Bakan Soylu: 40 emekçi kardeşimizi kaybettik

Bakan Soylu: 40 emekçi kardeşimizi kaybettik

Bartın'da Amasra maden ocağında 110 işçinin mesaide olduğu sırada yaşanan patlamada, şimdiye kadar 40 işçinin hayatını kaybettiği açıklayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir maden işçisiyle ilgili belirsizlik yaşandığını belirtti.

Bartın'da Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında dün (14 Ekim 2022 Cuma günü) saat 18.45 sıralarında grizu patlaması meydana geldi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün (15 Ekim 2022 Cumartesi günü) saat 11.45'te yaptığı açıklamada, patlamada 40 madencinin hayatını kaybettiğini, 11 yaralının hastanelerde olduğunu, 1 madencinin durumuyla ilgili ise belirsizlik olduğunu açıkladı.

bartin-amasra-maden-patlamasi-olu-sayisi.jpg

Bakan Soylu'nun açıklamaları şöyle:

* Bu mesleği yapan tüm madencilerimizin hem gözleri kulakları hem tüm kalbi buradaydı. Ülkenin birçok yerinden bütün kurumlarımız hem bu konuya yetkin olan Enerji Bakanlığımız bütün kurumları, hem yardımcı ve destek için burada bulunan AFAD, UMKE, Kızılay'a kadar bütün kurumlarımız, ambulans uçaklarından tüm sağlık personeline kadar herkes seferber oldu.

* Arzu ederdik ki karşımızda hiçbir kaybımız olmadan, sizlere bu açıklamayı yapabilelim. Ancak bu saatten yapılan çalışmalarda hakikaten 350 metre yerin altında büyük bir seferberlik ve tüm arkadaşlar tarafından büyük bir çaba sarf edildi. Olay olduktan sonra kamuoyunu doğru bilgilendirmeye çalıştık.

* Sabah saat 07.30 itibariyle gece yaptığımız 26 şehidimizin açıklamasından sonra 14 şehidimize daha ulaştık. Yani 40 şehidimize ulaşmış olduk.

* Yine orada bir kısımda yangın olmasına rağmen madencilerimiz, arama kurtarmacalarımız arkadaşlarını orada bırakmamak için büyük bir fedakarlık ortaya koydu. Hepsine minnettarız.

* 40 madencimizi, şehidimizi çıkarıp buradan hastanelere ulaştırdık. 11 yaralımızda hastanelerimizde 6'sı İstanbul'da Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde, 5'inin 3'ü Bartın Devlet Hastanesinde, 2'si özel hastanede, 1'si taburcu oldu.

* 110 madencimizden 58 madencimizde kimisi kendi imkanlarıyla, büyük bir bölümü arama kurtarma sonucu kurtarılmış oldu. 1 madencimizle ilgili belirsizliğimiz var. Şu anda hem arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor, hem de o belirsizliğin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

* 40 madencimizin kimliği belirlendi. 26 şehidimizin kimliğini ifade etmiştik. Biraz sonrada geri kalan 14 madencimizin kimliğini de kamuoyuyla paylaşacağız.

* Burada özellikle bu çalışmaların başından itibaren ailerle beraber buradaydık. Ateş düştüğü yeri yakar, büyük acılar oldu. burada sendika başkanlarımız, onların mesai arkadaşları onların büyük acıları oldu. Allah hem milletimize hem mesai arkadaşlarına, madencilerimize ve ülkemize sabır versin.

bartin-amasra-maden-patlama-son-dakika.jpg

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şunları söyledi:

* Hemen hemen sona yaklaşmış durumdayız. 1 isim dışında belirsizliği koruyan başka bir şahıs yok. Bu 40 kardeşimizin rahmeti rahmana kavuşmasıdır.

* Arama kurtarma çalışmalarını başta taş kurumunun tahlisiye kurumlarının ekipleri yaptı. Aslında kendi arkadaşlarını kurtarmak için elinden geleni yaptı.

* Sizinle paylaşamayacağım üzüntülü durumlarda yaşandı. Aranan arkadaşların bulunması gibi durumlarda oldu. O arkadaşların bir arkadaşını canlı çıkarma sevinicini yaşamış olduk. Şu anda aşağıda ekiplerimiz teknik emniyet ekiplerimiz gerekli kontrolleri yapıyorlar.

* Belirsizliği koruyan bir arkadaşımızı arama çalışmaları devam ediyor. Kısmen bir galeride yangın olduğunu söylemiştim. Yangın büyük oranda kontrol altına alındı.

* Ekiplerimiz 14 kardeşimizi o bölgeden çıkarttılar. Şimdi yangının izole edilmesi ve soğutulması çalışmalarımız devam ediyor.

* Kuyubaşındayız biz. Buradan 350 metre derinlikte oldu. 2,5 kilometre uzaktayız. Yürüyerek bile oradan buraya 45-50 dakika öncesinde gelme şansınız yok.

* Bu zorluklara rağmen bu çalışmaya katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizim için bir üzüntülü tarafta 3 hafta önce burada biz bu kardeşlerimizle birlikteydik. Ama arkasını getiremedik. İnşallah bir daha böyle acıları rabbim bize yaşatmasın.

bartin-maden-patlamasinda-olenlerin-isimleri-002.jpg

Olay yerinde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de şöyle konuştu:

* Acının üzerine konuşmak çok zor. Ateş düştüğü ocağı yakar ama bugün bu acıyı hepimiz hissediyoruz. Bu zor dönemde ateş karşısında yerin altında mücadele eden işçi kardeşlerimize onların mücadelesine saygı duyuyorum. Onları tebrik ediyorum.

* Milletimizin acısı büyük, madencilerin acısı büyük. Emekçilerimizin böyle bir acıyla onlarla karşılaşmak, onların yanında olmak çok hüzün verici bir şey. Allah yakınlarına ve madencilerine sabır versin, milletimizin başı sağ olsun.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN