Su Günü nedir, Dünya Su Günü ne zaman kutlanır, neden su günü kutlanıyor?

Dünyada her yıl 22 Mart Dünya Su Günü olarak kutlanıyor. Peki Su Günü nedir, Dünya Su Günü ne zaman kutlanır, neden su günü kutlanıyor? Dünya Su Günü'nde Hintliler Prayagraj kentindeki Ganj, Yamuna ve Sarasvati nehirlerinin birleştiği kutsal mekan olan Triveni Sangam'da törenler düzenledi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Su Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Detaylar haberimizde...

Dünya Su Günü nedir, Dünya Su Günü neden kutlanyor, Dünya Su Günü ne zaman soruları merak ediliyor. Bizler de hayatın en temel kaynaklarından olan suyun önemine dikkat çekmek için ilan edilen Dünya Su Günü'yle alakalı detaylı bir haber hazırladık. Buyurun Dünya Su Günü'yle ilgili detay ve gelişmelere birlikte göz alalım.

dunya-su-gunu-7.jpg

DÜNYA SU GÜNÜ NE ZAMAN, KİM TARAFINDAN İLAN EDİLDİ?

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, gerek BM üyelerinin, gerekse diğer dünya ülkelerinin giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılmasının sağlanmasında teşvik olması amacıyla 22 Mart tarihini "Dünya Su Günü" olarak ilan etti. 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 22 Mart'ı Dünya Su Günü ilan etmesiyle tarihte ilk su günü etkinlikleri 29 yıl önce düzenlendi.

TÜRKİYE'DE SUYUN ÖNEMİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin su zengini olmadığını ve kaynaklarını bilinçli şekilde kullanarak, koruması gerektiği meajı verdi.

dunya-su-gunu-2.jpg

Bayraktar, Türkiye'nin su stresi yaşayan ülkelerden biri olduğuna işaret ederek, "Sanıldığı gibi ülkemiz su zengini değildir. Söz konusu toplam su potansiyelinin 2021 yılı gerçekleşmelerine göre 45,05 milyar metreküpü (yüzde 77) sulama suyu, 13,36 milyar metreküpü (yüzde 23) ise içme-kullanma ve sanayi suyu olmak üzere toplamda 58,41 milyar metreküpü kullanılmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

dunya-su-gunu-1.jpg

İklim değişikliğinin en önemli sonuçlarından birinin su kaynakları ve döngüsü üzerinde yarattığı olumsuz etki olduğunu vurgulayan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

"Bilindiği üzere başta Konya Ovası olmak üzere birçok ilimizde yer altı sularının zorunlu olarak aşırı kullanımı ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle obruklar oluşmaktadır. Bu durum ülke olarak kullandığımız suyun yüzde 77'si tarımda kullanılıyor olması gerçeğiyle çevreye ve iklime verilmesi gereken önemi gözler önüne sermektedir. Ayrıca su ve verim ilişkisi göz önüne alındığında artan maliyetler karşısında mağdur olan çiftçilerin kuru tarımda birim alandan elde edeceği gelire göre daha fazla alabileceği gerçeği suyun ekonomik olarak önemini daha da artırmaktadır. Su zengini olmayan ülkemizin, su kaynaklarını bilinçli bir şekilde kullanmalı ve korumalıyız."

dunya-su-gunu-3.jpg

"KURAKLIĞA DAYANIKLI BİTKİLERİN KULLANIMI TEŞVİK EDİLMELİ"

Sulamaya açılacak alanların artması ve çiftçilere sağlanacak finansman kolaylığının sulama faaliyetlerinde güneşten elde edilen elektrikle kullanımının artırılmasının önemli bir adım olduğuna dikkati çeken Bayraktar, KOP, GAP, DOKAP ve DAP gibi projelerin bir an önce tamamlanması gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar, yağmur suyunun toplanması ve kullanılması için var olan politikaların geliştirilmesinin de önem taşıdığını aktardı.

dunya-su-gunu-4.jpg

Üreticilere modern sulama sistemlerinin yüzde 100'ü hibe şeklinde verilerek, modern sulama yöntemlerini etkin kullanmasının sağlanması gerektiğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Su sıkıntısının fazla olduğu bölgelerden başlanarak, kuraklığa dayanıklı kültür bitkilerinin tarımda kullanımı teşvik edilmeli. Üretimin yapıldığı en fazla gelir getiren ürün ile aradaki fark, ürün bazlı destek olarak üreticiye ödenmeli. Bu kapsamda öncelikli olarak atıl vaziyette olan sulama kanallarının revizyonlarının yapılması, çiftçilerimizin modern sulama sistemlerine ekonomik olarak ulaşılabilirliğinin artırılması, elektrik fiyatlarının düşürülmesi, ruhsatsız kuyulara bir kereye mahsus af getirilerek ruhsat verilmesi gerekmektedir."

dunya-su-gunu-5.jpg

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin su zengini olmadığını ve kaynaklarını bilinçli şekilde kullanarak, koruması gerektiğini bildirdi.

dunya-su-gunu-10.jpg

HİNDİSTAN'DA DÜNYA SU GÜNÜ TÖRENLERİ

Dünya Su Günü'nde Hintliler, Hindistan'ın Prayagraj kentindeki Ganj, Yamuna ve Sarasvati nehirlerinin birleştiği kutsal mekan olan Triveni Sangam'da canlı hayvanlarını yıkamak, turistlere tekne hizmeti vermek ve çiftçilik işlerini yapmak gibi günlük rutinlerini gerçekleştirmek için toplandı.

dunya-su-gunu-12.jpg

EL SALVADOR'DA YAŞANAN SU SORUNU BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Orta Amerika ülkesi El Salvador'un La Libertad bölgesindeki su sıkıntısı 22 Mart Dünya Su Günü Kapsamında görüntülendi. Bölgede yaşayan vatandaşlar temiz su sıkıntısı nedeniyle içme sularını nehir ve derelerden alırken, temizlik ihtiyaçlarını da buradaki su birikintilerinden karşılıyorlar.

dunya-su-gunu-6.jpg

KEŞAN BELEDİYESİ'NDEN DÜNYA SU GÜNÜ'NE ÖZEL MESAJ

Keşan Belediyesinin su israfına dikkati çekmek için hazırladığı ve sosyal medyadan yayınladığı esprili video ilgi gördü.

Keşan Belediyesi 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla kısa film hazırladı.

Belediyenin sosyal medya hesaplarından video "Duyduk duymadık demeyin, Babanın Oğlu Kemal Keşan'da Su Müdürü oldu. Önemli bir farkındalığa gülümseterek dikkat çekmek istedik" mesajıyla paylaşıldı.

dunya-su-gunu-8.jpg

Sosyal medyada Trakya şivesiyle yaptığı komik paylaşımlarıyla bilinen "Babanın oğlu Kemal" lakaplı Kemal Dülger'in başrolünde oynadığı, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu'nun da rol aldığı kısa film yoğun ilgi gördü.

Senaryo gereği Dülger'in "Su Müdürü" olarak atanmasıyla başlayan filmde Dülger, sakal tıraşı olurken musluğu açık bırakan Helvacıoğlu'nu da "Çeşme boşa akıyor başkanım, senede 12 ton zarar yazar" diye uyardı.

dunya-su-gunu-9.jpg

Helvacıoğlu da suya sahip çıkacaklarını belirterek, "Suya sahip çıkmak kızanlarımızın geleceğine sahip çıkmaktır" diyerek Dülger'i tasdikledi.

dunya-su-gunu-11.jpg

"Nerede israf orada ben" ifadesiyle suda tasarruf yöntemlerini anlatan Dülger, su kaynaklarının günden güne azaldığını suyun gelecek olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN