Tarımda ürküten tablo: Böyle giderse gıdayı daha pahalıya alacağız

Tarımda ürküten tablo: Böyle giderse gıdayı daha pahalıya alacağız

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın istihdam izleme bülteninde, sigortalı olanların oranlarında inceleme yapıldı. Verilere göre, esnaf sayısında yüzde 9,1 yani 210 bin artış, çiftçi sayısında ise yüzde 13,2’ye denk gelen 75 bin olarak düşüş yaşadığı tespit edildi. Böylelikle Türkiye'de çiftçi sayısı 493 bine düştü.

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali, pandemi ve artan maliyetler nedeniyle Türkiye'de tarlada çalışan çiftçi sayısında düşüş yaşandı. Çiftçi sayısı 493 bine gerileyerek son zamanların en düşük seviyesine geldi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın istihdam izleme bülteninde, sigortalılık oranları incelendi. Verilere göre, esnaf sayısında yüzde 9,1 yani 210 bin artış, çiftçi sayısında ise yüzde 13,2’ye denk gelen 75 bin olarak düşüş yaşadığı tespit edildi. Böylelikle Türkiye'de çiftçi sayısı 493 bine geriledi.

İSTİHDAM ARTIŞI SON 1 YILDA EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,5’ini oluşturan 3 ana sektördeki istihdam artışları son bir yıl içinde gerçekleşen en düşük seviyelerde gerçekleşti. Toplam sigortalı ücretli çalışanların yüzde 27,7’si imalat, yüzde 15,6’sı toptan ve perakende ticaret ve yüzde 9,2’si inşaat sektörlerinde istihdam edildi. Yıllık değişimlere bakıldığında imalatta yüzde 7,4, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 3, inşaat sektöründe ise yüzde 0,2 artış gözlenmekle beraber, söz konusu artışlar yılın en düşük düzeylerine işaret etti. Özellikle inşaat sektöründe Nisan 2021’den itibaren gözlenen hızlı gerileme eğilimi dikkat çekti. Diğer taraftan, sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8,5’ini oluşturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetindeki istihdam son bir yılın 9 ayında gerilerken, Kasım ayında başlayan sınırlı artış trendi Aralık (yüzde 1,7) ve Ocak (yüzde 1,2) aylarında devam etti.

SİGORTALI ÇALIŞAN SAYISINDA AZALMA

89 alt sektörün 12’sinde sigortalı ücretli çalışan sayısında azalış görüldü. En çok daralan sektör 17 binlik istihdam kaybı ile bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü oldu. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar, idari danışmanlık faaliyetleri ve bilgisayar ve kişisel ev eşyaları onarımı faaliyetleri de istihdamı çalışan sayısı olarak en çok daralan diğer sektörler oldu.

Oransal olarak bakıldığında ise istihdam en hızlı hane halkları tarafından kendi ithalat faaliyetleri sektöründe yüzde 28,5 geriledi. Bu sektörü yüzde 22,2’lik azalışla ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sektörü ile yüzde 9,8’lik azalışla kiralama ve leasing faaliyetleri sektörleri takip etti. Sinema filmi ve ses kaydı yayımcılığı, suyun toplanması arıtılması ve dağıtımı ve idari danışmanlık faaliyetleri de istihdam kaybı yaşayan diğer sektörler oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN