Tartışmalı proje için 'yoğun çimento' talebi: Seçim bitti Kanal İstanbul için çalışma mı başlatıldı?

Tartışmalı proje için 'yoğun çimento' talebi: Seçim bitti Kanal İstanbul için çalışma mı başlatıldı?

İstanbul’un Karadeniz kıyısına yapılması planlanan çimento limanı projesine bir buçuk yıl sonra bakanlık tarafından onay verildi. İlk ÇED dosyasında projenin amaçları arasında Kanal İstanbul’un çimento ihtiyacına da vurgu yapıldı. Dosyada “İlerleyen yıllarda hızlı bir şekilde yapılması düşünülen ‘Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm’ projelerinin, liman projesinin bitmesinden önce başlayacağı nedeniyle yoğun çimento taleplerinin aşırı miktarda artacağı ortadadır” ifadeleri yer aldı.

İktidarın “İnadına yapacağız”, muhalefetin ise “Bu bir felaket olur yaptırmayacağız” dediği Kanal İstanbul Projesi için dikkat çeken bir gelişme yaşandı. İstanbul’un Karadeniz kıyısına yapılması planlanan çimento limanı projesine bir buçuk yıl sonra bakanlık tarafından onay verildi. Projenin raporunda, “Kanal İstanbul’un çimento ihtiyacının karşılanacağının” belirtildiği bölüm ise çıkarıldı.

YD Madencilik Anonim Şirketi, 30 Aralık 2021 tarihinde, “Çiftalan Marmara Çimento Limanı” projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yaptı. Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Bakanlık, şirkete başvurusundan bir buçuk yıl sonra, 2 Haziran 2023 tarihinde projeye dair “ÇED Olumlu” kararı verildiğini açıkladı.

İLK DOSYADAKİ KANAL İSTANBUL DETAYI İKİNCİSİNDE ÇIKARILDI

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre limanın maliyeti 72 milyon TL olacak. Diğer yandan proje 8 bin 347 metrekarelik alana yapılacak. Limana 200 metre boyundaki iki gemi yanaşabilecek.

Bakanlığa sunulan ilk ÇED dosyasında liman projesinin amaçları arasında Kanal İstanbul’un çimento ihtiyacına da vurgu yapıldı. Dosyada “İlerleyen yıllarda hızlı bir şekilde yapılması düşünülen ‘Kanal İstanbul ve kentsel dönüşüm’ projelerinin, liman projesinin bitmesinden önce başlayacağı nedeniyle yoğun çimento taleplerinin aşırı miktarda artacağı ortadadır” ifadeleri yer aldı. Ancak daha sonra bu bölümün rapordan çıkarıldığı görüldü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN