Murat Mercan emekliye ayrılmıştı: Yeni Washington büyükelçisi Sedat Önal

Murat Mercan emekliye ayrılmıştı: Yeni Washington büyükelçisi Sedat Önal

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın 14 Ocak'ta emekliye ayrılmasının ardından boş kalan büyükelçilik görevine, BM Daimi Temsilcisi Sedat Önal getirildi. Önal'dan boşalacak görevi de Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız üstlenecek.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan'ın 14 Ocak'ta emekliye ayrılmasının ardından boşalan kritik büyükelçilik pozisyonuna, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yapan Sedat Önal getirildi.

Sedat Önal'ın yeni göreviyle birlikte Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde üstleneceği sorumluluklar, iki ülke arasındaki diplomatik ve stratejik ilişkilerin daha da güçlendirilmesi açısından kritik öneme sahip olacak. Önal, Birleşmiş Milletler'deki deneyimi ve uluslararası diplomasi alanındaki tecrübesiyle biliniyor.

Önal'ın BM Daimi Temsilciliği görevinden ayrılmasıyla boşalan pozisyona ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız atandı. Yıldız'ın bu yeni görevi, Türkiye'nin uluslararası platformlardaki etkinliğini sürdürme ve küresel diplomasi alanındaki çalışmalarını güçlendirme hedefleri doğrultusunda önem taşıyor.

muratttt.jpg
Hasan Murat Mercan

SEDAT ÖNAL KİMDİR?

Türk büyükelçi Sedat Önal, 11 Ağustos 1963 tarihinde Kayseri'de dünyaya gelmiş, ülkesini uluslararası arenada başarıyla temsil eden deneyimli bir diplomat olarak tanınmaktadır. Ankara Fevzi Çakmak Lisesi'nin ardından, 1985 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olan Önal, kariyerine Dışişleri Bakanlığı'nda çeşitli kademelerde görev yaparak başlamıştır.

2007 ile 2009 yılları arasında Viyana Başkonsolosu olarak görev yapan Önal, ardından 2009 yılında Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. 2012-2016 yılları arasında Ürdün Büyükelçisi olarak görev yapan Önal, Türkiye'nin Orta Doğu'daki diplomatik ilişkilerinde önemli roller üstlenmiştir.

2016 yılında Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu ve Afrika İşleri Müsteşar Yardımcısı olarak atanmış olan Önal, Astana'da gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinde Türk Heyeti'ne başkanlık ederek, bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabaların bir parçası olmuştur.

6 Ağustos 2018 tarihinde Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak atanan Önal, 4 Şubat 2023'te Türkiye'nin Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi olarak önemli bir göreve daha imza atmıştır. En son atamasıyla birlikte, 21 Şubat 2024 tarihinden itibaren Türkiye'nin Washington Büyükelçisi olarak görev yapacak olan Sedat Önal, Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlenmesi ve geliştirilmesi adına kritik bir role sahip olacak.

Kariyeri boyunca uluslararası diplomasi alanında edindiği tecrübe ve bilgi birikimiyle Türkiye'nin dış politikasının şekillendirilmesinde önemli katkılar sunan Sedat Önal, Türkiye'nin dünya sahnesindeki etkin ve saygın konumunun korunması ve ilerletilmesi adına çalışmalarını sürdürecektir.

AHMET YILDIZ KİMDİR?

Ahmet Yıldız, 23 Ocak 1964 yılında dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunudur. 1989 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı'nda görevler üstlenmiştir.

2000-2002 ve 2005-2006 yıllarında Şam Büyükelçiliği'nde birinci müsteşar, 2004-2005 yıllarında Riyad Büyükelçiliği'nde birinci müsteşar olarak görev yapmıştır. 2006-2008 yılları arasında ise Cidde Başkonsolosluğu görevini ifa etmiştir.

2008-2009 yıllarında Dışişleri Bakanlığı Irak Dairesi Başkanı ve 2009-2011 yıllarında da Musul Başkonsolosu olmuştur. Hasan Murat Mercan, 15 Mart 2021’de Türkiye’nin ABD Büyükelçiliği görevine atanmıştı. Mercan, 12 Ocak’ta yaş haddinden dolayı emekli olmuştu.

ahm.jpg
Ahmet Yıldız

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN