Kılıçdaroğlu, Rus işgalini değerlendirdi: Türkiye, Montrö'ye sadık kalmalı

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonun ardından Denizli programını yarıda keserek Ankara’ya dönme kararı alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Meclisi acilen toplamak gerekiyor. Montrö Antlaşması’na bağlı kalınması lazım” açıklamasında bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, STK temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleriyle buluşmak üzere Denizli’ye gitti. Esnaf ziyaretlerinin ardından buluşma programına katılan Kılıçdaroğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon üzerine programının daha sonraki bölümünde yer alan Merkezefendi Belediyesi toplu açılış törenini iptal ederek Ankara’ya dönme kararı aldı.

Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine başlattığı askeri operasyonu değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

''Toplantıya biraz geç katıldığımı biliyorum, bu nedenle hepinizden özür dilerim. Olağanüstü gelişmeler var. Ben bu olağanüstü gelişmeleri izlemek zorundayım. Tarihin bana yüklediği böyle bir sorumluluk var. İttifakı oluşturduğumuz, kader birliği yaptığımız genel başkanlarla da konuşmak zorundaydım.

"2019 YILINDAN BU YANA HÜKÛMETİ UYARIYORUM"

Ukrayna’daki gelişmeler, Avrupa’daki gelişmeler, Türkiye’nin de bundan etkileneceğini bildiğimiz için bu görüşmelerin yapmak zorundaydım. Rusya ile olan ilişkilerimiz ekonomide, turizmde, doğal gazda… Bir ülkeye bu kadar bağlı olmamızın getirdiği faturayı hepinizin bilmeli lazım. 2019 yılından bu yana hükûmeti uyarıyorum. Bir ülkenin ekonomisini bir ülkeye bu kadar fazla bağımlı kılamazsınız.

Ben söyledim, ben dinledim. Bir de kitap çıkardık, tarihe not düşelim diye. Nükleer güce sahip olan bir ülke, nükleer güce sahip olmayan bir ülkeye silahlı kuvvetlerini sokuyor. Avrupa’nın göbeğinde nükleer güce sahip olan devletin bir başka ülkeye bir şekliyle girmiş olması, dünyanın bunu sadece seyretmiş olması hepimizin dikkatle izlemesi gereken bir tablodur.

Türkiye ne yapacak? Güvenlik zirvesi toplanıyor. Bu toplantıdan sonra programlarımı iptal ettim, Ankara’yı dönmek zorundayım. Güvenlik zirvesinden sonra TBMM’yi acilen toplayın. Bilgi verin. Ülkemiz açısında son derece stratejik bir süreci yaşıyoruz.

Sorunlu bir süreci yaşıyoruz. Öyle bir noktaya geldik ki turist göndermediği zaman perişan oluyoruz. Doğal gaz göndermediği zaman perişan oluyoruz. Buğday alamazsak ne olacak? Sağlıklı işleyen bir demokrasi içinde bir siyasal iktidar ülkeyi yönetirken bir başka ülkeye ekonomik açıdan bu kadar bağımlı bir süreci yaşatmamalıydı.

Bir ülke başka bir ülkeye sadece enerji alanında yüzde 60-70 bağımlı olabilir mi? Söylerken içim acıyor. 2019’dan beri söylüyorum. Dünyanın en pahalı elektriğini alacağız.

"TÜRKİYE'NİN MONTRÖ'YE SADIK KALMASI LAZIM"

Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi’ne sadık kalması lazım. Türkiye'nin güvenliği için çok önemli. Birilerinin telkiniyle Montrö farklı uygulanmamalıdır. Atılacak her yanlış adımın bize faturası ağır olur.

Suriye'de 33 askerimiz şehit edildi. Herhangi bir olumsuz tablonun Suriye'de bize yükleyeceği faturayı da hepinizin dikkatine sunuyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN