapis kararlarının kaldırılması ‘hükümetin bir sert bir yumuşak adımı’ şeklinde değerlendirildi. ‘Sabah MHP’ye akşam CHP’ye sinyal’ yorumu yapıldı. Ancak sadece hukuk dairesinde ele alınması gereken konuların günlük siyasi hesaplara alet edildiği algısı kamuoyunda rahatsızlık yarattı.

KOBANİ'DE 10 YIL SONRA ÇIKAN HÜKÜM İÇİN 'SİYASİ DAVA' DEĞERLENDİRMELERİ

HDP eski eş başkanları Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Demirtaş’ı Yasin Börü cinayetinden beraat ettirdi. Kararların ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç “İstinaf ve temyiz süreçlerini bekleyeceğiz” açıklaması yaparken davada 10 yıl sonra karar çıkmasına dikkat çekildi. Hukuki bir konunun seçimden önceki iş birliği arayışları ve seçimin ardından oluşan siyasi konjonktür çerçevesinde ele alındığı algısı rahatsızlık oluşturdu.

HEM GENERALLERE HEM DE SP'LİLERİN KATLEDİLMESİNDE MÜEBBET ALANA AF

Akşam ise 28 Şubat davasında ‘darbeye teşebbüs’ suçundan müebbet alan emekli generallerin cezaları Cumhurbaşkanı kararıyla kaldırıldı. ‘Kocama hali’ gerekçe gösterildi. Bu gelişme ana muhalefete ‘yumuşama’ şeklinde değerlendirilirken CHP “Gecikmiş ama doğru bir adım” açıklaması yaptı. Öte yandan 2019 seçimlerinde iki SP’linin öldürüldüğü olayda müebbet hapse çarptırılan Hacı Sülük’ün (67) de af çerçevesine alınması tepki yarattı.

1805krt01a-tum.jpg

NORMALLEŞMEDE BİR SERT BİR YUMUŞATAN ADIM

31 Mart’tan sonra siyasette başlayan normalleşme süreci, CHP lideri Özel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi ile ivme kazandı. Ancak önceki gün Kobani davasında HDP’li siyasetçilere verilen hapis cezaları sonrası sürecin sekteye uğratıldığı belirtildi. Kobani kararlarından saatler sonra Erdoğan- Özel görüşmesinde gündeme gelen 28 Şubat tutuklusu generallere af çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan özel afla generaller tahliye edildi. ‘Kobani de hapis cezaları, 28 Şubat’ta af’ kararları siyasette bir sert bir yumuşama adımı şeklinde yorumlandı.

CHP’nin birinci, Ak Parti’nin ise ikinci olarak 31 Mart sandığından çıkması, Türkiye’de yeni bir süreci başlatırken, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Kobani, Gezi ve 28 Şubat davalarında da gelişmelerin olacağı beklentisi arttı. ‘CHP lideri Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesi ‘Siyasette normalleşme’ yorumlarını da beraberinde getirdi. Özel, görüşmede Gezi tutuklularını, hasta tutukluları ve 28 Şubat’ın tutuklu generallerinin durumunu gündeme getirdi. Görüşme söz konusu davalarda kararların değişebileceği yorumlarını da beraberinde getirdi. Ancak Osman Kavala’nın yeniden yargılanma talebini AYM kararlarını uygulamayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin reddetmesi sürecin ‘yumuşama veya normalleşme’ şeklinde ilerlemeyeceğinin işaretini verdi.

KOBANİ’DE SİYASETÇİLERE CEZA YAĞDI

İkinci gelişme 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında yaşandı. Sincan’da görülen davada aralarında HDP eski Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’un de olduğu onlarca kişiye ağır hapis cezaları verildi. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş’ı ‘devletin birliğini bozmaya yardım’ suçundan 20 yıl hapis cezasına çarptırdı. Diğer suçlamalarla birlikte toplam 42 yıl alan Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Türk ‘örgüt üyeliğinden’ 10 yıl ceza aldı. Davada Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ayla Akat, Ayşe Yağcı ve Meryem Adıbelli hakkında tahliye kararı verildi. Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Berfin Özgü Köse, Bircan Yorulmaz, Can Memiş, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz beraat etti. Yüksekdağ, Demirtaş, Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, İsmail Şengül, Bülent Parmaksız, Alp Altınörs, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Dilek Yağlı ve Pervin Oduncu’nun ise tutukluluğu devam edecek.

28 ŞUBATÇI GENERALLERE ÖZEL AF ÇIKTI

Kobani davasında siyasetçilere yağan cezalar siyasette ‘normalleşme’ olarak tanımlanan süreci gererken bu karardan setler sonra CHP lideri Özel’in gündeme getirdiği 28 Şubat Postmodern Darbesi’nin sorumlu generallerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla özel af çıktı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kalan cezaları kaldırılan Fevzi Türkeri, Cevat Özkaynak, Çevik Bir, Yıldırım Türker, Çetin Doğan, Aydan Erol ve Erol Özkasnak’ın aralarında bulunduğu 14 kişi tahliye edildi. Çetin Doğan, tutuklu bulunduğu Buca Kırıklar 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden tahliye olurken “Bizim için ‘Af”tan bahsediliyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Cumhurbaşkanı Anayasal görevi yerine getirmiştir. Bizim durumumuzda olanlar tahliye edildi, biz 1 yıldır bekletiliyorduk. Bu adaletsizlik ve hukuksuzlukların artık son bulmasını diliyorum” dedi.

9278480.jpg
28 Şubat davası hükümlüsü eski general Çetin Doğan, İzmir 1 No’lu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan tahliye edildi. Tahliye edilerek cezaevinden çıkan Doğan’ı eşi Nilgün Doğan, akrabaları ve arkadaşları karşıladı.

SAADET PARTİLİ MÜŞEHİTLERİ ÖLDÜREN AK PARTİ BELEDİYE BAŞKANININ BABASI DA AFFEDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile hükümlüler Haci Sülük, Ali Efteraslan, Avni Yılmaz, Sevda Yüksel, Gülbey Sarıoğlu, Süleyman Tuna, Abdulhekim Yılmaz’ın cezaları aynı gerekçelerle affedildi. Haci Sülük, 2019’daki yerel seçimlerde Malatya’da Saadet Partili Hasan Aktaş ve İlyas Aktaş’ın sandık başında öldürmüştü. Sülük, AK Parti Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük’ün babası. Olaydan sonra, Hacı Sülük 2 kez müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Af kararına tepki gösteren Saadet Partisi, ‘sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan’ın af tasarısına ilişkin “Bir kişinin eşi, kardeşi öldürülmüş, devlet olarak biz bunu affedebilir miyiz? O yetki ancak o ailenin kendine aittir” sözlerini hatırlatıldı.

DEM PARTİ EYLEM KARARI ALDI 14 İLE GİRİŞ ÇIKIŞ YASAĞI GELDİ

Kobani davasında çıkan hapis cezaları sonrası DEM Parti, Diyarbakır, Adana ve İstanbul’da eylem yapma kararı aldı. DEM’İn kararı sonrası valilikler harekete geçti. Önceki gün Diyarbakır Valiliği tarafından alınan yasak kararının ardından birer birer açıklamalar gelmeye başladı. Mardin, Siirt, Bitlis, Batman, Ağrı, Hakkari, Adana, Muş, İzmir, Tunceli, Kars ve Elazığ’a gelen yasaklama açıklamalarına bir yenisi olarak Bingöl’de eklendi. Böylece toplam 14 ilde toplantı, gösteri ve yürüyüşlere yasak getirildi. 14 il için giriş çıkış yasağı da verildi.

BEŞTEPE’DEN KOBANİ CEZALARINA İLK YORUM: MİLLİ YARGIMIZLA NE KADAR GURUR DUYSAK AZ

İçişleri Bakanı Yardımcısı Bülent Turan’ın ‘Hayırlı olsun’ açıklamasından sonra Kobani cezaları için tepki çeken bir yorum da “Devlet hadlerini bildirir” çıkışıyla AK Parti içinde kriz yaratan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, kararları açıklayan yargıyla guru duyduğunu söyledi. Uçum “Türkiye’nin yargı erki bağımsız ve tarafsızdır. Hem içeride diğer erkler karşısında hukuk sistemimizin gerektirdiği şekilde hem de küresel emperyalizmin bütün odaklarına karşı ulusal duruşuyla. Milli yargımızla ne kadar gurur duysak azdır” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise “İstinaf ve temyiz süreçlerini bekleyeceğiz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN