Taste Atlas tartışmalı listeyi yayınladı: Türk mutfağı 7. sırada, Cağ kebabı ilk 10'da

Taste Atlas tartışmalı listeyi yayınladı: Türk mutfağı 7. sırada, Cağ kebabı ilk 10'da

Hırvatistan merkezli Taste Atlas (Lezzet Atlası) sitesi, Dünyanın En İyi Geleneksel Yemekleri listesini sosyal medya hesabından paylaştı. Son zamanlarda tartışmalı seçimleri ile gündeme gelen sitede, Türk mutfağı bu yıl 7. sırada yer aldı. Erzurum ve Artvin'in meşhur Cağ kebabı ise En İyi Geleneksel Yemek listesinde ilk 10'a girdi. Hindistan mutfağının ise 5. sırada yer alması dikkat çekti.

Son zamanlarda seçimleriyle gündemde olan Taste Atlas sitesi; geleneksel yemekler hakkında ve 10 binden fazla ürün ve 9 binden fazla restaurant bilgilerine yer vermeye devam ediyor.

Kendisini, geleneksel tabakların, yerel malzemelerin ve otantik restoranların dünya atlası olarak tanımlayan Taste Atlas sitesi; bu yılın dünya mutfağı ve geleneksel yemekle listesi yayınladı. Son zamanlarda tartışmalı sıralamasıyla gündemde olan site yine farklı sıralamasıyla gündemde.

Gastronomi profesyonelleri ile yemek eleştirmenlerinin tavsiyelerini ve değerlendirmelerini dikkate aldığını savunan site; 2022'nin En İyi Mutfak listesinde Türkiye'ye 7. sıradan yer verdi. Türk mutfağı bu seçkide toplam 220 lezzetiyle öne çıkarıldı.

En İyi Geleneksel Yemek listesinde ise Çağ kebabı ilk 10'e girmeyi başardı. Yine ilk 50'ye giren lezzetler arasında Türkiye'den 14. sırada şiş kebap 22. sırada mantı, 39. sırada iskender ve 48. sırada döner yer aldı.

Yemek ve şarap eleştirmeni Vedat Milor söz konusu listeye tepki gösterdi. Milor Twitter hesabından "Böyle arada restoranlarla ve yemeklerle ilgili saçma sapan listeler gündeme geliyor. Nasıl bir metodoloji izlediği ya da kimin oy verdiği belli değil. Tek fonksiyonu sahip olduğumuz kompleksleri gün yüzüne çıkarmak. Kaale almayın, meşruiyet kazandırmayın bu zırvalara" dedi.

ERZURUM VE ARTVİN'İN PAYLAŞAMADIĞI LEZZET: CAĞ KEBABI

Küçükbaş hayvan etiyle yapılan ve özel baharatlarla hazırlanarak odun ateşinde pişirilen cağ kebabının hangi kente özgü bir lezzet olduğuna dair Erzurumlular ve Artvinliler arasında rekabet yaşanıyor. Pişirilmeden önce soğan, biber, tuz ve çeşitli baharatlarla terbiye edilen et, dinlendirme aşamasının ardından parçalar halinde "cağ" adı verilen şişlere takılıyor.

Yatık olarak özel odun ateşinde pişirilen cağ kebabının, ateşin kuvveti ve yakınlığı, yavaş yavaş pişirilmesi ve yüksek rakımda beslenen koyun ile kuzu etlerinin kullanılması gibi etkenlerle özel bir tadı bulunuyor. İki şehir arasında yıllardır paylaşılmayan lezzet için Erzurum 22 Şubat 2010'da "Oltu cağ kebabı" adıyla coğrafi işaret, Artvin ise 2 yıl önce "Yusufeli cağ döner" adıyla marka tescili aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN