Staj sigortası EYT'ye hak kazandırıyor mu? EYT'de kritik düzenleme Meclis'te! Merak edilen soru sonunda yanıt buldu

Staj sigortası EYT'ye hak kazandırıyor mu? EYT'de kritik düzenleme Meclis'te! Merak edilen soru sonunda yanıt buldu

EYT düzenlemesi için gözlem meclise çevrildi. 28 Şubat'ta başlaması beklenen görüşmelerde staj sigortası da masada yer alacak. Stajın başlangıç sayılıp sayılmayacağı hakkında tartışmalar devam ediyor. İşte staj sigortası hakkında merak edilen tüm detaylar…

Meclis çalışmalarına 28 Şubat'ta başlanacağı ifade edilirken EYT düzenlemesi için gün sayan kişiler de yeni kararlar hakkında araştırmalarını hızlandırdı. Bugün mecliste oldukça yoğun bir gündem yaşanırken staj sigortası içinde merak edilen soruların yanıtları araştırılıyor. Staj sigortasının başlangıç sayılıp sayılmayacağı en çok araştırılan konuların başında yer alıyor. İşte staj sigortası hakkında merak edilen tüm detaylar…


STAJ SÜRELERİ EYT KAPSAMINDA YER ALACAK MI?


Mevcut düzenleme kapsamında staj ya da çıraklık için yapılan sigortalar sağlık sigortası olarak primlendirilir. Bu nedenle şu anki mevzuatta staj ya da çıraklık başlangıcı kapsamında ödenen primler emeklilik için etkili olmuyor. Bu nedenle staj ve çıraklık başlangıçları EYT kapsamında yer almamaktadır. Bu başlangıçların tescil edilmesi için de yasal düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor.

para-hesap-1.jpg

MERAK EDİLEN SORULARIN YANITI MUSTAFA ELİTAŞ'TAN GELDİ

Emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan EYT düzenlemesinde son iki aşamaya gelindi. Meclis Genel Kurulu’nda oylanarak yasalaşacak olan EYT düzenlemesi Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Deprem felaketi nedeniyle TBMM görüşmelerine 3 hafta ara verildi. Bununla birlikte 28 Şubat 2023 tarihinde görüşmeler gerçekleştirilecek. Meclis gündeminde öncelik EYT düzenlemesinde yer alırken akıllara takılan soruların yanıtla merak ediliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "İlk gündem başlığımız EYT düzenlemesi." ifadelerini kullandı. 28 Şubat 2023 tarihinde EYT düzenlemesi için görüşmeler tamamlanacak.

para-almak-2.jpg

EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?


Mustafa Elitaş tarafından yapılan açıklama kapsamında 4 maddelik kanun teklifinin siyasi partisi grupları tarafından katkı sağlanması durumunda 28 Şubat Salı günü tamamlanacağına değindi. Genel kurul üzerinden yapılan görüşmelerde bunun değerlendirileceğini belirten Elitaş, “Ama kanun temel kanun olmadığından normal şartlar altında genel kurulda 12-13 saatlik bir çalışma ile sabaha karşı bitme durumu olur ki, o zaman Çarşamba günü nihayete erer diye düşünüyorum." sözlerini dile getirdi.

EYT NE ZAMAN RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANACAK?


28 Şubat 2023 tarihinde tamamlanacak olan görüşmelerin ardından genel kurulda onaylanan EYT düzenlemesinin 1 Mart tarihinde yasalaşması bekleniyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile Mart ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek.

paralar-1-001.jpg

MECLİS NE ZAMAN TOPLANACAK?


Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem felaketinin ardından çalışmaları 28 Şubat 2023 tarihine erteleyen TBMM bugün saat 15.00’de yeniden toplanacak. Yapılacak olan görüşmelerin ilk günden maddesi ise EYT düzenlemesi olacak. Bununla birlikte Yapılandırma Kanunu da mecliste tartışılan konular arasında yerini alacak.


EYT DÜZENLEMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?


Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşmeleri tamamlanan EYT yasası 4 madde olarak genel kurulda yerini alacak. Düzenleme kapsamında 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunan vatandaşlar kurumun prim şartlarını tamamlaması durumunda yaşa bakılmaksızın emekli olabilecek. Bağ-Kur ve emekli sandığına mensup erkekler için 9.000 kadınlar için de 7.200 gün prim şartının tamamlanması isteniyor. Birim şartlarını tamamlayan kişiler EYT düzenlemesi ile emekli olabilir.

para-almak-1.jpg
EYT MADDELERİ NELERDİR?


EYT düzenlemesi kapsamında görüşmeler devam ederken vatandaşlar için geçerli olan şartlar şu şekildedir:

  • 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyor
  • EYT yaş sınırı yok
  • EYT yasası 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor
  • İlk anda 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak
  • Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan istediği zaman emekli olabilecek
  • SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
  • Emekli olup çalışanlar için prim teşviki verilecek
  • Emekli olup yeni sözleşme ile beraber EYT'liler çalışabilecek
  • EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok
  • İlk maaş Mart ve Nisan ayında alınacak

SGK mevzuatı kapsamında emeklilik başvurusunda bulunan kişilerin başvuru yaptığı ayı takip eden bir sonraki aydan itibaren maaşlarını alması bekleniyor. EYT düzenlemesinin Mart ayında yasalaşması durumunda ilk ödemeler Nisan ayında yapılacak. Ancak düzenleme kapsamında ilk ödemeler Mart ayında da yapılabilir.

para-para-001.jpg


EYT'LİLERİN TALEPLERİ NELERDİR?


EYT düzenlemesi mevcut yasa üzerinden yaşa takılan kişileri kapsayan 4 maddelik bir taslak olarak düzenlendi. Burada önemli madde kişilerin 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişinin bulunması olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda EYT’liler 75'er gün şeklinde artan 5.000 ila 5.975 gün prim ile emeklilik hakkı elde ediyor. Sigortalılık süresi için kadınlardan 20 erkeklerden ise 25 yıl şartı isteniyor.


EYT kapsamında 5000 ile 5975 gün prim sisteminde herkesten 5000 günün tamamlanması isteniyor. 2 olarak da EYT düzenlemesi kapsamında kamuoyunda 3600 ile 5400 prim günü ile kısmi emeklilik olabileceği belirtildi. Kısmi emeklilik için yaş şartının 1999 öncesinde olduğu gibi erkeklerde 55 Kadınlarda da 50 olarak belirlenmesi talep ediliyor.

EK YASALAR GÜNDEMDE YER ALABİLİR


Taleplerin tamamlanması ile birlikte Meclis Genel Kurulu’nda milletvekilleri tarafından önerge halinde getirilmesi planlanan kanun teklifinde değişiklik yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda EYT'nin yasalaşması durumunda taleplerle ilgili yeni düzenlemelerin de söz konusu olabileceğinin altı çizildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN