Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na 'başörtüsü' tepkisi: Ne özgürlüğü tekme tokat dışarı attınız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündemden düşmeyen "başörtüsünü yasal güvenceye alma" tartışmalarına ilişkin CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik "Üniversitelerin önünde ikna odaları vardı. Bunları unutur muyuz? Yaşadık bunları. Benim polislerimi kızların ağzını kapatıp tekme tokat dışarı atmak için kullandılar. Diyorlar ki, hak ve özgürlük. Ne özgürlüğü, tekme tokat dışarı attınız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde, 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar'ın ardından konuşma yapan Erdoğan, eğitim alanında yaptıkları ve yapacakları hizmetlerden bahsederek, geçmişte yaşanan "başörtüsü" mağduriyeti üzerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklendi.

Cumhurbaşkanı, konuşmasının devamında, 35 yaşının üzerinde olan kadınlar için ek kontenjan tanımlama ve YÖK'ün etkinliğini daha da artırma planlarından bahsetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Milletin evine, bu gazi mekana hepiniz hoş geldiniz. Yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Tüm öğrencilerimize ve hocalarımıza başarılar diliyorum. Ödüllerini birazdan takdim edeceğimiz bilim insanları ve kurumları da tebrik ediyorum.

'PRAG'DA TÜM LİDERLER 'KIŞI NASIL GEÇİRECEĞİZ' DEDİ 'BİZİM SORUNUMUZ YOK' DEDİM'

Salgın sebebiyle her alanda yaşadığımız kriz ve ardından Küresel sistem son 70 yılın en büyük sarsıntılarından biriyle mücadele ediyor. Soğuk savaşın bitmesiyle barış ve istikrar yerleşmişken bu, yerini tekrar çatışmalara bıraktı. Hatta kimi ülkelerde faşizme.

Bu sistemde zengin daha da zenginleşirken tüm dünyada yoksulluk yaygınlaşmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 1'ine tekabül etmeyen bir kesim parasına para katarken yoksullukla mücadele artıyor.

Enflasyon rakamları Batılı ülkeler dahil herkesi bunaltıyor. Bu ülkelerde enerji ve gıda güvenliği konusunda endişeler de artıyor. Prag'da tüm liderler 'Bu kışı nasıl geçireceğiz?' dedi. Ben 'Bizim böyle bir sorunumuz yok2 dedim.

'ALTTA KALANIN CANININ ÇIKTIĞI YAPININ SONU GELİYOR'

Rusya ve Ukrayna arasındaki meseleyi mantıkla ele almıyor bazı ülkeler. Ekonomisi zayıf, siyasi bakımdan müdahalelere açık, kırılgan devletler baş edemiyor. Önümüzdeki dönemde dünyada köklü değişiklikler olacak ama. Altta kalanın canının çıktığı mevcut yapının devam etmesi mümkün değildir.

Mesela şu an bizim üzerimizden bir sürü tahıl sevkiyatı yapılıyor. Bunlar sadece başlangıç. Türkiye bu konuda üzerinden tüm bun imkanları seferber ederek insanlığa bir soluk aldırma gayretinde. Derdimiz var, ama diğerlerinin yok.

'BİRİLERİ OYUNDA OYNAŞTAYKEN BİZ MİLLETİMİZİ BUGÜNE HAZIRLADIK'

Türkiye son 20 yılda hayata geçirdiği projeler, yatırımlar ve reformlarla ilerlemiştir. Birileri oyunda oynaştayken, biz bir satranç oyuncusu edasıyla tarihimizden ve medeniyetimizden aldığımız ilhamla milletimizi bugüne hazırladık. Politikalarımızı belirlerken, hiçbir dış etkenin bizi bastırmasına izin vermedik. 10 yıllık, 20 yıllık programlarla ülkemizi yükselttik.

Her alanda Türkiye'yi çok farklı konuma taşıdık. Birileri bizimle dalga geçti. Biz 600 üniversiteyi 900 üniversiteye çıkartırken ne gerek var dediler. Halbuki Kars'ta, Ağrı'da, Muş'ta üniversite olmasa o çocuklarımız ne yapacaktı? İstanbul gibi büyükşehirlere gelmek durumunda kalacaktı. Halbuki artık oralarda da okul, hocalarımız var.

'UFKUNUZ VARSA YOL ALIRSINIZ'

Sıkıntı vardı mesela, hocalarımız Güneydoğu'ya nasıl gidecek diye. Ama şimdi açtığımız havalimanlarıyla hocalarımız oralara gidebiliyor. Mesele ufuk, ufkunuz varsa yol alırsınız. Türkiye'nin 100 yılı diyoruz ya, işte o, bu altyapıyla güçlendi.

Geçen gün uluslararası iktisatçılarla toplantı yaptık, dediler ki 'Türkiye altyapıyı tamamladı.' Biz de dedik ki 'Evet, bu tespiti biz de yaptığımız için başarılıyız.' Bizim zamanımızda sondaj gemisi yoktu, şimdi sondaj çalışmaları yapabilecek güce sahibiz. Ve yüksek rakamlarla yapmadık bunu, daha da iyisi olacak.

'BAŞÖRTÜSÜ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BİZ GETİRDİK'

Tüm bunlarla beraber, kılık kıyafet yasaklarından başlayarak birçok sorun vardı ülkede. Üniversitelerin önünde ikna odaları vardı. Bunları unutur muyuz? Yaşadık bunları. Benim polislerimi kızların ağzını kapatıp tekme tokat dışarı atmak için kullandılar. Benim kızlarım imam hatipte okudu. Ama kızlarımın okulunu değiştirmek durumunda kaldım. Artık böyle dertlerimiz yok. Artık hocalarımızın, öğrencilerimizin arasında başörtülüler var mı? Var. Emniyet'te, TSK'da başörtülü çalışabiliyorlar mı, evet. Asıl özgürlük budur. Diyorlar ki, hak ve özgürlük. Ne özgürlüğü tekme tokat dışarı attınız. Bunları gördük biz. Burası halkının yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye, burada yaptınız bunu. Artık özgürlük var ama.

Şu anda harç sorunu var mı ülkede, hayır. Modern yurt binalarımız var. Bir tanesi de ben bu sorunu çözerim bir yılda diyor. Ya siz neredesiniz, biz uygulamayız.

'BUGÜN YENİ ANAYASA'YI GÖRÜŞECEĞİZ'

Bugün de kabine toplantımız var. Anayasa değişikliğiyle başörtüsü hakkını teminat almak için görüşüyoruz. Yasal düzenleme diyor, ihtiyaç yok ki. Aşıldı bunlar. Sen samimiysen Anayasa'yı hazırlayınca görelim. Bugün toplantıda Adalet Bakanı sunum yapacak.

Öğrencilere verilen krediler, profesör sayımız, üniversitedeki tüm çalışanların sayısı hepsi ciddi arttı. Ülkemizin yakaladığı başarılar, uluslararası raporlar da teyit ediyor. Mesela geçen yayınlanan OECD raporunda, Türkiye'nin son 20 yılda 25-34 yaş arası yükseköğretim mezunu sayısını yüzde 348 artırdığı yer aldı. Bununla birlikte 2022 yılında mezun sayımızın 13 milyon 266 bine ulaşmasından da memnuniyet duyuyoruz.

'HALKIN EVLATLARINI IRGAT OLARAK GÖRMEK İSTEYENLER VAR'

Bu yıl baraj sayısını da biliyorsunuz kaldırdık. Üniversite kontenjanlarımızın sayısının yüzde 99 dolduğunu gördük. Evlatlarımızın yükseköğretime olan bu yoğun talebinden sevinç duyduk. Tabi halkın evlatlarını ırgat olarak görmek isteyenler memnun olmadı.

'YÜKSEKÖĞRETİMDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİYORUZ'

Yükseköğretimde geldiğimiz seviyeyi de kafi görmüyor ve ihtiyaçlar doğrultusunda adımlar atmayı sürdürüyoruz. Temmuz ayında eğitimini yarıda bırakan öğrencilere tekrar kapımızı açtık. Zaman zaman mağduriyetlere yol açan öğrenci disiplin yönetmeliğini de değiştiriyoruz. Yükseköğretimde vizyoner değişiklikler yapıyoruz.

Bunlardan biri siber güvenlik alanında meslek yüksekokullarının kurulmasıdır. Hazırlıklarını tamamlamak üzere olduğumuz bir başka çalışmada da, 35 yaşının üzerinde olan kadınlarımız için ek kontenjan tanımlayacağız. Ayrıca YÖK'ün teşkilat yapısının reforme edilmesi de çalışmalarımız arasında. YÖK'ün etkinliğini daha da artırmayı planlıyoruz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN