Staj ve çıraklık mağdurları için beklenen madde meclise sunuldu! Emekli olamayanlara yeni umut: Gözler Bakan Işıkhan'da

Staj ve çıraklık mağdurları için beklenen madde meclise sunuldu! Emekli olamayanlara yeni umut: Gözler Bakan Işıkhan'da

Uzun süredir gündemde yer alan konulardan biri de staj ve çıraklık yapmış kişilerin sigorta giriş tarihleriydi. Bu doğrultuda staj ve çıraklık mağdurları için beklenen madde meclise sunuldu! Emekli olamayanlar için yeni umut doğdu… Yüzbinlerce vatandaşın gözü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a çevrildi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Erken Yaşta Emeklilik (EYT), yürürlüğe girdiği gündem beri gündemden düşmüyor. Özellikle de EYT’ye dahil edilmeyen gruplar bir çözüm bulunması için meclise önergelerin sunulmasını istiyor. Bunlardan biri de staj ve çıraklık mağdurları. Staj ve çıraklık mağdurları, çocuk yaşlarda başladıkları stajyer ya da çıraklık dönemlerinin de sigortaya dahil edilmesini istiyor. Bu doğrultuda yeni çalışmalar yapılmasını talep ediyorlar.

VEDAT BİLGİN’DEN “MAĞDUR YOK” AÇIKLAMASI

EYT’den yararlanmak isteyen ama staj ve çıraklık günlerinin sigortaya dahil edilmemesi noktasında EYT’den faydalanamayan yüzbinlerce vatandaş bu durumdan oldukça şikayetçi. Sigorta başlangıçlarının staj ya da çıraklık dönemlerinin de dahil edilmesini isteyen vatandaşlar bunun için mücadele etmeye devam ediyor.

yeni-proje-1-002.jpg

Konuya ilişkin olarak kendi döneminde bazı açıklamalarda bulunan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, şunları dile getirmişti:

"Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile staj mağdurlarının ortaya çıktığı" dile getirilerek değerlendirmesi sorulan Bilgin, "Staj mağduru, kavramı doğru değil, staj mağduru yok. Çünkü prim yatırmayanlar, prim yatırmadan emekli olabilir mi? Patronları kim? Kendi adlarına sigorta primini yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Staj bir eğitimdir, kavramları doğru kullanalım."

Staj ve çıraklık mağdurları ise gözlerini seçimden sonra gelen yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a çevirdi.

yeni-proje.jpg

STAJ VE ÇIRAKLIK İÇİN YENİ ÖNERGE MECLİS’E SUNULDU

Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 09.08.2023 tarihinde staj ve çıraklık başlangıç tarihinin sigorta başlangıcı sayılmasını içeren bir yazılı önerge hazırlayarak Meclis’e sundu. Gergerlioğlu’nun sunduğu önergede şunlar yer aldı:

“Basında yer alan bilgide :" Kocaeli Staj ve Çıraklık Mağdurları Dernek Başkanı Ersin Akengin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Biz stajyer ve çıraklar olarak kandırılmış çocuklarız. Staj ve çıraklık başlangıçlarımızda hocalarımız tarafından elimize sigorta kartı verilip hayırlı olsun sigortanız başladı diyip yaşıtlarınızdan daha önce emekli olacaksınız denilerek yıllarca o sigorta numarasını kullandık. Şimdi o sigorta numarasının emeklilikte bir işe yaramadığını görüyoruz. Bizler çalışma şartlarının tamamını uyguladık. Maaş aldık, sigorta numaramız vardı, mesai giriş çıkış saatlerinde kart basıp işçi gibi çalıştık. Bizler eğer kandırılmasaydık sigortamızı kendimiz yaptırırdık. Yaşıtım olan ve düz liseye giden arkadaşın sigortasını babası ödedi, EYT'den emekli oldu. Bizim sigortamızı devlet ödedi emekli olamıyoruz. Gurbetçi meslek lisesi stajını Almanya'da yapıyor ve staj sigortasını Türkiye'de sigorta başlangıcı yaptırıyor. Türkiye'de yapılan staj ve çıraklık sigortasının da SGK başlangıcı olmasını bekliyoruz." ifadeleri yer almıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN