Sofralarda hep yeşili bulunuyor! Asıl şifa siyahındaymış… Akdeniz’in gizli silahı: Aktarda bulabilene aşk olsun

Sofralarda hep yeşili bulunuyor! Asıl şifa siyahındaymış… Akdeniz’in gizli silahı: Aktarda bulabilene aşk olsun

Sofralarda sık sık yeşilini görmeye alıştık da asıl fayda siyahında yatıyor. Akdeniz mutfağında sık sık kullanılıyor ama faydasını birçok kişi bilmiyor. Aktarda bulabilen eve adeta depo yapıyor. İşte Akdeniz'in gizli silahı…

Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılan baharatlar arasında yer alan zahter, yapı olarak kekiğe benzemektedir. Lezzet ve sağlık açısından oldukça zengin olan bu ürün tamamen doğal bileşenlerden oluşuyor. Aroması kekikten daha keskin olan zahterin kullanım alanları ise merak ediliyor. İşte Akdeniz'in gizli silahı…

ZAHTER NEREDE YETİŞİR?

Genellikle Akdeniz mutfağında görmeye alışık olduğumuz zahter, geleneksel olarak kullanılan bir baharat karışımıdır. Ortadoğu ve Akdeniz mutfağında sık sık kullanılan zahter çeşitli ot ve baharat karışımı ile elde ediliyor. Zahter içerisinde genellikle kekik, sumak, susam ve adaçayı yer almaktadır. Ancak zahterin bölgeye göre değişiklik gösterdiği görülmektedir. Her bölgede farklı versiyonlarıyla yemekleri taçlandırıyor.

zahter.jpg

ZAHTERİN FAYDALARI NELERDİR?

Antioksidan açısından oldukça zengin olan zahter, vücutta serbest radikallere karşı büyük bir savaş içerisindedir. Hücresel hasarı azaltan zahter, aynı zamanda hastalık riskini de düşürüyor. İçerisinde yer alan ürünler ile birlikte bağışıklık sistemini yükselten bu ürün aynı zamanda hastalıkların en büyük düşmanıdır.

zahter-kullnim.jpg

Yemeklere lezzet ve aroma katan zahter, sindirim sisteminde hızlandırır. Bazı zahter bileşenleri içerisinde yer alan ürünler iltihaplanma ve ağrıyı azaltmada da oldukça etkilidir. Bunun içerisinde içinde sumak barındıran karışımlarda mide sağlığını ve sindirim sistemini olumlu etkileyen bileşenler yer alır.

ZAHTER KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Özellikle Akdeniz mutfağında birçok yemeği çeşnilendiren bir baharat olarak karşımıza çıkan zahter, yemeklerin en aranılan ürünleri arasında yer alıyor. Zahterin kullanım alanları şu şekildedir:

Et ve Tavuk: Zahter, et ve tavuk yemeklerine harika bir lezzet katar. Etinizi önceden zahter karışımına batırarak veya pişirirken serperek kullanabilirsiniz.

Sebzeler: Izgara veya fırınlanmış sebzelerin üzerine zahter serpmek, sebzelerin lezzetini artırabilir.

zahter-ekmek.jpg

Soslar ve Marinatlar: Çeşitli soslar ve marinatlar için zahter kullanabilirsiniz.

Ekmek Üzeri: Zahterli ekmek veya pide, Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN