Deprem bölgesindeki molozların akıbeti belli oldu

Deprem bölgesindeki molozların akıbeti belli oldu

Depremlerin ardından ortaya çıkan moloz yığınları son zamanların en çok tartışılan konularından biriydi. Bakan Murat Kurum, depremden arta kalan molozlar hakkında bilgi vererek, bunların nasıl değerlendirileceğini açıkladı. Kurum, "Çevresel tüm tedbirleri alarak geri dönüşüme alacağız. Dönüştürerek şehirlere zarar vermeyecek şekilde yönetmeye çalışacağız" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adıyaman'da Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na katıldım. Burada Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta Hatay'da ise 20 Şubat'ta meydana gelen depremlerin bıraktığı derin izler ve bunların onarımı hakkında açıklamalarda bulundu.

Depremlerle birlikte yıkılan binlerce binadan geriye kalan molozların ne yapılacağı ve nasıl değerlendirileceği büyük merak konusuydu. Uzmanlar bu molozlar için, "Kansere bile sebebiyet verebilir" şeklinde bölgedeki vatandaşları uyarmıştı.

KANSERE SEBEBİYET VERİYOR

LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Tezer de geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili olarak şunları söylemişti:

"Asbest maruziyeti akciğer ve zarı kanseri, gırtlak ve yumurtalık kanseri ile tozun akciğerlerde birikmesi ile akciğer dokusunda hasar gibi ölümcül sonuçlar yaratabilecek hastalıkların nedeni olduğunu tartışmasız ortaya konulmuştur. Karşı karşıya olduğumuz riske karşı devlet politikası haline getirilen herhangi bir yönetim anlayışının inşa edilemediği gözlenmektedir."

BAKAN KURUM AÇIKLADI

Bakan Kurum, yıkılan binalardan arta kalan molozların nasıl kullanılacağı sorulunca şu ifadeleri kullandı:

"Depremin ardından ortaya çıkan molozu çevresel tüm tedbirleri alarak geri dönüşüme alacağız. Dönüştürerek şehirlere zarar vermeyecek şekilde yönetmeye çalışacağız."

thumbs-b-c-1dc3f57b137dc46ec9d28e9312675f00.jpgÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum

Bakan Kurum'un açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:

"Hasar tespitleri esnasında Hatay Defne ve Samandağ merkezli iki deprem yaşadık, bu bölgelerde orta hasarlı ve az hasarlı binalara bir kez daha bakacağız.

1999 öncesi yapılan, mühendislik hizmeti almamış, denetime tabi olmamış yapıların yüzde 98'inin yıkıldığını görüyoruz.

'KİRA YARDIMLARI 2 BİN LİRADAN 3 BİN LİRAYA ÇIKACAK'

Ev sahiplerine 5 bin lira kira yardımı yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımız kiracılara yapılacak kira yardımının da 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılması talimatı verdi.

Kat kısıtlaması getireceğiz, dükkanları mümkün olduğunca bina altına koymayacağız, bina yanına koyacağız.

Milletimizin desteğiyle kentsel dönüşümü yapacağız, İstanbul'da da Ankara'da da İzmir'de de yapacağız ve vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN